A Hegyközségek Nemzeti Tanácsa a borfogyasztási trendeket, valamint az Y és Z generáció ízlését és igényeit figyelembe véve indította el tavaly a „Keverd és kóstold!” kampányát a borkoktél kategória népszerűsítésére.
A pozitív szakmai és fogyasztói visszajelzések nem maradtak hatástalanok, idén is folytatódik a tavalyi promóció, amelynek célja az, hogy a fiataloknak megmutassák a minőségi magyar bor sokszínűségét.
A 43. Országos Borverseny díjkiosztó gáláján debütáltak az idei nyár borkoktéljai, ahol a szakmai közönség elsőként kapott ízelítőt ezekből. A hagyományoknak megfelelően a koktélok alapjai a borverseny díjnyertes borai voltak: fehér, rozé, vörös, illetve egy aranyérmes gyöngyöző bor is.
Rendkívül lényeges az, hogy ezek otthoni környezetben is könnyedén elkészíthetőek, de mégis látványos koktélok, mindez megálmodójuknak, Schök Norbert bartendernek köszönhető.
A recepteket a fűszernövények inspirálták
„A White Basilben az illatos fehérbor remekül harmonizál a bazsalikom frissességével. A rosé alapú koktélt, a Pink Tonicot a kakukkfű fűszeressége és a kesernyés tonik teszi igazán szerethetővé. A Red Mint jégkásában a könnyű vörösborok gyümölcsösségét egy kis menta bolondítja meg.
A kísérletezők és játékos kedvűek nagy kedvence a pezsgő vagy gyöngyöző bor alapú koktél, az Ice Pop lehet, melyben a buborékok gyümölcsös sorbet-val keverednek és ízlés szerint különböző fűszernövényekkel színesíthetők.
A színes italok között mindenki megtalálhatja az ízlésének megfelelőt, az alkalomhoz és a nyári hangulathoz illőt. Tökéletes kiegészítői lehetnek ezek a koktélok a nyáresti baráti összejöveteleknek, grillpartiknak vagy akár a romantikus pillanatoknak” – fogalmazta meg a szakmaközi szervezet.
Azok számára, akik szeretnének saját készítésű koktélokkal maguknak vagy barátaiknak kedveskedni, nagy segítséget jelent a magyarborod.hu YouTube csatornája, ahol már elérhetőek azok a videók, melyek segítségével lépésről lépésre könnyedén elkészíthetőek az italok.
Rose tonic
Avagy a nyári kerti séták hangulata a poharadban. A rosé pirosbogyós gyümölcsössége, a kakukkfű fűszeressége és a tonik kesernyés frissessége teszi ezt a koktélt igazán szerethetővé.
Összetevők:
80 ml gyümölcsös rozé bor
150 ml pink tonik
jégkocka
eper
kakukkfű
Az alapanyagokat egymásra öntjük.
Ice pop
Ennek a szellemesen szervírozott hűsítő italnak az elkészítése végtelenül egyszerű. A buborékok játékosan keverednek a sorbet frissítő gyümölcsösségével. Kísérletezhetünk bátran különböző fűszernövényekkel, és ne féljünk kreatívan díszíteni!
Összetevők:
150 ml száraz fehér
gyöngyözőbor/pezsgő
mangó sorbet
citromfű/levendula/
rozmaring/kakukkfű
A pezsgőbe vagy gyöngyözőborba sorbet-ét keverünk.
Red mint
Azok, akik a kadarka cseresznyés jegyeiért rajonganak, szeretni fogják ezt a koktélt, hiszen erre még rá is erősít a gyümölcspüré zamatossága, amit a menta frissessége tesz harmonikussá. A különleges ízkombináció jégkásaként fogyasztva a forró napokon is (amelyekből nincs hiány!) felüdülést jelent.
Összetevők:
60 ml könnyű és
gyümölcsös vörösbor
60 ml cseresznyepüré
6-8 menta levél
zúzott jég
Az összetevőket zúzott jéggel turmixoljuk össze.
White basil
Lehet Egri Csillagok, Irsai Olivér, Sauvignon Blanc, a lényeg, hogy illatos fehér bor legyen az alapja ennek az igazi nyári koktélnak.
Összetétele:
60 ml illatos száraz fehérbor
40 ml citromlé
30 ml cukor szirup
6-8 bazsalikom levél
Az összetevőket összerázzuk, és jégre szűrjük.