Terményárak
Terményárak

A szárazabb dél-amerikai időjárás miatt emelkedtek az árak

A szárazabb dél-amerikai időjárás miatt emelkedtek az árak

Agrofórum Online

Amerikában inkább áremelkedést, míg Európában árcsökkenést lehetett látni a hétfői terménypiaci kereskedésben.

Chicagóban a búza 0,3 százalékkal, a kukorica 0,4 százalékkal, a szójabab pedig 0,7 százalékkal drágult, míg a repce 1,2 százalékkal került kevesebbe, mint az előző kereskedési napon. Európában a malmi búza és a kukorica olcsóbb, a repce pedig drágább lett, míg a takarmánybúza kurzusa stagnált.

Argentínában és Brazíliában az időjárás továbbra is árnövelő hatást gyakorolt. A 6-10 napos előrejelzés szerint további hőségre lehet számítani, de bőséges csapadék is várható. Az új hőstressz támogatta az árakat, bár az elemzők nincsenek meggyőződve arról, hogy ez hosszabb távú fordulatot jelent.

Változékony időjárás

„Sokat lehet hallani a dél-amerikai termésről az idei változékony időjárás miatt, de ez csak akkor számít igazán az amerikai határidős piacnak, ha hatással van az amerikai készletekre” – mondta Arlan Suderman, a StoneX munkatársa.

Chicagóban alacsony volt a kereskedési mennyiség, az események pedig távol tartották a kereskedőket a piacról a nap folyamán.

Ünnepek és Super Bowl

„Délkelet-Ázsia a holdújév miatt zárva tart, míg Dél-Amerika a karnevált ünnepli – mondta Daniel Flynn, a Price Futures Group munkatársa. – Mindkét ünnepnap csökkenti a kereskedési a mennyiséget a Super Bowl következményeivel együtt ezen a hétfőn.”

A Factset adatai szerint a hétfői kerekedési napon a gabonakereskedelem mennyisége csak nagyjából a fele a pénteki forgalomnak.

Kisebb kukoricatermelés

Elemzők arra számítanak, hogy az USDA e heti Mezőgazdasági Fórumán a 2024-2025-ös termést a tavalyihoz hasonló méretűre jósolják. Az elemzők elmondták, hogy kisebb kukoricatermelésre számítanak. A szójabab és a búza termelése várhatóan növekszik, így a jelenlegi fundamentumok érintetlenül maradnak a gazdasági évben.

Vegyes összkép

Európában a malmi búza 1 eurós mínusz után 208,5 euróba, a kukorica 1 eurós árcsökkenést követően 177,75 euróba, a repce 3,75 eurós lejtmenet hatására 421,75 euróba, a takarmánybúza pedig ugyanúgy 161,5 angol fontba került tonnánként a következő határidőre, mint pénteken. 

(Fotó: Pixabay) 

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

Két és fél éves mélyponton a párizsi búza

2024. február 20. 13:10

Európában az eladók kerültek fölénybe a hétfői kereskedési napon a terménypiacokon.

A várhatóan jó búzatermés miatt csökkent az ár

2024. február 17. 09:40

Inkább árcsökkenéssel zárult a hét a terménypiacokon. Chicagóban a búza 0,8 százalékkal, a kukorica 0,4 százalékkal, a repce pedig 2,4 százalékkal került kevesebbe, mint előző nap. A szójabab azonban 1 százalékkal drágult. Európában a malmi búza, a kukorica és a takarmánybúza kurzusa is mínuszban zárt, a repce azonban drágult.

Tovább csúsztak a lejtőn a terményárak

2024. február 16. 13:10

Alapos mínuszokat hozott a csütörtöki kereskedési nap a terménypiacokon. Chicagóban a búza 3,3 százalékkal, a kukorica 1,2 százalékkal, a szójabab 0,6 százalékkal, a repce pedig 2,5 százalékkal került kevesebbe, mint előző nap. Európában mind a négy kiemelt agrártermék, a malmi búza, a kukorica, a repce és a takarmánybúza kurzusa is mínuszban zárt.

Meddig esnek még? – Újabb hároméves mélyponton a kukorica és a szójabab

2024. február 15. 08:40

A szerdai nap korrekcióval telt a terménypiacokon a tengerentúlon és Európában is.

Karintiás genetikák és a klímaváltozás - Lesz mire idén is odafigyelni a kalászos fajtaválasztásnál

2020. szeptember 8. 14:48

Az idei év sem telt el a változékony időjárás okozta termesztési nehézségek nélkül. Az ország számos pontján elégtelen mértékű téli csapadék helyzetet tovább tetézte a rendkívül aszályos tavaszunk.

Szárazság fenyeget Dél-Amerikában

2020. szeptember 21. 11:47

A Pampák gabonaövezete, amely általában a világ egyik legtermékenyebb területe, június óta szárazságtól szenved.

NAK-MAGOSZ: a zöld szervezetek is lobbizzanak a kétes eredetű ukrán gabona behozatala ellen!

2023. február 8. 13:26

Ellehetetleníti a magyar gazdákat a silány minőségű, kétes eredetű ukrán gabona, mely hazánkba érkezik.

Növelte a búza árát a feszültség a Fekete-tengeren

2023. október 6. 13:40

Az Egyesült Államokban a búza látványosan, 3 százalékkal drágult, a kukorica 2,1 százalékkal, a szójabab 0,5 százalékkal értékelődöt fel, a repce árszintje viszont 0,9 százalékkal csökkent. Európában a malmi búza és a kukorica drágult, a repce és a takarmánybúza kurzusa viszont mínuszban zárt.