Növényvédelem
Növényvédelem

A glifozát használati engedélye várhatóan 2023 végéig meghosszabbodik

A glifozát használati engedélye várhatóan 2023 végéig meghosszabbodik

Agrofórum Online

Az Európai Élelmiszerbiztonsági Hatóság (EFSA) és a vegyianyag-ügynökség (ECHA) legalább 2023 júliusáig halasztja a döntést a glifozát gyomirtó szer újbóli engedélyezése melletti vagy ellenző javaslatról.

Ennek oka az, hogy a témában az EU-n belül és kívül egyaránt sok hozzászólás, nyilatkozat és általánosságban nagy nyilvánossági részvétele lehet, amely visszacsatolások feldolgozása kellő időt igényel. A meghosszabbítás értékelése összességében tovább tart, ezért az uniós ügynökségek bejelentették, hogy 2023 nyarára akarják halasztani az új jóváhagyási eljárásról szóló döntést.

„A lakosság erőteljes részvétele mutatja, mennyire fontos a hatóanyagok ellenőrzése, és hogy a növényvédő szerek használatáról szóló vitát tárgyilagosan kell lefolytatni. Ezért elengedhetetlen az illetékes uniós hatóságok általi meghosszabbítás. A peszticidek használata során olyan tényezőket is figyelembe kell venni, mint például az élelmiszerbiztonság biztosítása” – kommentálta a hatóságok hozzáállását Alexander Bernhuber, az ÖVP uniós környezetvédelmi szóvivője, akit az osztrák Bauern Zeitung idézett.

A jelenlegi jóváhagyás ez év december 15-én jár le, mivel újraértékelés csak 2023 júliusában várható, a jóváhagyási időszak automatikusan egy évvel meghosszabbítható. Ehhez nem kell szavazni sem az illetékes állandó bizottságában, sem az Európai Parlamentben.

Az ECHA Kockázatértékelési Bizottsága (RAC) május 30–31-i plenáris ülésén megvitatja a glifozát veszélyességi osztályozását. A bizottság megvizsgálja a rákkeltő hatást, a genotoxicitást, a reprodukciós és fejlődési toxicitást, valamint a környezeti besorolást.

A glifozát az ENSZ Egészségügyi Világszervezetének (WHO) nemzetközi rákkutató ügynöksége 2015-ben emberre káros és nagy valószínűséggel rákkeltő hatású vegyszernek minősített. A gyártó céget be is perelték, követelésekkel Non-Hodgkin-limfóma miatt állnak elő többen. A limfóma a nyirokrendszerben kialakuló, magukból a nyiroksejtekből kiinduló rosszindulatú daganatos megbetegedés. Non-Hodgkin limfómákról akkor van szó, ha a nyirokrendszer sejtjei rendellenesen szaporodnak, a rosszindulatú daganatos sejtek pedig más szervekre is átterjedhetnek.

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

Két ragadozó atka kombinációja egy termékben

2024. február 22. 08:10

Két ragadozó atka páratlan kombinációja „kelt életre” a Bioline legújabb termékével, a Bugline Duo-val. Ez az innovatív növényvédő szer ugyanis nemcsak hatékonyan védi a növényeket a kártevők ellen, de egyszerű alkalmazásával és könnyű kijuttatásával idő- és költséghatékony megoldást kínál a termesztőknek.

Tartós védettség a ToBRFV-vel szemben

2024. február 20. 16:10

A tartós ellenálló-képesség kulcsfontosságú stratégia a ToBRFV ellen. Ha erre nem találnak megoldás mielőbb, a folyamatosan mutálódó vírus győz a paradicsomokkal szemben.

Az alternatív növényvédelemé a jövő

2024. február 14. 16:10

Az agrár inputanyag-kereskedelemben idén 25 éve működő Malagrow Kft. sajtótájékoztató keretében foglalta össze a hazai növénytermesztés legfontosabb kihívásait, és azokat a tényezőket, melyek egyre nagyobb hangsúlyt kapnak az ágazati jövőkép alakulásában. A tájékoztatón részt vett Malatinszki György, a Malagrow ügyvezetője, Pálinkó Zsolt, a Malagrow kereskedelmi vezetője, valamint Dr. Takács József, a Malagrow szakmai vezetője.

A melegebb telek sokkal agresszívabb rovarokat hoznak

2024. február 13. 09:10

Az üvegházas termesztők számára a rovarok egyre komolyabb fenyegetést és egyben egyre nagyobb leküzdendő kihívást jelentenek.

A repce őszi indulásában sok múlhat a gyomirtáson

2021. augusztus 23. 09:37

Az utóbbi évek tapasztalatai alapján elmondható, hogy a repceállományok egyre szárazabb körülmények között kénytelenek fejlődni a kora őszi időszakban. Igaz ez a vetés idején vagy akár a kezdeti fejlődéskor is.

Tavaszi gyomokra tavaszi gyomirtó szer – Xanadu WG

2022. február 28. 08:31

Magyarországon az elmúlt tíz évben felerősödött az őszi kalászos gyomirtó készítmények használata, így a tavaszi kalászos gyomirtó szerek fejlesztése kissé háttérbe szorult. De nem szabad elfeledkeznünk a tavaszi kalászos gyomirtó készítményekről sem, mert vannak olyan helyzetek, ahol csak a tavaszi gyomirtás lehetőségével tudunk élni.

Az Adengo helye a gyomirtási stratégiámban

2019. február 18. 16:47

Kelet-Baranyában végzem a munkámat, nagyon változatos vetésforgóban, mely a kukorica és a kalászosok mellett szóját, zöldborsót, napraforgót, cukorrépát, őszi káposztarepcét is tartalmaz. A termesztett növények közt van nehezen gyomirtható is.

Őszi kalászosok őszi gyomirtása (videó)

2020. augusztus 31. 13:23

Nézze meg a saját szemével, hogy mit tapasztaltak más termelők!