Szőlő-Bor

Borkoktélok a kánikulai napokra

Agrofórum Online

A Hegyközségek Nemzeti Tanácsa a borfogyasztási trendeket, valamint az Y és Z generáció ízlését és igényeit figyelembe véve indította el tavaly a „Keverd és kóstold!” kampányát a borkoktél kategória népszerűsítésére.

A pozitív szakmai és fogyasztói visszajelzések nem maradtak hatástalanok, idén is folytatódik a tavalyi promóció, amelynek célja az, hogy a fiataloknak megmutassák a minőségi magyar bor sokszínűségét.

A 43. Országos Borverseny díjkiosztó gáláján debütáltak az idei nyár borkoktéljai, ahol a szakmai közönség elsőként kapott ízelítőt ezekből. A hagyományoknak megfelelően a koktélok alapjai a borverseny díjnyertes borai voltak: fehér, rozé, vörös, illetve egy aranyérmes gyöngyöző bor is.

Rendkívül lényeges az, hogy ezek otthoni környezetben is könnyedén elkészíthetőek, de mégis látványos koktélok, mindez megálmodójuknak, Schök Norbert bartendernek köszönhető.

A recepteket a fűszernövények inspirálták

„A White Basilben az illatos fehérbor remekül harmonizál a bazsalikom frissességével. A rosé alapú koktélt, a Pink Tonicot a kakukkfű fűszeressége és a kesernyés tonik teszi igazán szerethetővé. A Red Mint jégkásában a könnyű vörösborok gyümölcsösségét egy kis menta bolondítja meg.

A kísérletezők és játékos kedvűek nagy kedvence a pezsgő vagy gyöngyöző bor alapú koktél, az Ice Pop lehet, melyben a buborékok gyümölcsös sorbet-val keverednek és ízlés szerint különböző fűszernövényekkel színesíthetők.

A színes italok között mindenki megtalálhatja az ízlésének megfelelőt, az alkalomhoz és a nyári hangulathoz illőt. Tökéletes kiegészítői lehetnek ezek a koktélok a nyáresti baráti összejöveteleknek, grillpartiknak vagy akár a romantikus pillanatoknak” – fogalmazta meg a szakmaközi szervezet.

Azok számára, akik szeretnének saját készítésű koktélokkal maguknak vagy barátaiknak kedveskedni, nagy segítséget jelent a magyarborod.hu YouTube csatornája, ahol már elérhetőek azok a videók, melyek segítségével lépésről lépésre könnyedén elkészíthetőek az italok.

Receptvideók ITT! KATTINTSON!

Rose tonic

Avagy a nyári kerti séták hangulata a poharadban. A rosé pirosbogyós gyümölcsössége, a kakukkfű fűszeressége és a tonik kesernyés frissessége teszi ezt a koktélt igazán szerethetővé.

Összetevők:

80 ml gyümölcsös rozé bor

150 ml pink tonik

 jégkocka

 eper

 kakukkfű

Az alapanyagokat egymásra öntjük.

Ice pop

Ennek a szellemesen szervírozott hűsítő italnak az elkészítése végtelenül egyszerű. A buborékok játékosan keverednek a sorbet frissítő gyümölcsösségével. Kísérletezhetünk bátran különböző fűszernövényekkel, és ne féljünk kreatívan díszíteni!

Összetevők:

150 ml száraz fehér

gyöngyözőbor/pezsgő

mangó sorbet

citromfű/levendula/

rozmaring/kakukkfű

A pezsgőbe vagy gyöngyözőborba sorbet-ét keverünk.

Red mint

Azok, akik a kadarka cseresznyés jegyeiért rajonganak, szeretni fogják ezt a koktélt, hiszen erre még rá is erősít a gyümölcspüré zamatossága, amit a menta frissessége tesz harmonikussá. A különleges ízkombináció jégkásaként fogyasztva a forró napokon is (amelyekből nincs hiány!) felüdülést jelent.

Összetevők:

60 ml könnyű és

gyümölcsös vörösbor

60 ml cseresznyepüré

6-8 menta levél

zúzott jég

Az összetevőket zúzott jéggel turmixoljuk össze.

White basil

Lehet Egri Csillagok, Irsai Olivér, Sauvignon Blanc, a lényeg, hogy illatos fehér bor legyen az alapja ennek az igazi nyári koktélnak.

Összetétele:

60 ml illatos száraz fehérbor

40 ml citromlé

30 ml cukor szirup

6-8 bazsalikom levél

Az összetevőket összerázzuk, és jégre szűrjük.

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

A bor a rekordszintű balkáni hőség nyertese

2024. október 8. 12:10

A balkáni bortermelők szerint ritka nyertesei lehetnek ezeknek a folyamatoknak, mert a meleg időjárás miatt nőtt a szőlő cukortartalma.

Extrém klíma: már szüretelnek a Balaton-felvidéken

2024. szeptember 9. 11:10

A száraz nyári hónapok miatt a szőlő idén a szokásosnál jóval gyorsabban érett, így a betakarítást a tervezettnél három héttel hamarabb kellett elkezdeni.

Fordított tájkép alakult ki a Balaton-felvidéken – ezt most díjazták is

2024. szeptember 5. 13:10

Talán kevesek számára ismert az, hogy földtörténeti léptékben mérve nem is olyan régen hazánkban is aktív vulkánok működtek.

Hihetetlen, de a globális szőlőtermesztés felülmúlja a banánét, narancsét, almáét is

2024. augusztus 18. 08:10

A szőlőtermesztés több fejhosszal más gyümölcsök előtt jár: a világ ugyanis évente 72 millió tonna szőlőt termel.

Nem kell unalmasnak lennie a zöldbabnak!

2024. augusztus 3. 08:10

A legtöbb ember nem tud mit kezdeni a zöldbabbal, sokan kifejezetten íztelen zöldségnek tartják, pedig egyáltalán nem az.

Mit kell tennünk a bodzával tavasszal?

2024. május 3. 14:10

A bodzavirágokat gyakran használják szörpök és lekvárok készítéséhez, a bogyókat pedig még ennél is többféle formában.

A lecsó sokféleképpen elkészíthető – lássuk!

2024. július 29. 16:10

Lássuk, milyen alapanyagokkal tudjuk még izgalmasabbá tenni az asztalunkra kerülő lecsót!

Egyszerű és pénztárcabarát karácsonyi receptek

2023. december 20. 17:10

Az ünnepi időszak sokak számára okozhat fejtörést, de azoknak sem kell aggódniuk, akik csak az utolsó pillanatban tudnak a készülődéssel foglalkozni, mégis szeretnének házi finomságokat készíteni.