Növényvédelem

EFSA: biztonságos szinten a növényvédőszer-maradékok

Agrofórum Online

Az Európai Élelmiszer-biztonsági Hatóság (EFSA) legfrissebb jelentése szerint a 2023-as vizsgálatok alapján az EU-ban forgalmazott élelmiszerek túlnyomó többsége megfelel a növényvédőszer-maradékokra vonatkozó uniós előírásoknak – az egészségre gyakorolt kockázat minimális.

Milyen élelmiszereket vizsgáltak?

Az EFSA a 2023-as évre vonatkozóan több mint 146.000 élelmiszermintát elemzett az EU-tagállamok, valamint Norvégia és Izland adatai alapján:

  • 13.246 minta véletlenszerűen kiválasztott tételből (ellenőrzési célú program),
  • 132.793 minta pedig célzottan, konkrét termékekre és kockázatokra fókuszálva.

A vizsgálatok célja annak megállapítása volt, hogy az élelmiszerek megfelelnek-e a maximálisan megengedett maradékszinteknek (MRL).

A fő eredmények számokban

Véletlenszerű minták (EUCP – EU Koordinált Program):

  • 70,7% maradékmentes
  • 27,9% a határérték alatt maradt
  • 1,4% lépte túl az MRL-t (ebből csak 1% nem felelt meg a mérési bizonytalanságot is figyelembe véve)
EFSA több mint 146.000 élelmiszermintát elemzett
EFSA több mint 146.000 élelmiszermintát elemzett

Célzott minták:

  • 58% maradékmentes
  • 38,3% a határérték alatt
  • 3,7% túllépte az MRL-t
  • 2% volt „nem megfelelőnek” minősítve

A leggyakoribb határérték-túllépések:

  • cékla (3,5%)
  • barna rizs (3%)

Ezzel szemben például a húsfélék és állati eredetű termékek (pl. tojás, tej) esetében nem találtak határérték feletti mintát.

Mekkora az egészségügyi kockázat?

Az EFSA részletes étrendi expozíciós értékelést is végzett:

  • Rövid távú kockázat (egyszeri bevitel): nem mutatott aggodalomra okot adó eredményeket.
  • Hosszú távú (krónikus) kockázat: nem haladta meg az egészségügyi határértékeket egyetlen növényvédő szer esetében sem.

A kapott eredmények alapján kijelenthető, hogy az uniós piacra kerülő élelmiszerekben található növényvédőszer-maradékok általában nem jelentenek egészségügyi kockázatot a fogyasztókra nézve – EFSA.

EFSA-ajánlások a tagállamoknak

A jelentésben az EFSA további intézkedéseket is javasol:

  1. Célzott ellenőrzések növelése azoknál a termékeknél, ahol ismétlődő határérték-túllépés tapasztalható (pl. import termények).
  2. Jobb adatgyűjtés és harmonizáció a tagállami hatóságok között.
  3. Továbbfejlesztett nyomon követési rendszerek, különösen a többféle szerrel kezelt növényeknél.
  4. Fogyasztói kommunikáció erősítése – az adatok átláthatóságával erősíteni kell a közbizalmat.

Mit jelent ez a fogyasztóknak?

A jelentésből levonható következtetés szerint az EU-s élelmiszerek többsége:

  • biztonságosan fogyasztható,
  • az esetleges maradékanyagok mértéke nem éri el a veszélyes szintet,
  • és az élelmiszerlánc-ellenőrzés rendszere jól működik – bár továbbra is szükség van a célzott felügyeletre, főleg az importtermékeknél.

(Forrás: Pesticides residues in food: what’s the situation in the EU? | EFSA)

Képek: Pixabay

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

Permetezési Napló: szigorodnak a szabályok 2026-tól

2025. november 17. 08:10

A Nébih megerősítette, hogy a növényvédelmi és nitrát adatszolgáltatási kötelezettségek változatlanok, 2026-tól azonban nő a Permetezési Napló adattartalma.

Fordulat jön a biológiai növényvédelemben?

2025. november 15. 11:10

Az európai képviselők szerint az uniós gazdák csak akkor tudnak a kémiai peszticidekről lekapcsolódni, ha a biológiai alternatívák valóban elérhetővé válnak.

Megvizsgálták a gazdálkodók bőrét, nyugtalanító felfedezést tettek

2025. november 10. 14:10

Nem csak a mezőgazdasági termelők, hanem az átlagember bőrén is számos növényvédő szer megtapadhat, ami egészségügyi kockázatot rejt magában.

Ki és hogyan telel át – Túlélési praktikák a rovarvilágból

2025. november 8. 07:10

Poloskák, levéltetvek, kéregmolyok – mindnek megvan a maga túlélési stratégiája. Lássuk, ki hogyan telel át!

A glifozáttal kapcsolatban „nincs kritikus probléma” – fontos elismerés született

2023. július 7. 08:05

Az EFSA nem lát komolyabb problémát, de néhány hiányzó adat még van a glifozát teljes körű értékeléséhez. Ez azt jelenti, hogy a vitatott glifozát gyomirtó 2023 után jóváhagyásra kerül? Nézzük a részleteket.

Melyek az élelmiszer-biztonság kritikus pontjai? - Tények és hiedelmek

2018. december 6. 09:15

Nagy kárt okoznak azok a média- és internetforrások, melyek azt hirdetik egy-egy élelmiszerről, hogy egészéges, és nem teszik hozzá, hogy egy élelmiszer nem lehet egészséges, kizárólag a biztonságos élelmiszereken alapuló, változatos táplálkozás lehet egészséges.

Happy Fish projekt - Minőségi halhúst az asztalra!

2018. november 16. 03:36

Az “Új kockázatkezelési modellrendszer fejlesztése a víz- és élelmiszer-biztonság növelése érdekében a haltermékvonalon” elnevezésű, röviden csak Happy Fishnek hívott, a Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Hivatal által támogatott projekt legfőbb célja, hogy megértse és meghatározza a minőségi halhús kritériumait, és a további jogi szabályozáshoz határértékeket javasoljon.

Őrizd meg a növények egészségét, és védd az életet - Elindult a #PlantHealth4Life kampány

2023. július 29. 07:10

A #PlantHealth4Life többéves kampány, amelyet az Európai Bizottság kérésére hívtak életre, és EU-szerte a növényegészségügyhöz kapcsolódó megközelítések, valamint viselkedések mélyreható elemzésén alapul.