Szőlő-Bor

Borkoktélok a kánikulai napokra

Agrofórum Online

A Hegyközségek Nemzeti Tanácsa a borfogyasztási trendeket, valamint az Y és Z generáció ízlését és igényeit figyelembe véve indította el tavaly a „Keverd és kóstold!” kampányát a borkoktél kategória népszerűsítésére.

A pozitív szakmai és fogyasztói visszajelzések nem maradtak hatástalanok, idén is folytatódik a tavalyi promóció, amelynek célja az, hogy a fiataloknak megmutassák a minőségi magyar bor sokszínűségét.

A 43. Országos Borverseny díjkiosztó gáláján debütáltak az idei nyár borkoktéljai, ahol a szakmai közönség elsőként kapott ízelítőt ezekből. A hagyományoknak megfelelően a koktélok alapjai a borverseny díjnyertes borai voltak: fehér, rozé, vörös, illetve egy aranyérmes gyöngyöző bor is.

Rendkívül lényeges az, hogy ezek otthoni környezetben is könnyedén elkészíthetőek, de mégis látványos koktélok, mindez megálmodójuknak, Schök Norbert bartendernek köszönhető.

A recepteket a fűszernövények inspirálták

„A White Basilben az illatos fehérbor remekül harmonizál a bazsalikom frissességével. A rosé alapú koktélt, a Pink Tonicot a kakukkfű fűszeressége és a kesernyés tonik teszi igazán szerethetővé. A Red Mint jégkásában a könnyű vörösborok gyümölcsösségét egy kis menta bolondítja meg.

A kísérletezők és játékos kedvűek nagy kedvence a pezsgő vagy gyöngyöző bor alapú koktél, az Ice Pop lehet, melyben a buborékok gyümölcsös sorbet-val keverednek és ízlés szerint különböző fűszernövényekkel színesíthetők.

A színes italok között mindenki megtalálhatja az ízlésének megfelelőt, az alkalomhoz és a nyári hangulathoz illőt. Tökéletes kiegészítői lehetnek ezek a koktélok a nyáresti baráti összejöveteleknek, grillpartiknak vagy akár a romantikus pillanatoknak” – fogalmazta meg a szakmaközi szervezet.

Azok számára, akik szeretnének saját készítésű koktélokkal maguknak vagy barátaiknak kedveskedni, nagy segítséget jelent a magyarborod.hu YouTube csatornája, ahol már elérhetőek azok a videók, melyek segítségével lépésről lépésre könnyedén elkészíthetőek az italok.

Receptvideók ITT! KATTINTSON!

Rose tonic

Avagy a nyári kerti séták hangulata a poharadban. A rosé pirosbogyós gyümölcsössége, a kakukkfű fűszeressége és a tonik kesernyés frissessége teszi ezt a koktélt igazán szerethetővé.

Összetevők:

80 ml gyümölcsös rozé bor

150 ml pink tonik

 jégkocka

 eper

 kakukkfű

Az alapanyagokat egymásra öntjük.

Ice pop

Ennek a szellemesen szervírozott hűsítő italnak az elkészítése végtelenül egyszerű. A buborékok játékosan keverednek a sorbet frissítő gyümölcsösségével. Kísérletezhetünk bátran különböző fűszernövényekkel, és ne féljünk kreatívan díszíteni!

Összetevők:

150 ml száraz fehér

gyöngyözőbor/pezsgő

mangó sorbet

citromfű/levendula/

rozmaring/kakukkfű

A pezsgőbe vagy gyöngyözőborba sorbet-ét keverünk.

Red mint

Azok, akik a kadarka cseresznyés jegyeiért rajonganak, szeretni fogják ezt a koktélt, hiszen erre még rá is erősít a gyümölcspüré zamatossága, amit a menta frissessége tesz harmonikussá. A különleges ízkombináció jégkásaként fogyasztva a forró napokon is (amelyekből nincs hiány!) felüdülést jelent.

Összetevők:

60 ml könnyű és

gyümölcsös vörösbor

60 ml cseresznyepüré

6-8 menta levél

zúzott jég

Az összetevőket zúzott jéggel turmixoljuk össze.

White basil

Lehet Egri Csillagok, Irsai Olivér, Sauvignon Blanc, a lényeg, hogy illatos fehér bor legyen az alapja ennek az igazi nyári koktélnak.

Összetétele:

60 ml illatos száraz fehérbor

40 ml citromlé

30 ml cukor szirup

6-8 bazsalikom levél

Az összetevőket összerázzuk, és jégre szűrjük.

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

Régi magyar szőlőfajták: érdemes-e kertbe ültetni őket?

2025. szeptember 5. 16:10

A régi magyar szőlőfajták nemcsak hagyományt őriznek, hanem ellenállóságuk miatt a házikertekben is megállják a helyüket.

Meglepő eredmény: így szerepelt a kékfrankos a nemzetközi kóstolón

2025. augusztus 30. 16:10

Egy friss európai borkóstolón 87 kékfrankos tételt vizsgáltak, amelyek közül hat kiemelkedőnek, 38 pedig kimondottan ajánlottnak bizonyult.

Jazz, gourmet és különleges borok: érkezik a Budapest Borfesztivál

2025. augusztus 25. 12:10

Szeptemberben ismét a Budai Várban pezseg a hangulat: a Borfesztivál négy napra a bor, a gasztronómia és a zene ünnepévé válik.

Szőlőmoly ellen szárnyakkal – kutatás igazolja a hatékonyságot

2025. augusztus 14. 14:10

Magyar és olasz kutatók szerint a madarak és denevérek hatékony természetes védelmet nyújtanak a szőlőültetvényeknek, csökkentve a kártevők számát és a terméskiesést.

Hogyan készítsünk zölddió-befőttet?

2024. július 6. 08:10

A diólevelet is érdemes szárítva eltenni, jó gyógytea-alapnak számít a kamilla, hársfa, körömvirág, csalán és a többi gyógynövény mellett.

Ezért kell rendszeresen felrázni a dióból készülő pálinkát

2023. szeptember 24. 15:40

Ha feléltük a tavalyi diókészletet, akkor mostanság érdemes kilátogatni a piacra. Ott már feltűnt az idei termés, amely a FruitVeB Magyar Zöldség-Gyümölcs Szakmaközi Szervezet és Terméktanács előrejelzése szerint a tavalyinál igencsak jobbnak ígérkezik, méretben és színezésben egyaránt.

Mit csináljunk a megmaradt sonkával húsvét után?

2024. április 6. 08:10

A legtöbb családban húsvét után marad a hűtőben főtt sonka, amire a többnapos rokonlátogatásokkal egybekötött eszem-iszom miatt kevésbé vágynak az emberek. Érdemes hát a „hétköznapi ebédekbe” rejteni a főtt sonkát, hogy ne vesszen kárba.

Zsíros kakas, lábatlan tyúk

2024. július 6. 10:10

A zsíros kakas egyetlen gramm kakast sem tartalmaz, sőt húst sem, zsírt viszont annál inkább, mellette pedig kukoricát.