16℃ 9℃
szeptember 29. Mihály, Gábor, Rafael Mirabella
Támogatások, pályázatok

Növekedhet az import élelmiszerek aránya, ha csökkennek az agrártámogatások

MTI

Amennyiben az uniós Közös Agrárpolitika (KAP) forrásai csökkennek, az meg fog mutatkozni az élelmiszerárakban, s az Európai Unión kívüli import élelmiszerek beáramlását eredményezheti - mondta a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) elnöke csütörtöki sárbogárdi sajtótájékoztatóján.

Győrffy Balázs a Fejér megyei városban tartott gazdafórum előtt kiemelte, hogy a magyar és az uniós gazdáknak olyan állatjóléti és élelmiszerbiztonsági kritériumoknak kell megfelelniük, amelyek példa nélküliek a világon, miközben az unión kívülről érkező élelmiszerek esetében ugyanez nem mondható el.

Az elnök sajnálatosnak nevezte, hogy a 2020 utáni hétéves tervezési időszak előkészítésekor nem újabb programok indításáról folyik a vita Brüsszelben, hanem arról, mennyi pénz fog rendelkezésre állni és ebből mennyi jut hazánknak. Hajmeresztőnek nevezte azt a brüsszeli javaslatot, hogy a KAP-ból óriási pénzeket elvonjanak és a forrásokat a migrációs költségek ellensúlyozására használják.

Győrffy Balázs szerint Brüsszel jelenlegi törekvései pénzt vennének el a „magyar vidéktől”, ami nyilvánvalóan ellentmond a magyar gazdák érdekeinek, hiszen a közelmúltban a magyar agrárgazdaság teljesítménye másfélszeresére nőtt, mint ahogy az agrárexport is. Úgy vélte, egyre közelebb kerülünk azon országokhoz, amelyek „történelmi hátterükből következően előttünk vannak”, de a trend könnyen megtörhet, ha a fejlesztési források csökkennek a következő időszakban.

Sárbogárd országgyűlési képviselője, Varga Gábor hangsúlyozta, hogy Dél-Fejérben húzóágazat a mezőgazdaság termőterületekkel, állattartó telepekkel és feldolgozóiparral, vagyis ennek a térségnek kifejezetten hátrányos lenne az uniós pénzek csökkenése. Jelezte, hogy további 30-40 százalékkal hatékonyabbá lehetne tenni a magyar mezőgazdaságot elsősorban a precíziós gazdálkodás és az öntözés elterjesztésével, ám ezekhez elengedhetetlen lenne az eddig agrártámogatások megtartása, azok növelése.

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

Rendkívüli támogatás a kukoricatermelőknek

2025. szeptember 26. 10:10

Az aszály sújtotta gazdák hektáronként 16.535 forintot kapnak, összesen több mint 58 ezer termelő részesül a segítségből.

Milliárdos pályázatok az agrárium megújítására: szőlőtől az erdőig

2025. szeptember 3. 09:10

Több agrárágazat is új pályázatokra számíthat ősszel. A szőlősgazdáktól a díszkertészeken át az erdészekig mindenkit érintenek az új támogatási formák.

Zöldalapú jövőtervezés indul: elrajtolt az ÖSZ-ZI projekt

2025. augusztus 29. 14:10

A 2025. január 1. és 2028. december 31. között megvalósuló, röviden „ÖSZ-ZI” projekt fő kedvezményezettje az Agrárminisztérium.

Ősszel újra indulnak az öntözésfejlesztési pályázatok

2025. augusztus 28. 11:10

Szeptemberben ismét lehetőség nyílik öntözésfejlesztési pályázatok benyújtására. 67 milliárd forinttal segítik a fenntartható gazdálkodást.

Élelmiszerek fertőtlenítése – villámlással 

2023. december 23. 11:10

Az illinois-i Urbana-Champaign Egyetem tudósai kifejlesztettek egy hordozható, saját energiával működő ultraibolya-C készüléket, a Tribo fertőtlenítő berendezést, amely képes ártalmatlanítani két olyan baktériumot, amelyek számos élelmiszer eredetű megbetegedésért és halálesetért felelősek.

Jótanácsok a karácsonyi élelmiszer-vásárláshoz

2024. december 13. 05:40

Nemcsak anyagilag spórolhatunk az előre megtervezett bevásárlásokkal és a tudatos termékválasztással, hanem a környezetet és az egészségünket is óvjuk vele.

2023 az állattenyésztők éve lehet?

2023. május 11. 14:31

Jó termés esetén várhatóan már nem nő tovább az élelmiszer-vásárlás terhe.

Viszlát szója! - A repce lehet a jövő növényi fehérjeforrása

2020. november 22. 08:38

A repcefehérje hasonló hatásokat váltott ki az anyagcsere paraméterekben és a szív- és érrendszeri kockázati tényezőkben, mint a szójafehérje.