Növényvédelem

Miért növekedhet a poloskák száma olyan helyeken, ahol soha nem voltak korábban?

Independent    

A poloskák Kelet-Ázsiában őshonosak, majd első ízben körülbelül 20 évvel ezelőtt Pennsylvania területén észlelték őket. Azóta az egész USA-ban elterjedtek, de leginkább az ország közép-atlanti részén, a középnyugati részeken és a nyugati parton koncentrálódnak – és itt is okozzák a legtöbb problémát.

A kellemetlen szagú rovarok olyan növényeket támadnak meg, mint a gyümölcsök és a kukorica. Bárki, aki már valaha szagolt poloskát, fel tudja idézni a belőlük áradó átható bűzt, amely egyesek szerint a borshoz, míg mások szerint inkább a rothadt gyümölcshöz vagy a korianderhez hasonlítható.

Az inváziós rovarok az Egyesült Államokban, és több mint 40 államban vannak jelen. Ez nem csak az érzékeny orrúak számára jelent problémát, mivel ezek a büdös bogarak komoly mezőgazdasági kártevőként károsíthatják az olyan terményeket, mint a különböző gyümölcsök és a kukorica.

Egy új tanulmány szerint az éghajlati válság fokozódásával a következő évtizedekben ezek az élőlények még jobban elterjedhetnek az egész országban.

Az új tanulmány kutatói azonban arra voltak kíváncsiak, hogy ezek a kártevők milyen messzire képesek terjeszkedni az Egyesült Államokban, különösen az éghajlat felmelegedésével és az élőhelyek változása mellett. A kutatócsoport ezért olyan tényezőket vizsgált, mint a hőmérséklet és a csapadékmennyiség, hogy lemodellezze, 2080-ra az ország mely részei válhatnak jobban vagy kevésbé élhetővé a poloskák számára.

Összességében azt találták, hogy a rovarok számára alkalmas élőhelyek mennyisége 70 százalékkal nőhet két különböző, közepes mértékű éghajlat-változási forgatókönyv (vagyis nem a klímaválság legrosszabb esete és nem is a klímaváltozás lehető legjobb kimenetele) esetén. Az eredményeket 2022 augusztusában publikálták a Pest Management Science című folyóiratban.

Míg egyes területeken, különösen délkeleten, kevesebb poloska jelenhet meg az éghajlat változása miatt, addig más területeken sokkal több lehet. A szerzők a tanulmányról szóló sajtóközleményben különösen a közép-atlanti térségre, a Nagy-tavak térségére és a nyugati völgyes régiókra, például a kaliforniai Sacramento környékére mutatnak rá, mint lehetséges élőhelyekre.

Általában véve a melegebb időjárás segít a poloskáknak, mivel azok nem kedvelik a hideget – teszik hozzá. De vízre is szükségük van, így, ha a területek ugyan melegebbé válnak, de túl szárazak maradnak, az valószínűleg nem járul hozzá a rovarok terjeszkedéséhez.

Nem ez az első kutatás, amely szerint a poloskák egyre nagyobb veszélyt jelenthetnek az Egyesült Államokra a felmelegedő időjárás mellett. Az Egyesült Államok Mezőgazdasági Minisztériuma által ismertetett korábbi kutatások lényegében ugyanerre a következtetésre jutottak.

A poloska már eddig is számos növény termesztésében okozott kárt, amióta két évtizede megjelent az Egyesült Államokban. A rovarok nem válogatósak – az amerikai környezetvédelmi hivatal (EPA) szerint a szőlőtől kezdve a limababbal, almával, kukoricával, paradicsommal és kajszibarackkal is táplálkoznak.

A táplálkozásuk miatt ezek a növények néha teljes mértékben felhasználhatatlanná válnak – hangsúlyozza az ügynökség. Az éghajlat-változással minden rendszer megváltozik, így az a tény, hogy jelenleg még lehet csicseriborsót, lencsét vagy búzát termeszteni e kártevők nélkül, nem jelenti azt, hogy ez néhány év múlva is így lesz – mutatott rá a tanulmány vezető szerzője, Javier Gutierrez Illan, a Washington Állami Egyetem rovartani szakértője a sajtóközleményben. – Vannak enyhítő intézkedések, amelyeket megtehetünk, de tanácsos felkészülni a változásra.

Emellett, ahogy a hőmérséklet télen visszaesik, a poloskák melegebb menedéket keresve a házakba költöznek – és akár több ezres egyedszámban is megtelepedhetnek az épületek repedéseiben és réseiben – hívja fel a figyelmet az EPA.

Bár az állatok nem jelentenek komoly veszélyt az emberekre vagy a háziállatokra, ezek a rejtett kolóniák bűzlenek – szó szerint. És ha az ország egyre több részén kezdenek el terjeszkedni, akkor még több amerikai kaphat kéretlen ízelítőt ebből az ikonikus szagból.

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

Fenntartható növényvédelem? Ön is segíthet!

2025. szeptember 11. 09:10

A HUN-REN kutatói rovarölőszer-használati szokásainkat vizsgálják – még Ön is hozzájárulhat a beporzók védelméhez!

Egyem vagy ne? – A teljes kiőrlésű gabona nagy kérdése + videó

2025. szeptember 2. 16:10

Valóban érdemes-e, egészséges-e teljes kiőrlésű gabonatermékeket fogyasztani? Akadnak olyanok is, akik kifejezetten félnek az ilyen jellegű termékek fogyasztásától, mert úgy gondolják egészségügyi kockázatokat hordozhatnak. A téma alapos körüljárásában Hertelendy Péter növényorvos segített nekünk.

Egy gáz, ami megöli a kórokozókat – de jót tesz a növényeknek

2025. augusztus 3. 16:10

Az ózon alacsony koncentrációban hatásosan képes elpusztítani kórokozókat és rovarokat, ugyanakkor növényre szabott adagolás nélkül káros is lehet.

30. Tiszántúli Növényvédelmi Fórum

2025. július 30. 15:10

A Debreceni Egyetem MÉK Növényvédelmi Intézete szervező partnereivel együtt idén is megrendezi a Tiszántúli Növényvédelmi Fórumot.

Megállapodott az unió az USA-val a hormonmentes marhahús behozataláról

2019. június 28. 10:33

Az Európai Unió megállapodást kötött az Egyesült Államokkal, amely garantálja, hogy az amerikai mezőgazdasági termelők nagyobb részesedést kapjanak az EU piacára belépő hormonmentes marhahús nemzetközi behozatali kvótájából (45000 tonna).

Egyre tiszavirág életűbbek a méhek

2023. január 10. 16:41

A Marylandi Egyetem entomológusainak új tanulmánya szerint a laboratóriumi környezetben tartott mézelő méhek élettartama 50%-kal csökkent a ’70-es években tapasztaltakhoz képest.

Környezetbarát raklapokat gyártanak kukorica hulladékából

2021. január 17. 04:37

Egy amerikai vállalat CornBoard néven fa helyettesítőt állít elő olyan növényi részekből, szármaradványokból és levelekből, amelyek általában a kukoricatermés betakarítása után a mezőn maradnak.

Ki csinálja jobban? – Búza termesztéstechnológia hazánkban és az Egyesült Államokban

2019. március 15. 09:17

Izgalmas szakmai tapasztalatokat oszt meg a szerző, aki az USA búzatermesztésének agrotechnikai elemeit ismerte meg egy kansasi, több mint 10 000 hektáros nagygazdaságban.