Szőlő-Bor
Szőlő-Bor

Megégette a nap a dél-francia szőlőket

Megégette a nap a dél-francia szőlőket

Syngenta blog

“Minden megégett. A levelek, a fürtök… mintha valaki lángszóróval járt volna a sorok között” – idézte a Marseille közelében lévő Hérault megye egyik szőlészét a brit Telegraph a június végi hőhullám után.

A nyár első hónapja sorra döntötte meg Európa több országában a melegrekordokat. Az adatok alapján 2019 júniusában az európai átlaghőmérséklet minden eddigi rekordnál magasabb volt, az átlagosnál 2 fokkal magasabban alakult.

A mellékelt térképen a két méter magasságban mért hőmérsékletek eltérése látható az átlaghoz képest. Az afrikai eredetű légtömeg hatására Spanyolországban és Franciaországban többfelé emelkedett 40 fokig a hőmérséklet, de egyes régiókban még ennél is melegebb volt. A francia riviéra szomszédságában 42-45 fokos forróság tombolt, Gallargues-le-Montueux településen, valamint a Rhone-ban, Lyon környékén pedig 45,9 fokkal megdőlt az abszolút melegrekord, vagyis ennél melegebbet még sosem mértek Franciaországban.

A francia szőlőtermesztők általában nem félnek a melegtől ebben az évszakban, de június végi kánikula soha nem látott károkat okozott.

„Harminc éve vagyok borász, de sosem hallottam arról, hogy ilyen hőkárosodás érte volna a szőlőt” – mondta Jérome Despey, a Hérault Kereskedelmi Kamara elnöke. Hasonlóan számolt be a tapasztalatokról Julien Ducruet, a Rhone-völgy bortermelőinek szövetsége, az Inter-Rhone műszaki igazgatója: „Valósággal megfeketedtek a levelek a nap hevétől. Szerencsére – bár az említett helyeken, a délnyugati lejtők pusztulása miatt a veszteség elérheti a 30 százalékot – a teljes veszteség valószínűleg alacsony, körülbelül 1 százalék körüli. Leginkább a nyugati és délnyugati fekvésű ültetvényeknél nagy a kár, mert délután ott emelkedik a legmagasabbra a hőmérséklet. Ha később újabb hőhullám jön, a szőlő veszíthet a savasságából.”

Másutt azonban nem volt ilyen súlyos a helyzet. Bordeaux-ban például a szőlő zöld és egészséges – tájékoztatta a Telegraphot egy helyi borász.

Változik a bor íze a klímaváltozás miatt

2019. október 13. 09:57

A 2018-as év az aszály ellenére kiváló évjárat volt a német bor számára. Az éghajlat melegedésével azonban a rizling, a Németország leghíresebb borának íze kezd megváltozni.

3,5 milliárd forintból népszerűsítik a magyar borokat külföldön

2019. október 9. 17:03

Magyarországon 65 ezer hektáron 22 borvidéken termelnek borszőlőt, a mintegy 20-30 százalékban exportra kerülő hazai borok pedig az "ország gasztronómiai nagyköveteinek" számítanak.

Jó évjáratra számítanak a szekszárdi borvidéken

2019. szeptember 30. 09:03

Az eddigi átlagtermés 80-90 mázsa, a fehér szőlőket 19-19,5-es, a kék szőlőket 20 feletti mustfokkal szüretelik, így musterősítésre valószínűleg nem lesz szükség Szekszárdon.

Rendben vannak a VinAgora érmes borai

2019. szeptember 24. 08:16

Az ellenőrzött minták minden esetben pontosan megegyeztek a nevezésnél megjelölt, illetve forgalomba kerülő borokkal, így visszaélés nem történt.

Egyre több a fertőzött meggy

2019. július 10. 10:55

A hónap második dekádjára kissé visszaesett a nappali és az éjszakai hőmérséklet, ami felüdülést jelent a növények, állatok és az ember számára egyaránt. A korábban jelentkező extrém magas UV-sugárzás hatására nagyon sok növényen tapasztalhatóak napégéstől származó égésnyomok a lombozaton.

A molytetvek tömegszaporodásának időszaka van

2018. május 31. 04:30

A tartósan meleg, nyarat idéző időjárás felgyorsította minden kertészeti növény fejlődését. A növények zöme most 2-3 hetes előnyben vannak a korábbi években megszokotthoz képest.

Nagyot drágult a sárgarépa és a petrezselyem - Zöldség- és gyümölcsárak a nagybani piacról

2018. október 23. 11:42

A hazai tisztított dió 3150 forint/kilogramm áron szerepelt a vizsgált heti kínálatban, a szelídgesztenyét az előző hetivel azonos áron kínálták (1000 forint/kilogramm).

Szőlő: van ahol a feketerothadás szüretel

2018. július 12. 05:50

Kertészeti kultúrákban a csapadékosabb vidékeken a hosszú ideig tartó levélnedvesség igen kedvező feltételeket teremt az alma- és körtevarasodás fertőzés terjedéséhez. A betegség egyaránt veszélyezteti a lombozatot és a gyümölcsöket.