Növénytermesztés
Növénytermesztés

Az emelkedő gabonaárak miatt több őszi búzát vetnek

Az emelkedő gabonaárak miatt több őszi búzát vetnek

Agrofórum Online

Az amerikai mezőgazdasági termelők nyolc év óta először bővítették az őszi búza vetési területét. Az erős kereslet és a száraz időjárás több termelő országban magasabb gabonaárakhoz vezetett.

Az őszi búza nagyobb vetésterülete az első következménye az augusztusban kezdődött mezőgazdasági nyersanyagár-ralinak. Az áremelkedés megkönnyebbülést jelent a mezőgazdasági termelők számára a négy évig tartó, globális gabonakészlet-többlet időszakát követően. Utóbbi alacsonyan tartotta az árakat és problémákat okoztak az Egyesült Államok agrárgazdaságában is.

A csökkenő gabonakészletek és a kínai kereslet táplálta az áremelkedést a chicagói kukorica-, szója- és búzapiacon. A szójabab jó négyéves csúcson van, a búza pedig a hatéves csúcshoz közelít. Az Egyesült Államok Mezőgazdasági Minisztériuma (USDA) szerint jövőre az Egyesült Államok összes főbb gabonájából rekordnagyságú területet vethetnek be.

Egy példa David Justison, harmadik generációs gazdálkodó, aki búzát, kukoricát és szójababot termel Illinois állam déli részén, Montgomery megyében. Idén ősszel 485 hektár őszi búzát vetett, szemben a tavalyi 364 hektárral. „Ez a legjobb ár, amelyet néhány év alatt lehetett látni” – mondta David Justison.

Az USDA ebben a hónapban az amerikai teljes búza vetésterületét 2021-re, az őszi és a tavaszi búzát is beleértve, 18,6 millió hektárra prognosztizáltra, szemben a 2020-as 17,9 millió hektárral.

A több amerikai búza elősegítené az exportkereslet kielégítését. A világ országai az élelmiszer-ellátás biztosítása érdekében gabonakészleteket halmoztak fel, így reagáltak a COVID-19 járványra, a pékárukhoz és a tésztákhoz szükséges lisztet akarták biztosítani a fogyasztóknak.

A búza és a liszt iránti belső kereslet nagyjából stabil maradt az egy évvel ezelőtti helyzethez képest az Egyesült Államokban. Az USDA adatai azt mutatják, hogy a járvány a malmokat és a pékeket is arra késztette, hogy alkalmazkodjanak ahhoz, hogy a fogyasztók több ételt fogyasztanak el otthon, ahelyett, hogy éttermekben és étkezdékben fogyasztanának. Az élelmiszerboltok liszthiánnyal szembesültek idén tavasszal, mivel az otthoni sütés növekedése fokozta a keresletet.

Az amerikai kormány januárban teszi közzé az őszi búza vetésterületéről szóló gazdálkodói felmérést. De az IHS Markit Agribusiness elemzőcég ebben a hónapban az amerikai őszi búza vetésterületére 12,7 millió hektáros előrejelzését adott, ami 3,6 százalékos növekedést jelent az egy évvel ezelőttihez képest – közölte a Thomson Reuters hírügynökség.

Az amerikai búza exportértékesítési kötelezettségvállalásai a június 1-jével kezdődött 2020/21-es gazdasági évre vonatkozóan 10,5 százalékkal magasabbak az egy évvel ezelőtti szinthez képest. Kína 1,7 millió tonna amerikai búzát foglalt le, szemben a tavalyi 194 ezer tonnával.

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

Dolgok, amikkel a civilek a gazdák agyára mennek

2024. július 23. 14:40

Sok gazda imádja a munkáját, de olykor a civilek megkeserítik az amúgy is stresszes napokat. Íme, néhány a jellemző bosszúságok közül.

Hígtrágya vagy fermentációs maradék: melyik jobb a földnek?

2024. július 23. 08:10

Svájci kutatók azt vizsgálták, hogy a biogázüzemekből kikerülő, fermentált biotrágyának változik-e a hatása a termőföldre.

Rosszabb a búzatermés a nedves időjárás miatt Franciaországban

2024. július 22. 14:10

A csapadékmentes őszi vetés és a nyirkos tavasz a nyugati országokban 2020 óta a legkisebb búzatermést eredményezheti Európában.

Idén is az innovatív megközelítésekre összpontosít a Corteva

2024. július 17. 15:40

A 2024-es, Corteva Agriscience globális mezőgazdasági kutató-fejlesztő vállalat által szervezett nyári Portfólió Farm bemutatósorozat során a vállalati portfóliójának újdonságait tárták az érdeklődők elé. A Szarvason, Dombóváron és Debrecenben megszervezett eseményen közel 400 gazdálkodó vett részt.

A betakarítás lassulása miatt drágul a kukorica és a szójabab

2021. október 30. 08:28

A kukorica és a szójabab további támogatást kapott a friss exportüzletekről szóló hírekből. A határidős búza kereskedése vegyes volt.

Emelkedett a búza fronthavi jegyzése - Olajnövény- és gabonapiaci jelentés

2018. március 8. 10:24

Magyarországon a full-fat szóját 134 ezer forint/tonna, a takarmánykukoricát átlagosan 44,5 ezer forint/tonna áron értékesítették februárban.

A Delta-variáns miatti aggodalmak elérték a gabonapiacokat is

2021. augusztus 5. 06:17

Európában egy tonna malmi búza 224,25 euróba, egy tonna kukorica 320 euróba, egy tonna repce 533,25 euróba, egy tonna takarmánybúza pedig 183,5 angol fontba került.

A korábbi csökkenések után magára talált a búza ára

2022. június 3. 08:54

Európában sem volt határozott iránya a piacnak.