Növényvédelem
Növényvédelem

Neurális hálózatok a gyomirtás szolgálatában

Neurális hálózatok a gyomirtás szolgálatában

Agrofórum Online

Az USA-beli Középnyugaton gazdálkodó szójatermesztő farmerek számára nagy gondot jelent a glifozát-rezisztens palmer disznóparéj nevű gyom szabályozása. Az alkalmazott gyomirtó szerek a kijuttatás során a szeles időjárásban elsodródhatnak veszélyeztetve a szomszédos területeken lévő kultúrákat és a fákat. A robot gyomirtó kifejlesztését az inspirálta, hogy a környezetterhelés a lehető legkisebbre csökkenjen – mondta el Hendrik J. Viljoen, a Nebraszkai Egyetem professzora. Ebben az esetben a hangsúly a gyomok foltkezelésén és a peszticidelsodródás veszélyének kiküszöbölésén volt.

Egy olyan herbicidkijuttató, recés lécekkel ellátott hengert fejlesztettek ki, amelynek növényvédőszer-tartálya a henger palástján belül található. Ez a gyomirtó henger csatlakoztatható egy kis méretű robot traktorhoz. A rendszer működésének az alapját a drónok által készített gyomfelvételek adják, amelyeket egy tanulási algoritmussal rendelkező mesterséges neurális hálózat dolgoz fel, és ennek megfelelően történik a foltkezelés. A henger kialakításánál (fogazott) az is szempont volt, hogy a gyomirtó szer epidermiszbe való fizikai bejutását segítsék elő azért, hogy minél nagyobb mennyiségben kerüljön a hatóanyag az irtandó növénybe.

Az elsodródásmentes és gyomspecifikus eljárással minimalizálhatók a környezetre nehezedő káros hatások, csökkenthető a herbicidhasználat, ezáltal mérséklődik az élelmiszerláncba bejutó növényvédőszer-maradékok és metabolitok mennyisége.

További részletek: https://phys.org/news/2019-03-autonomous-weed-smart-robots.html#jCp címen érhetők el.

Kötelező bejelenteni időszakos műszaki felülvizsgálatra a növényvédelmi gépeket!

2019. október 22. 09:03

Az uniós előírás szerint az árutermelésben, illetve szolgáltatásban alkalmazott permetező gépet, valamint a növényvédő szerek kijuttatásához használt berendezéseket és tartozékokat 3 évenként kötelező felülvizsgálni.

A hónap végéig kell bejelenteni a 2018-as növényvédőszer-forgalmi adatokat

2019. október 18. 10:33

2019. október 31-ig kell bejelenteni a 2018-as növényvédőszer-forgalmi adatokat a Nébih Ügyfélprofil Rendszerében (ÜPR).

Decembertől változik a növényútlevélre vonatkozó uniós szabályozás

2019. október 7. 08:47

Az új eljárás az unióban, valamint az adott tagországban nem honos kártevők bekerülésének és megtelepedésének kockázatát kívánja tovább csökkenteni.

Együttműködési megállapodást írt alá a kamara és a Mezőgazdasági Repülők Érdekvédelmi Szövetsége

2019. szeptember 27. 08:02

Magyarországon a légi növényvédelemnek nagy hagyománya van, fontos technológiai eszköz a növénytermesztésben.

A kínai XAG Agri-tech óriás 20 millió hektár területen alkalmazza növényvédő drónjait

2019. október 14. 15:02

Napjainkban rengeteg információ kering a világhálón, különféle kialakítású és feladatú drónokról. A következőkben egy kínai társaságot, gyártmányait és tevékenységét mutatjuk be, mivel az alkalmazás mértéke meghökkentően nagy.

Senki ne vegyen permetező drónt!

2019. március 12. 13:47

A rendezetlen jogszabályi környezet miatt permetezési célra jelenleg tilos drónokat használni. A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara – a társszervezetekkel egyetértésben – sürgeti a szükséges szabályozás megteremtését.

Figyelem! Egyelőre szigorúan tilos a permeteződrónok használata a magyar földeken!

2019. február 21. 05:38

A Nébih felhívja az érdeklődők és érintettek figyelmét, hogy drónok növényvédelmi használata még nem engedélyezett, arra csak a jogi környezet kialakítását követően nyílik lehetőség.

Az "okos" eszközök gyorsan átalakítják a mezőgazdaságot

2019. május 24. 06:37

A gazdaságok ma már olyan kifinomult eszközöket is használhatnak, mint a műholdak és a drónok, amelyek nagy felbontású fotói azonnal megjelennek a farmerek okostelefonján vagy táblagépén. A képek feldolgozása pedig segíti a gazdálkodókat abban, hogy megfelelő döntéseket hozzanak.