Növényvédelem
Növényvédelem

Eldőlt a glifozát sorsa, tétován, de döntött az Európai Unió

Eldőlt a glifozát sorsa, tétován, de döntött az Európai Unió

Agrofórum Online

Az Európai Unióban a glifozát engedélyezése – a szer használatából fakadó lehetséges egészségügyi kockázatok és a környezetre gyakorolt lehetséges hatások miatt – hosszú ideje vita tárgyát képezi a tagállamok között. Most végre döntés született a hatóanyagról.

2017-ben az EU csak 5 évvel hosszabbította meg a glifozát engedélyét, mondván, további vizsgálatokra van szükség, illetve ezzel egyidejűleg bizonyos korlátozásokat vezetett be. A glifozát engedélyezését azóta többször is újratárgyalták, ám az érintett felek, köztük számos környezetvédelmi csoport nem engedett az álláspontjából, így rendre patthelyzet alakult ki.

A jelenlegi álláspont szerint az EU-ban a gazdálkodók továbbra is használhatják a glifozátot, mivel az Európai Bizottság 10 évvel meghosszabbítja a hatóanyag engedélyét. Ezt november 16-án jelentette be a brüsszeli hatóság.

A tagállamok korábban nem tudtak többségi szavazatot elérni a hatóanyag engedélyének meghosszabbítása mellett vagy ellen az uniós fellebbviteli bizottságban. A glifozátot tartalmazó növényvédő szerek használatára további korlátozásokat vezetnek be: ezek magukban foglalják a betakarítás előtti tilalmat, és a többi, élőlényvédelmet szolgáló bizonyos intézkedéseket.

A döntés tudományos jelentéseken alapul
A brüsszeli jelentések szerint Németország ismét tartózkodott a szavazástól az EU fellebbviteli bizottságában, mivel a koalíció nem tudott közös álláspontra jutni. Míg Cem Özdemir szövetségi mezőgazdasági miniszter (Zöldek) a teljes körű betiltást szorgalmazza, addig a koalíciós partner FDP a hosszabbítás mellett érvelt. 

„A koalíciós megállapodásunknak megfelelően szerettem volna egyértelmű nemmel szavazni” – mondta Özdemir a fellebbviteli bizottságban tartott szavazás után.

A Bizottság által bejelentett megújított uniós engedélyezés az Európai Élelmiszer-biztonsági Hatóság (EFSA) és az Európai Vegyianyag-ügynökség (ECHA) által az uniós tagállamokkal közösen végzett átfogó biztonsági értékeléseken alapul.

Németország és Franciaország tartózkodott a szavazástól
Az EU Növények, Állatok, Élelmiszerek és Takarmányok Állandó Bizottsága (Scopaff) már az október 13-i első tagállami szavazáson sem tudott minősített többséget elérni a glifozát engedélyezése mellett vagy az ellen.

A fellebbviteli bizottság így továbbra is patthelyzetben maradt. A két döntéshozó tagállam, Franciaország és Németország ismét tartózkodott a fellebbviteli bizottság mindent eldöntő szavazásán. Olaszország, amely októberben a meghosszabbítás mellett szavazott, a fellebbviteli bizottságban átállt a tartózkodók táborába.

A Bayer örömmel fogadta az Európai Bizottság döntését
A Bayer AG szóvivője a szavazás után a következőket nyilatkozta: „Valamennyi gazdálkodó nevében kijelenthetjük: mindannyian örömmel fogadtuk a hírt, hogy az Európai Bizottság ma megerősítette, hogy további 10 évre engedélyezi a glifozát használatát az EU-ban. Ez a megújított engedély lehetővé teszi a Bayer számára, hogy az Európai Unió mezőgazdasági termelőinek továbbra is biztosítsa ezt az integrált gyomirtás szempontjából igencsak fontos technológiát.”

(Fotó: Pixabay)

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

Védekezés a konyhakerti károsítók ellen

2024. július 21. 10:10

Az ÖMKi Facebook-oldalán ad tanácsokat azoknak, akik zöldségeket termesztenek, és „szelíd” biomódszerekkel szeretnék távol tartani a károsítókat.

Idén is az innovatív megközelítésekre összpontosít a Corteva

2024. július 17. 15:40

A 2024-es, Corteva Agriscience globális mezőgazdasági kutató-fejlesztő vállalat által szervezett nyári Portfólió Farm bemutatósorozat során a vállalati portfóliójának újdonságait tárták az érdeklődők elé. A Szarvason, Dombóváron és Debrecenben megszervezett eseményen közel 400 gazdálkodó vett részt.

Szódabikarbónával a károsítók ellen

2024. július 7. 08:10

A szódabikarbóna szinte minden háztartásban ott lapul a szekrényben. Próbálta már növényvédő szerként használni?

Permetezés a biogazdaságban: amikor a szükség törvényt bont

2024. július 5. 13:10

Vannak növényvédő szerek, melyek biotermesztésben is engedélyezettek. Ezt használta ki egy német gazda, amikor a burgonyáját megvédte a fertőzéstől.

Fehérjenövények jövője az EU-ban

2022. július 4. 15:22

Felkérik az Európai Bizottságot arra, hogy vállaljon vezető szerepet a növényi alapú fehérjék előállításának előremozdításában.

125,7 millió tonna lehet az uniós búzatermés

2022. július 11. 05:36

A Reuters felmérése szerint az EU várhatóan 125,7 millió tonna közönséges búzát termel majd 2022-ben, ami 3,4%-kal kevesebb a tavalyi termésnél.

Csökken az unió őszi káposztarepce termése

2019. június 19. 12:18

A repce az EU fő olajnövénye: ehető olajként, bioüzemanyagként, valamint állati takarmányhoz használják fel.

Decembertől új növény-egészségügyi szabályozás lép életbe az unióban

2019. április 25. 06:02

2019. december 14-től kell alkalmazni az Európai Unió tagállamaiban a még 2016 októberében elfogadott, új növény-egészségügyi alaprendeletet.