Növényvédelem
Növényvédelem

Neurális hálózatok a gyomirtás szolgálatában

Neurális hálózatok a gyomirtás szolgálatában

Agrofórum Online

Az USA-beli Középnyugaton gazdálkodó szójatermesztő farmerek számára nagy gondot jelent a glifozát-rezisztens palmer disznóparéj nevű gyom szabályozása. Az alkalmazott gyomirtó szerek a kijuttatás során a szeles időjárásban elsodródhatnak veszélyeztetve a szomszédos területeken lévő kultúrákat és a fákat. A robot gyomirtó kifejlesztését az inspirálta, hogy a környezetterhelés a lehető legkisebbre csökkenjen – mondta el Hendrik J. Viljoen, a Nebraszkai Egyetem professzora. Ebben az esetben a hangsúly a gyomok foltkezelésén és a peszticidelsodródás veszélyének kiküszöbölésén volt.

Egy olyan herbicidkijuttató, recés lécekkel ellátott hengert fejlesztettek ki, amelynek növényvédőszer-tartálya a henger palástján belül található. Ez a gyomirtó henger csatlakoztatható egy kis méretű robot traktorhoz. A rendszer működésének az alapját a drónok által készített gyomfelvételek adják, amelyeket egy tanulási algoritmussal rendelkező mesterséges neurális hálózat dolgoz fel, és ennek megfelelően történik a foltkezelés. A henger kialakításánál (fogazott) az is szempont volt, hogy a gyomirtó szer epidermiszbe való fizikai bejutását segítsék elő azért, hogy minél nagyobb mennyiségben kerüljön a hatóanyag az irtandó növénybe.

Az elsodródásmentes és gyomspecifikus eljárással minimalizálhatók a környezetre nehezedő káros hatások, csökkenthető a herbicidhasználat, ezáltal mérséklődik az élelmiszerláncba bejutó növényvédőszer-maradékok és metabolitok mennyisége.

További részletek: https://phys.org/news/2019-03-autonomous-weed-smart-robots.html#jCp címen érhetők el.

Befektetés az innovációba: új létesítmény a természetes eredetű növényvédelem számára

2019. szeptember 20. 05:47

Az új 4000 négyzetméteres létesítményben, amely a Corteva Agriscience négy franciaországi gyártóüzemének egyike, 2019 októberében kezdődik a termelés, amely a következő négy év során várhatóan 50 új munkahelyet hoz létre.

Két alkalommal lesz permetezőgép-felülvizsgálati alapképzés szeptemberben

2019. szeptember 5. 11:47

Az alapképzés szakmai ismeretanyagának elsajátítása vizsgaköteles.

Fontos információk a növényvédelmi gépek kötelező időszakos műszaki felülvizsgálatáról!

2019. augusztus 2. 08:11

A növényvédelmi hatóság ellenőrzései során figyelembe veszi, hogy minden gép azonnali felülvizsgálata nem lehetséges.

Kötelező lesz a permetező gépek műszaki állapotának időszakos felülvizsgálata

2019. július 31. 16:16

A növényvédelmi tevékenységgel kapcsolatos új előírások értelmében a jövőben kötelező lesz a permetező gépek műszaki állapotának időszakos felülvizsgálata.

Távérzékelés az AgroFIELD programban

2018. március 13. 15:05

A táblákról származó adatsorok értelmezéséhez elengedhetetlen a térinformatika alkalmazása.

Négyszeresére nőhet a mezőgazdasági drónok piaca az Egyesült Államokban 2024-re

2019. június 14. 14:37

A következő öt évben Észak-Amerikában fogják a legtöbb mezőgazdasági drónt használni, amelyhez az Egyesült Államok Szövetségi Repülési Hivatala (FAA) is hozzájárult azzal, hogy egyes törvények alól felmentette az ember nélküli légi járműveket (UAV).

Újgenerációs madárijesztők – madárriasztó drónok a szőlőültetvényekben

2019. április 23. 14:22

A szőlőt dézsmáló madarak távoltartására alkalmazott madárijesztőktől hosszú út vezetett a legújabb technika felhasználásáig. A drónokat 4-5 tagú flottákban használják, olyanok is kaphatók, amelyek ragadozómadár-hangot adnak ki.

Földközeli és drónos távérzékelési mérések a szőlészetben

2019. május 25. 12:43

A földközeli és drónos távérzékelési mérések felhasználják a térinformatika, a távérzékelési technika, valamint az új információs technológiai eszközök alkalmazását egyaránt.