Növényvédelem

A Salmonella baktérium lehet a klímaváltozás egyik nyertese

Agrofórum Online

A Salmonella enterica évente 1,2 millió ember megbetegedését okozza az Egyesült Államokban. Egy új tanulmány szerint a szalmonellafertőzést elősegíti a magas páratartalom és a növénybetegségek.

A Salmonella több terményen is túlél, és hosszabb ideig megmarad a talajban. A kutatók megállapították, hogy a Salmonella a növényeken kihasználja a környezet és más szervezetek által okozott változásokat. A bakteriális fitopatogénekkel (növényekben betegséget okozó szervezetekkel) fertőzött növényeken ugyanis hosszabb ideig túlélnek az emberi bélbetegségeket okozó szervezetek.

Gyengébb növény immunrendszer – megerősödő szalmonella

„Nem az a meglepő, hogy a gazdaszervezet átalakul a betegség következtében. Ami érdekes, hogy ezek a változások a betegséget okozó kórokozón kívül hogyan hatnak a baktériumközösség más tagjaira. Ráadásul a megnövekedett páratartalom úgy hat az egészséges növényre is, hogy elősegíti a szalmonella túlélését. Ez a klímaváltozást élelmiszer-biztonsági kérdéssé teheti” – mondta a tanulmány egyik szerzője.

A növénybetegségek, például a saláta bakteriális levélfoltosságának visszaszorítása élelmiszer-biztonsági szempontból is fontos. Az éghajlatváltozás növeli a nyers termékek fogyasztása miatt bekövetkező élelmiszer-eredetű megbetegedések kockázatát.

Ennek vizsgálatára készült tanulmány a Xanthomonas hortorum pv. Vitians által okozott bakteriális levélfoltosság – amely komoly problémát jelent a levélzöldségek termesztésében – és a szalmonella kapcsolatáról. A kutatók azt akarták kideríteni, hogy a Salmonellát befolyásolja-e a páratartalom, illetve az, hogy a bakteriális levélfoltosság betegséghez képest mikor fertőz.

A magasabb páratartalom segíti a kórokozó túlélését

A kutatók bakteriális levélfoltossággal és szalmonellával fertőzött salátával végeztek kísérleteket. A kísérletek során változtatták azokat a napokat, amikor a növényeket a levélfoltossággal fertőzték, illetve amikor a Salmonella entericát vízcseppben a levélre juttatták, hogy a természetes terjedését utánozzák (talajról felfröccsenve vagy öntözéssel kerülhet a növényre).

A kutatók a magas és alacsony páratartalmú időszakokat is változtatták, valamint azt, hogy hány nappal a szalmonella levélfelületre juttatása után mérték a levélfelületről a levél belsejébe jutó szalmonellabaktériumok mennyiségét. Ezekre ugyanis már nem hat az UV-sugárzás vagy a betakarítás utáni fertőtlenítő kezelés.

A kutatók megállapították, hogy a saláta bakteriális levélfoltossága segíti a Salmonella túlélését és bejutását a római saláta belsejébe. A szalmonella eredményessége a bakteriális levélfoltossággal való fertőzés során a levélre jutása időzítésétől függ. Ha túl korán érkezik a bakteriális levélfoltosság fertőzése során, a saláta növényi kórokozó elleni védekezése korlátozza a Salmonella növekedését és túlélését. Ha túl későn érkezik, akkor a gazdaszervezet már elpusztította a növényi betegséget, ami szintén visszafogja a Salmonella növekedését és túlélését.

A magas páratartalomnak való kitettség és a Xanthomonas vitians által okozott vizesedési tünet szintén elősegítette a Salmonella gyors növekedését a salátában, ami azért baj, mert az előrejelzések szerint az éghajlatváltozás a párás időszakok számát növeli.

Fotó: Pixabay

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

Egy gáz, ami megöli a kórokozókat – de jót tesz a növényeknek

2025. augusztus 3. 16:10

Az ózon alacsony koncentrációban hatásosan képes elpusztítani kórokozókat és rovarokat, ugyanakkor növényre szabott adagolás nélkül káros is lehet.

30. Tiszántúli Növényvédelmi Fórum

2025. július 30. 15:10

A Debreceni Egyetem MÉK Növényvédelmi Intézete szervező partnereivel együtt idén is megrendezi a Tiszántúli Növényvédelmi Fórumot.

A cirok gyomirtásának kihívásai + videó

2025. június 27. 16:10

A cirok növényvédelmi kihívásainak zömét a gyommentesítés képezi. Soron következő videónkban ezt a témakört járjuk körbe - A tábla széléről.

EFSA: biztonságos szinten a növényvédőszer-maradékok

2025. június 16. 13:10

Az EFSA 2023-as adatai szerint az EU-ban a legtöbb élelmiszerben kimutatható maradékok szintje biztonságos.

Földigiliszták segítségével világított rá a Kwizda a globális környezeti problémákra

2023. december 1. 10:10

A Kwizda novemberben tartotta meg a Nova Agricultura díj ünnepélyes díjátadóját. Az idén elindított pályázat termőtalajaink egészségének megőrzésére és a hasznos talajlakó szervezetek védelmére volt hivatott felhívni a figyelmet.

Hogy harcoljunk a klímaváltozás hatásaival? - Jó példaként Bécs Aspern-Seestadt városrészt mutatjuk

2024. április 5. 05:40

A szakemberek felismerték, hogy a klímaváltozás hatásai mérsékelhetők a megfelelő intézkedésekkel, mint a csapadékvíz-visszatartás. Aspern-Seestadt Bécs egy új városrésze, ahol nagy hangsúlyt fektetnek a klímaváltozás hatásainak mérséklésére.

Klímaváltozás hatásai: melegebb ősz

2022. november 24. 05:37

Enyhülni látszik mind az ősz, mind a tél, ami nem kedvez sokszor az élővilágnak, növényvilágnak sem. A tartós mínuszok a káros baktériumok, vírusok elpusztítása miatt volt jó a téli időszakban, így kevesebb volt a megbetegedés is.

A bioszén és a pirolízisből származó energia kikövezheti az utat a szén-dioxid-semleges mezőgazdaság felé Kínában

2023. május 1. 07:35

A globális üvegházhatású gázok kibocsátásának jelentős része a mezőgazdaság számlájára írható, ugyanakkor a szén-dioxid-semlegességhez vezető út nem egyszerű.