Terményárak
Terményárak

A kukorica a kőolajjal együtt drágult

A kukorica a kőolajjal együtt drágult

Agrofórum Online

Amerikában egyértelmű váráslói fölényt, míg Európában kiegyenlített összképet lehetett látni szerdán a terménypiacokon.

Chicagóban a búza 2 százalékkal, a kukorica 1,2 százalékkal, a szójabab 0,8 százalékkal, a repce pedig 0,2 százalékkal került többe, mint előző nap. Európában a malmi búza és a takarmánybúza olcsóbb lett, a kukorica és a repce kurzusa pedig pluszban zárt.

Az orosz búzaexport árai a hanyatlás időszakát követően felpörögtek, ami globálisan is fellendítette a búza határidős árait. Elemzők megjegyezték, hogy bár a legutóbbi jelentés sokkal jobb várható termést mutatott az őszi búzánál, mint tavaly ilyenkor, a vegetációs időszak ilyen korai szakaszában készített előrejelzések általában nem pontosak.

A kőolaj húzta az etanolt

A hét elején a kőolaj drágulása segítette a kukorica árának kitörését, a hordónkénti 85 dolláros kereskedéssel a megújuló üzemanyagok felé fordult a piac, ami például az etanolhoz használt alapanyagok árának erősödését is jelenti.

Ez segített a kukoricának lerázni azokat a jelentéseket, amelyek szerint Kína a kukoricaimport lassítását kéri a belföldi termelők támogatása érdekében.

Medvepiaci hangulat

A gabona kereskedésének alapjai továbbra is megmaradnak, mondta Matt Zeller, a StoneX-től. A kukorica esetében a piac azon töpreng, hogy az Egyesült Államok Mezőgazdasági Minisztériuma (USDA) közelmúltban közölt vetésterületi előrejelzése beválik-e, míg más gabonafélék esetében az a kérdés, hogy hány hektár kukorica helyére kerülhet végül búza vagy szójabab.

Növekvő export?

A The Wall Street Journal által megkérdezett elemzők szerint az amerikai szójabab és kapcsolódó termékek exportértékesítése ezen a héten növekedhet.

A becslések mélypontja nagyjából ott van, ahol ezen árucikkek eladásai a múlt héten voltak, míg a felső kategória egyértelműen emelkedő tendenciát mutat: a szójabab-eladások elérhetik a 700 000 metrikus tonnát, a szójadara-eladások pedig elérhetik a 400 000 tonnát, a szójaolaj-eladások pedig több mint 10 000 tonnát tehetnek ki.

Vegyes hangulat

Európában a malmi búza 0,5 eurós mínusz után 201,25 euróba, a kukorica 0,25 eurós áremelkedést követően 193 euróba, a repce 2,5 eurós drágulás hatására 448,25 euróba, a takarmánybúza pedig 0,85 angol fontos árcsökkenés után 170,55 angol fontba került tonnánként a következő határidőre.

(Kép: Pixabay)

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

A búza alapos drágulással zárta a hetet

2024. április 20. 09:10

Alapvetően emelkedtek az árak a tengerentúli és az európai terménypiacokon, de a repce mindkét kereskedés esetében kivételt jelentett.

Milyen lesz a termés a heves áradások után az orosz földeken?

2024. április 19. 14:10

Oroszországban a heves áradások és árvizek ellenére a termőterület nőtt és rekordközeli termést várnak. A búza exportárának emelkedése megállt.

Az európai búzatermést negatívan befolyásolja a sok csapadék

2024. április 19. 08:40

Amerikában mínuszokat, míg Európában pluszokat lehetett látni a csütörtöki kereskedési napon a terménypiacokon.

Olcsóbb a búza a jó időjárás miatt

2024. április 18. 09:40

Vegyesen mozogtak a kurzusok a terménypiacokon a tengerentúlon és kontinensünkön is. Európában a malmi búza és a repce olcsóbb, a takarmánybúza pedig drágább lett, miközben a kukorica ára stagnált.

Hat hónapos mélyponton a szójabab ára

2020. március 13. 07:33

A mezőgazdasági termékek árára jelenleg kevésbé figyelnek a világpiacon a nyersanyagok és árupiaci termékek kategóriájában, hiszen az olajpiaci zuhanás hosszú távú hatásai jóval jelentősebbek lehetnek.

Talpra állt az olajos magvak és a fehérjenövények termesztése az Európai Unióban

2022. október 16. 14:45

Az előrejelzések szerint az olajos magvak termése 31,9 millió tonna lesz, ami a tavalyi évhez képest 6,7%-os növekedést jelent, a fehérjenövényeké pedig 3,92 millió tonna, ami 5,1%-os javulást eredményez.

Három éves mélyponton a kukorica ára

2020. április 8. 07:47

Európában, a párizsi árutőzsdén vegyes képet mutatott a kereskedést, a malmi búza és a repce drágult, azonban a takarmánybúza és a kukorica olcsóbb lett a nap végére.

A búza ára a 2012-es csúcsról fordult vissza

2021. november 3. 06:47

Európában mind a négy fontos agrártermék, a malmi búza, a repce, a kukorica és a takarmánybúza ára is emelkedett.