Egy egyesült államokbeli kutatás kimutatta, hogy egy évtized alatt a glifozát hatékonysága harmadával csökkent. Ám ez az eredmény egyáltalán nem érvényes Európára, mégpedig egyszerű okból.
A tudósok az elmúlt 25 évben az Egyesült Államokban és Kanadában végzett szántóföldi kísérletek adatait elemezték, és az USA agrárminisztériumának, valamint az Illinois-i Egyetemnek a kutatói megállapították, hogy a jól ismert gyomirtó idővel veszített a hatékonyságából, különösen azokon a területeken, ahol intenzíven használták.
A 20. század vége felé a glifozát rezisztens termesztett növénykultúrák terjedése nagymértékben leegyszerűsítette a gyomnövények elleni harcot, ám túl erősen támaszkodott egyetlen növényvédő szerre. A glifozát hatása azonban fokozatosan gyengült.
24 intézmény a növényvédő szer-rezisztenciát 1996 és 2021 között vizsgáló kísérleteinek adatait összegezték a kutatók, és a Der Spiegel című német lapban is megjelent cikk szerint a szer hatása ezeken a kísérleti területeken már néhány év alatt gyorsan csökkent, miközben a mezőgazdaságban nemkívánatos gyomfajokban a szer ellen rezisztencia alakult ki.
Az talán mindenki számára egyértelmű, hogy minél gyakrabban használ a gazdálkodó valamilyen növényvédő szert, annál gyorsabban csökken annak hatékonysága, vagy lép fel rezisztencia.
Akad azonban egy jelentős különbség az európai és amerikai növényvédőszer-használat között: a tengerentúlon genetikailag módosított kukoricában és szójában is használják a gyomirtót. Ezeket a hibrideket GM technológiával tették rezisztenssé a glifozátra, amit a gazdálkodók közvetlenül a szója- és kukorica táblákra permeteznek ki.
Európában azonban a GMO-vetőmagok használata tilos, így sokkal kevesebb glifozát fogy. A technológiai előírások lényegesen szigorúbbak és a felhasználható mennyiség is korlátozott. Emiatt nem vonatkoztathatók az amerikai eredmények Európára.
Ez kifejezetten megnyugtató annak tudatában, hogy a hatóanyagot sokan rákkeltőnek, illetve a természetes faunára, többek között a beporzókra is veszélyesnek tartják, bár az engedélyét végül éppen nemrég újabb 10 évre meghosszabbította az Európai Unió.
(Fotó: hpgrues/Pixabay)