Növényvédelem

A Salmonella baktérium lehet a klímaváltozás egyik nyertese

Agrofórum Online

A Salmonella enterica évente 1,2 millió ember megbetegedését okozza az Egyesült Államokban. Egy új tanulmány szerint a szalmonellafertőzést elősegíti a magas páratartalom és a növénybetegségek.

A Salmonella több terményen is túlél, és hosszabb ideig megmarad a talajban. A kutatók megállapították, hogy a Salmonella a növényeken kihasználja a környezet és más szervezetek által okozott változásokat. A bakteriális fitopatogénekkel (növényekben betegséget okozó szervezetekkel) fertőzött növényeken ugyanis hosszabb ideig túlélnek az emberi bélbetegségeket okozó szervezetek.

Gyengébb növény immunrendszer – megerősödő szalmonella

„Nem az a meglepő, hogy a gazdaszervezet átalakul a betegség következtében. Ami érdekes, hogy ezek a változások a betegséget okozó kórokozón kívül hogyan hatnak a baktériumközösség más tagjaira. Ráadásul a megnövekedett páratartalom úgy hat az egészséges növényre is, hogy elősegíti a szalmonella túlélését. Ez a klímaváltozást élelmiszer-biztonsági kérdéssé teheti” – mondta a tanulmány egyik szerzője.

A növénybetegségek, például a saláta bakteriális levélfoltosságának visszaszorítása élelmiszer-biztonsági szempontból is fontos. Az éghajlatváltozás növeli a nyers termékek fogyasztása miatt bekövetkező élelmiszer-eredetű megbetegedések kockázatát.

Ennek vizsgálatára készült tanulmány a Xanthomonas hortorum pv. Vitians által okozott bakteriális levélfoltosság – amely komoly problémát jelent a levélzöldségek termesztésében – és a szalmonella kapcsolatáról. A kutatók azt akarták kideríteni, hogy a Salmonellát befolyásolja-e a páratartalom, illetve az, hogy a bakteriális levélfoltosság betegséghez képest mikor fertőz.

A magasabb páratartalom segíti a kórokozó túlélését

A kutatók bakteriális levélfoltossággal és szalmonellával fertőzött salátával végeztek kísérleteket. A kísérletek során változtatták azokat a napokat, amikor a növényeket a levélfoltossággal fertőzték, illetve amikor a Salmonella entericát vízcseppben a levélre juttatták, hogy a természetes terjedését utánozzák (talajról felfröccsenve vagy öntözéssel kerülhet a növényre).

A kutatók a magas és alacsony páratartalmú időszakokat is változtatták, valamint azt, hogy hány nappal a szalmonella levélfelületre juttatása után mérték a levélfelületről a levél belsejébe jutó szalmonellabaktériumok mennyiségét. Ezekre ugyanis már nem hat az UV-sugárzás vagy a betakarítás utáni fertőtlenítő kezelés.

A kutatók megállapították, hogy a saláta bakteriális levélfoltossága segíti a Salmonella túlélését és bejutását a római saláta belsejébe. A szalmonella eredményessége a bakteriális levélfoltossággal való fertőzés során a levélre jutása időzítésétől függ. Ha túl korán érkezik a bakteriális levélfoltosság fertőzése során, a saláta növényi kórokozó elleni védekezése korlátozza a Salmonella növekedését és túlélését. Ha túl későn érkezik, akkor a gazdaszervezet már elpusztította a növényi betegséget, ami szintén visszafogja a Salmonella növekedését és túlélését.

A magas páratartalomnak való kitettség és a Xanthomonas vitians által okozott vizesedési tünet szintén elősegítette a Salmonella gyors növekedését a salátában, ami azért baj, mert az előrejelzések szerint az éghajlatváltozás a párás időszakok számát növeli.

Fotó: Pixabay

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

Permetezési Napló: szigorodnak a szabályok 2026-tól

2025. november 17. 08:10

A Nébih megerősítette, hogy a növényvédelmi és nitrát adatszolgáltatási kötelezettségek változatlanok, 2026-tól azonban nő a Permetezési Napló adattartalma.

Fordulat jön a biológiai növényvédelemben?

2025. november 15. 11:10

Az európai képviselők szerint az uniós gazdák csak akkor tudnak a kémiai peszticidekről lekapcsolódni, ha a biológiai alternatívák valóban elérhetővé válnak.

Megvizsgálták a gazdálkodók bőrét, nyugtalanító felfedezést tettek

2025. november 10. 14:10

Nem csak a mezőgazdasági termelők, hanem az átlagember bőrén is számos növényvédő szer megtapadhat, ami egészségügyi kockázatot rejt magában.

Ki és hogyan telel át – Túlélési praktikák a rovarvilágból

2025. november 8. 07:10

Poloskák, levéltetvek, kéregmolyok – mindnek megvan a maga túlélési stratégiája. Lássuk, ki hogyan telel át!

Ötödik magyar-szerb kormányzati csúcstalálkozó - szerb kollégáival tárgyalt Nagy István agrárminiszter

2019. április 21. 09:18

A tárgyalás legfontosabb témái az állat- és növényegészségügyi hatósági együttműködés, az agrár-élelmiszergazdaságra, az agrárdigitalizációra és a precíziós gazdálkodásra, valamint a GMO-mentes mezőgazdaságra vonatkozó együttműködés voltak.

Klímaváltozás: talán pozitív hatásokkal is számolhatunk

2020. május 16. 10:35

A szakértők álláspontja szerint, a klímaváltozástól nem kell tartani, hiszen a múltban lezajlott jelenségeket vizsgálva több pozitív hozadéka is volt az egyes éghajlati változásoknak.

Budapest Afrika Fórum: bővülő mezőgazdasági kapcsolatok Afrikával

2018. június 21. 06:35

Magyarország természeti és így mezőgazdasági viszonyai is gyökeresen eltérőek Tunéziáétól, Ugandáétól vagy a Dél-afrikai Köztársaságétól, vannak olyan globális kihívások, amelyekre leginkább együttesen lehet megtalálni a helyes választ.

Óriási károkozásra képesek a szúfélék

2025. január 1. 16:10

Itthon a néhány száz hektáron növő lucfenyőkben már nem tesznek számottevő kárt, de például Ausztriában 2024-ben is fertőztek a betűzőszúk.