A poloskák Kelet-Ázsiában őshonosak, majd első ízben körülbelül 20 évvel ezelőtt Pennsylvania területén észlelték őket. Azóta az egész USA-ban elterjedtek, de leginkább az ország közép-atlanti részén, a középnyugati részeken és a nyugati parton koncentrálódnak – és itt is okozzák a legtöbb problémát.
A kellemetlen szagú rovarok olyan növényeket támadnak meg, mint a gyümölcsök és a kukorica. Bárki, aki már valaha szagolt poloskát, fel tudja idézni a belőlük áradó átható bűzt, amely egyesek szerint a borshoz, míg mások szerint inkább a rothadt gyümölcshöz vagy a korianderhez hasonlítható.
Az inváziós rovarok az Egyesült Államokban, és több mint 40 államban vannak jelen. Ez nem csak az érzékeny orrúak számára jelent problémát, mivel ezek a büdös bogarak komoly mezőgazdasági kártevőként károsíthatják az olyan terményeket, mint a különböző gyümölcsök és a kukorica.
Egy új tanulmány szerint az éghajlati válság fokozódásával a következő évtizedekben ezek az élőlények még jobban elterjedhetnek az egész országban.
Az új tanulmány kutatói azonban arra voltak kíváncsiak, hogy ezek a kártevők milyen messzire képesek terjeszkedni az Egyesült Államokban, különösen az éghajlat felmelegedésével és az élőhelyek változása mellett. A kutatócsoport ezért olyan tényezőket vizsgált, mint a hőmérséklet és a csapadékmennyiség, hogy lemodellezze, 2080-ra az ország mely részei válhatnak jobban vagy kevésbé élhetővé a poloskák számára.
Összességében azt találták, hogy a rovarok számára alkalmas élőhelyek mennyisége 70 százalékkal nőhet két különböző, közepes mértékű éghajlat-változási forgatókönyv (vagyis nem a klímaválság legrosszabb esete és nem is a klímaváltozás lehető legjobb kimenetele) esetén. Az eredményeket 2022 augusztusában publikálták a Pest Management Science című folyóiratban.
Míg egyes területeken, különösen délkeleten, kevesebb poloska jelenhet meg az éghajlat változása miatt, addig más területeken sokkal több lehet. A szerzők a tanulmányról szóló sajtóközleményben különösen a közép-atlanti térségre, a Nagy-tavak térségére és a nyugati völgyes régiókra, például a kaliforniai Sacramento környékére mutatnak rá, mint lehetséges élőhelyekre.
Általában véve a melegebb időjárás segít a poloskáknak, mivel azok nem kedvelik a hideget – teszik hozzá. De vízre is szükségük van, így, ha a területek ugyan melegebbé válnak, de túl szárazak maradnak, az valószínűleg nem járul hozzá a rovarok terjeszkedéséhez.
Nem ez az első kutatás, amely szerint a poloskák egyre nagyobb veszélyt jelenthetnek az Egyesült Államokra a felmelegedő időjárás mellett. Az Egyesült Államok Mezőgazdasági Minisztériuma által ismertetett korábbi kutatások lényegében ugyanerre a következtetésre jutottak.
A poloska már eddig is számos növény termesztésében okozott kárt, amióta két évtizede megjelent az Egyesült Államokban. A rovarok nem válogatósak – az amerikai környezetvédelmi hivatal (EPA) szerint a szőlőtől kezdve a limababbal, almával, kukoricával, paradicsommal és kajszibarackkal is táplálkoznak.
A táplálkozásuk miatt ezek a növények néha teljes mértékben felhasználhatatlanná válnak – hangsúlyozza az ügynökség. Az éghajlat-változással minden rendszer megváltozik, így az a tény, hogy jelenleg még lehet csicseriborsót, lencsét vagy búzát termeszteni e kártevők nélkül, nem jelenti azt, hogy ez néhány év múlva is így lesz – mutatott rá a tanulmány vezető szerzője, Javier Gutierrez Illan, a Washington Állami Egyetem rovartani szakértője a sajtóközleményben. – Vannak enyhítő intézkedések, amelyeket megtehetünk, de tanácsos felkészülni a változásra.
Emellett, ahogy a hőmérséklet télen visszaesik, a poloskák melegebb menedéket keresve a házakba költöznek – és akár több ezres egyedszámban is megtelepedhetnek az épületek repedéseiben és réseiben – hívja fel a figyelmet az EPA.
Bár az állatok nem jelentenek komoly veszélyt az emberekre vagy a háziállatokra, ezek a rejtett kolóniák bűzlenek – szó szerint. És ha az ország egyre több részén kezdenek el terjeszkedni, akkor még több amerikai kaphat kéretlen ízelítőt ebből az ikonikus szagból.