Növényvédelem

A Salmonella baktérium lehet a klímaváltozás egyik nyertese

Agrofórum Online

A Salmonella enterica évente 1,2 millió ember megbetegedését okozza az Egyesült Államokban. Egy új tanulmány szerint a szalmonellafertőzést elősegíti a magas páratartalom és a növénybetegségek.

A Salmonella több terményen is túlél, és hosszabb ideig megmarad a talajban. A kutatók megállapították, hogy a Salmonella a növényeken kihasználja a környezet és más szervezetek által okozott változásokat. A bakteriális fitopatogénekkel (növényekben betegséget okozó szervezetekkel) fertőzött növényeken ugyanis hosszabb ideig túlélnek az emberi bélbetegségeket okozó szervezetek.

Gyengébb növény immunrendszer – megerősödő szalmonella

„Nem az a meglepő, hogy a gazdaszervezet átalakul a betegség következtében. Ami érdekes, hogy ezek a változások a betegséget okozó kórokozón kívül hogyan hatnak a baktériumközösség más tagjaira. Ráadásul a megnövekedett páratartalom úgy hat az egészséges növényre is, hogy elősegíti a szalmonella túlélését. Ez a klímaváltozást élelmiszer-biztonsági kérdéssé teheti” – mondta a tanulmány egyik szerzője.

A növénybetegségek, például a saláta bakteriális levélfoltosságának visszaszorítása élelmiszer-biztonsági szempontból is fontos. Az éghajlatváltozás növeli a nyers termékek fogyasztása miatt bekövetkező élelmiszer-eredetű megbetegedések kockázatát.

Ennek vizsgálatára készült tanulmány a Xanthomonas hortorum pv. Vitians által okozott bakteriális levélfoltosság – amely komoly problémát jelent a levélzöldségek termesztésében – és a szalmonella kapcsolatáról. A kutatók azt akarták kideríteni, hogy a Salmonellát befolyásolja-e a páratartalom, illetve az, hogy a bakteriális levélfoltosság betegséghez képest mikor fertőz.

A magasabb páratartalom segíti a kórokozó túlélését

A kutatók bakteriális levélfoltossággal és szalmonellával fertőzött salátával végeztek kísérleteket. A kísérletek során változtatták azokat a napokat, amikor a növényeket a levélfoltossággal fertőzték, illetve amikor a Salmonella entericát vízcseppben a levélre juttatták, hogy a természetes terjedését utánozzák (talajról felfröccsenve vagy öntözéssel kerülhet a növényre).

A kutatók a magas és alacsony páratartalmú időszakokat is változtatták, valamint azt, hogy hány nappal a szalmonella levélfelületre juttatása után mérték a levélfelületről a levél belsejébe jutó szalmonellabaktériumok mennyiségét. Ezekre ugyanis már nem hat az UV-sugárzás vagy a betakarítás utáni fertőtlenítő kezelés.

A kutatók megállapították, hogy a saláta bakteriális levélfoltossága segíti a Salmonella túlélését és bejutását a római saláta belsejébe. A szalmonella eredményessége a bakteriális levélfoltossággal való fertőzés során a levélre jutása időzítésétől függ. Ha túl korán érkezik a bakteriális levélfoltosság fertőzése során, a saláta növényi kórokozó elleni védekezése korlátozza a Salmonella növekedését és túlélését. Ha túl későn érkezik, akkor a gazdaszervezet már elpusztította a növényi betegséget, ami szintén visszafogja a Salmonella növekedését és túlélését.

A magas páratartalomnak való kitettség és a Xanthomonas vitians által okozott vizesedési tünet szintén elősegítette a Salmonella gyors növekedését a salátában, ami azért baj, mert az előrejelzések szerint az éghajlatváltozás a párás időszakok számát növeli.

Fotó: Pixabay

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

Az invazív ázsiai lódarázs visszaszorításában magyar kutatók is segítenek

2024. szeptember 16. 11:10

A módszer lényege, hogy egy miniatűr jeladót rögzítenek a darazsakra, így azok elvezetnek a fészekhez.

Legfontosabb tudnivalók a gyomirtó szerek okozta károkról

2024. szeptember 2. 14:40

A gyomirtó szerek használata körültekintést igényel, mert elővigyázatlan használatukkal több kárt lehet okozni, mint hasznot.

Szántóföldi védekezés a meztelencsigák ellen

2024. augusztus 27. 10:40

Az év első fele kedvezett a csigák felszaporodásának. Bár még nem tudjuk, mit hoz az ősz, érdemes rájuk felkészülni, különösen repce vetése esetén.

A sárguló, klorózisos levelek nyomában: okok és tünetek

2024. augusztus 23. 09:40

A klorózisnak, vagyis levélsárgulásnak számos oka lehet. Lehet természetes folyamat, de utalhat káros hatásokra, betegségekre, tápanyaghiányra is.

Fügekaktusz: jó vagy káros, ha elterjesztjük?

2021. augusztus 16. 12:38

Kicsit megosztó téma és nem is azért, mert a klímaváltozással összefügg, mert kicsit azért összefügg. De inkább ökológiai oldalról érdekes a fügekaktuszok térhódítása újabban.

Tovább nőhet a súlyosan aszályos évek száma Magyarországon a század végéig

2022. július 29. 10:12

Várhatóan nagy területen az idei lesz a legsúlyosabb aszály az elmúlt 50 évben Magyarországon.

Túl sok a nagyvad Magyarországon, elfogyott a türelem

2023. december 16. 13:10

A hazai nagyvad létszám országos szinten elérte azt a határt, amely tovább nem tartható.

A borászoknak szembe kell nézni a klímaváltozással

2021. március 30. 09:22

Exkluzív szakértői beszélgetést tartott a Mathias Corvinus Collegium és a Klímapolitikai Intézet az éghajlatváltozás magyar mezőgazdaságra, szőlőtermesztésre és borkultúrára gyakorolt hatásáról. A Klímapolitikai Intézet igazgatója, Litkei Máté által vezetett fórumon a meghívott vendégek egyetértettek abban, hogy Magyarország az éghajlatváltozás szempontjából a sérülékenyebb országok közé tartozik, és ennek jelei az agráriumban, illetve a borászati ágazatban is egyértelműen láthatók, a szakma azonban készül a kihívásokra.