Terményárak
Terményárak

A kukorica ára hároméves mélypontra csökkent

A kukorica ára hároméves mélypontra csökkent

Agrofórum Online

Szinte mindegyik termény ára csökkent a szerdai kereskedési napon. Chicagóban a búza 0,1 százalékkal, a kukorica 2,1 százalékkal, a szójabab pedig 1,6 százalékkal került kevesebbe, mint előző nap. A repce 1,3 százalékos drágulása kivételt jelentett. Európában mind a négy kiemelt agrártermék, a malmi búza, a kukorica, a repce és a takarmánybúza kurzusa is mínuszban zárt.

Elemzők szerint a kukorica ára azért esett hároméves mélypontra szerdán az amerikai határidős piacon, mert a bőséges belföldi gabonakínálat és az erős dél-amerikai terméskilátások rontották a hangulatot. A szójabab és a búza is az árcsökkenő trendet követte. 

Gazdálkodói kiárusítás

Százalékos alapon a kukoricánál volt a legnagyobb visszaesés. Egyes elemzők a nyersanyagokba fektető alapoknak tulajdonították a mínuszt, akik növelték az amúgy is nagy nettó short pozícióikat, míg mások a 2023-as betakarításból származó gabonát kiárusító gazdálkodók eladásaira hivatkoztak.

„A gazdálkodók magasabb árakra vártak, amelyek nem jöttek el – mondta Ted Seifried, a Zaner Group vezető piaci stratégiája. – A remény fogy, és az idő ketyeg. A gazdák jelenleg stresszesnek érzik a helyzetet, és a stressz enyhítésének egyik módja az, ha eladják a terményt.”

Kínára figyelnek

A szójabab követte a gyengülő tendenciát a betakarítás előrehaladtával Brazíliában, még akkor is, amikor az elemzők vitatták a dél-amerikai várható termés méretét.

„A lényeg az, hogy a keresletünk sérül, és a piac folyamatosan azt mondja, hogy van elég szójababunk” – emelte ki Tom Fritz, az EFG Group chicagói partnere.

A kereskedők továbbra is figyelik a kínai kereslet megújulásának jeleit a múlt heti holdújévi ünnepeket követően, és ahogy a kormány megpróbálja feléleszteni azt az ingatlanszektort, amely kétségbe vonja Kína tágabb értelemben vett gazdaságát.

Jön a csapadék

A Buenos Aires-i Gabonatőzsde szerdán közölte, hogy az argentin Pampas régióban a következő napokban várható csapadék várhatóan megnöveli a 2023/24-es szójabab és kukorica termését.

Az AgRural tanácsadó cég szerint múlt csütörtökig Brazíliában a szójabab bevetett területének 32%-át betakarították, ami 9%-kal több, mint egy héttel korábban, és megelőzte a tavalyi ütemet.

Fagyos hangulat

Európában a malmi búza 0,75 eurós mínusz után 203,75 euróba, a kukorica 1,25 eurós árcsökkenést követően 173,25 euróba, a repce 4 eurós lejtmenet hatására 122,25 euróba, a takarmánybúza pedig 0,4 angol fontos mínusz után 156,6 angol fontba került tonnánként a következő határidőre. 

(Fotó: Pixabay)

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

A búza alapos drágulással zárta a hetet

2024. április 20. 09:10

Alapvetően emelkedtek az árak a tengerentúli és az európai terménypiacokon, de a repce mindkét kereskedés esetében kivételt jelentett.

Milyen lesz a termés a heves áradások után az orosz földeken?

2024. április 19. 14:10

Oroszországban a heves áradások és árvizek ellenére a termőterület nőtt és rekordközeli termést várnak. A búza exportárának emelkedése megállt.

Az európai búzatermést negatívan befolyásolja a sok csapadék

2024. április 19. 08:40

Amerikában mínuszokat, míg Európában pluszokat lehetett látni a csütörtöki kereskedési napon a terménypiacokon.

Olcsóbb a búza a jó időjárás miatt

2024. április 18. 09:40

Vegyesen mozogtak a kurzusok a terménypiacokon a tengerentúlon és kontinensünkön is. Európában a malmi búza és a repce olcsóbb, a takarmánybúza pedig drágább lett, miközben a kukorica ára stagnált.

A nagy mínuszok hete az agrártermékek piacán

2020. március 16. 14:38

A piacokat a koronavírussal kapcsolatos múlt heti hírek küldték padlóra.

BREAKING NEWS! 20 tonna feletti eredménnyel debütált a KWS új, modern kukorica hibridje

2023. november 16. 11:40

A KWS FORTURIO a Debreceni Egyetem 2023. évi agrotechnikai potenciál kísérleteiben messze megelőzte a teljes mezőnyt.

Megemelték a globális kukoricatermés előrejelzését

2023. szeptember 22. 10:10

A kormányközi testület egy havi frissítésben 1 millió tonnával 1,222 milliárd tonnára emelte a 2023/24-es globális kukoricatermés előrejelzését.

Két százalékkal drágult a malmi búza Párizsban

2021. február 16. 06:10

Párizsban egy tonna malmi búzáért 228,5 eurót adtak márciusra, ami 4,75 eurós tonnánkénti pluszt jelentett.