Terményárak
Terményárak

A búza határidős ára esett a kedvező termesztési feltételek miatt

A búza határidős ára esett a kedvező termesztési feltételek miatt

Agrofórum Online

Amerikában vegyes összkép rajzolódott ki a hét utolsó kereskedési napján a terménypiacokon, Európában viszont inkább eladói fölényt lehetett látni.

Chicagóban a búza 2,8 százalékkal, a kukorica pedig 1,2 százalékkal lett olcsóbb, a szójabab 0,8 százalékkal, a repce pedig 0,1 százalékkal került többe, mint előző nap. Európában a malmi búza, a kukorica és a takarmánybúza kurzusa is mínuszban zárt, a repce drágult.

Megérkeztek az eladók a búza piacára, mivel az amerikai termény továbbra sem versenyképes az exportpiacokon – és semmi jele nincs annak, hogy friss hatások érnék az amerikai őszi búzát.

„A búza árát sújtják a téli termény kedvező termesztési feltételei az Egyesült Államokban, és az a gondolat, hogy bármilyen időjárási stressz korlátozott hatással lehet a termelésre” – mondta Karl Setzer, a Consus Ag Consulting munkatársa. Hozzáteszi, hogy a világpiaci árcsökkenés tendenciája a búzát is érinti.

Status quo

A kereskedési minta egész nap ugyanaz maradt a gabonák esetében – a kukorica és a búza esett, míg a szójabab drágult. A befektetési alapok kereskedői mindhárom esetében a status quo-t követik: nagy short pozíciókat tartanak, és a fundamentumok aligha változtatnának ezen.

„Mindenki tudja, hogy a kezelt pénz milyen mértékű, de sajnos nem volt késztetés a kilépéshez” – mondta Brian Splitt, az AgMarket.net munkatársa.

Iránykeresés

A kereskedők megpróbálták megállapítani, hogy a gabonaféléknél van-e lehetőség több eladásra. „A kereskedők figyelni fogják az alapok áramlását az új hónapban, és figyelni fogják, hogy a gabonaágazatba be- vagy onnan kifelé mennek-e a pénzek” – hangoztatta az AgResource.

Biden-adminisztráció

A tisztviselők pénteken megerősítették, hogy a Biden-adminisztráció elmulasztja a megújuló üzemanyagok, különösen a fenntartható repülési üzemanyagok (SAF) életciklus-szén-dioxid-kibocsátásának kiszámítására vonatkozó továbbfejlesztett modellt bevezetését.

„Bár örömmel halljuk, hogy előrelépés történt a módosított modell terén, csalódottak vagyunk a további késés miatt” – mondta Geoff Cooper, a Megújuló Üzemanyagok Szövetségének vezetője. A kereskedők abban reménykedtek, hogy a felülvizsgált szabályok pozitív hatással lesznek az etanol iránti keresletre, ami serkentheti a kukorica iránti keresletet.

Árcsökkenés

Európában a malmi búza 8 eurós mínusz után 182,75 euróba, a kukorica 4 eurós árcsökkenést követően 174 euróba, a repce 1,5 eurós plusz hatására 413,5 euróba, a takarmánybúza pedig 1,9 angol fontos mínusz után 155,1 angol fontba került tonnánként a következő határidőre.

(Kép: Pixabay)

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

Hol vannak a kínaiak a terménypiacon?

2024. május 25. 09:10

Európában a malmi búza, a kukorica és a takarmánybúza kurzusa is pluszban zárt, a repce viszont olcsóbb lett.

Újra drágult a búza

2024. május 24. 13:10

Európában a malmi búza, a kukorica és a takarmánybúza kurzusa is mínuszban zárt, miközben a repce drágult.

A szójabab a kínai vásárlásokról szóló pletykák miatt drágult

2024. május 23. 11:10

Európában a malmi búza és a repce drágult, a kukorica és a takarmánybúza kurzusa viszont közben mínuszban zárt.

Júliusi csúcsra lökte a búza árát a csökkenő orosz termésbecslés

2024. május 22. 10:10

Európában a malmi búza tovább drágult, ugyanakkor a kukorica, a repce és a takarmánybúza kurzusa mínuszban zárt.

Komoly lejtőn az agrárpiacok

2020. június 28. 15:35

Párizsban is a mínuszok domináltak az agrárpiacokon. A repce kurzusa egy hét alatt 1,6 százalékkal, azaz tonnánként 6 euróval a 374,25 eurós/tonnás szintig mérséklődött.

Az export növekedése miatt drágult a kukorica és a szójabab

2020. október 21. 07:29

A kurzusok ismét zöldben álltak, azaz emelkedtek, elég magas szintekhez közelítenek az árak az egész világon, ugyanazok a globális problémák jelentkeznek a piacon a gyors amerikai betakarítás és a növekvő dél-amerikai csapadék ellenére.

A kínaiak tovább pörgették a búza piacát

2023. december 6. 08:10

Amerikában inkább áremelkedést, míg Európában egyértelmű árcsökkenést lehetett látni a keddi terménypiaci kereskedés során. Chicagóban a búza 1,5 százalékkal, a kukorica 1 százalékkal, a szójabab pedig 0,2 százalékkal drágult. A repce 0,5 százalékos mínusza kivételt jelentett. Európában mind a négy kiemelt agrártermék, a malmi búza, a kukorica, a repce és a takarmánybúza kurzusa is mínuszban zárt.

Kissé csökkentek az orosz búza exportárai a kvótabővítés miatt

2024. április 24. 07:10

Oroszország további 5 millió tonnás kvótát vezetett be búzára, a rozsra, az árpára és a kukoricára, a 2024. február 15. és június 30. közötti időszakra így a hatályos exportkvóta 24 millió tonna.