Terményárak
Terményárak

Az európai búzatermést negatívan befolyásolja a sok csapadék

Az európai búzatermést negatívan befolyásolja a sok csapadék

Agrofórum Online

Amerikában mínuszokat, míg Európában pluszokat lehetett látni a csütörtöki kereskedési napon a terménypiacokon.

Chicagóban a búza 0,1 százalékkal, a kukorica 0,6 százalékkal, a szójabab 1,4 százalékkal, a repce pedig 0,2 százalékkal került többe, mint előző nap. Európában mind a négy kiemelt agrártermék, a malmi búza, a kukorica, a repce és a takarmánybúza kurzusa is pluszban zárt.

Számos tényező rontotta az amerikai gabonák versenyképességét a globális exportpiacokon – különösen a szójabab esetében.

„Az erősödő dollár és a gyengülő brazíliai real kiszélesíti az árrést Brazília javára” – mondta Karl Setzer, a Consus Ag Consulting munkatársa. Az USA-dollár indexe 0,2%-kal emelkedett, és tovább emelkedik, mivel a Federal Reserve kamatcsökkentési várakozásai távolabbra tolódnak az év során.

Setzer szerint a heti exportértékesítési jelentés sem tett jót a szójababnak. Az e heti jelentés a szójabab elemzői várakozásainak megfelelő eladásokat mutatott, de összességében alacsony szinten.

A növények öntözése

Az Egyesült Államok kukorica és szójabab termése nyomás alatt van a vetési időszak előrehaladtával – a csapadék sok termőterületen kedvező talajnedvességet biztosít a szemeknek a korai fejlődési szakaszokhoz.

„Az árcsökkenésre spekulálóknak látniuk kell a kínálati kockázatot az ártrend megváltoztatásához” – emelte ki az AgResource közleményében. A határidős ügyletek jellemzően a hétvégék előtt csökkennek, amikor is jelentős előrehaladás várható a vetési munkálatokban.

Fekete-tenger

A kukorica és a szójabab esetében úgy tűnik, hogy az időjárás támogatja a vetést és a növények korai fejlődését az Egyesült Államok kukoricaövezetében. A búza esetében kevésbé rózsás a helyzet.

„Egy kis erőt látunk a búza piacán, mivel a száraz időjárás megviseli a síkvidéki és a fekete-tengeri termést, miközben a túlzott nedvesség negatívan befolyásolja Európa termését” – közölte Arlan Suderman, a StoneX munkatársa.

Suderman hozzáteszi, hogy bár az időjárási problémák felmerülnek, a fekete-tengeri export továbbra is olcsó, és nyomást gyakorol az exportárakra, és ezen belül a határidős ügyletek áraira.

Panama-csatorna

A Panama-csatorna hatósága azt mondta, hogy visszavonja a tavalyi aszályos állapotokra válaszul bevezetett korlátozásokat és megnövelik a csatornán áthaladó hajók számát.

A Panama-csatorna kulcsfontosságú átjáró az árucikkek számára – beleértve az olajat, a földgázt és a gabonákat. Az óceánon áthaladó hajókkal kapcsolatos fuvarozási problémák olyan tényezők, amelyek megemelhetik a nyersanyagárakat.

Optimizmus

Európában a malmi búza 2,5 eurós plusz után 205,75 euróba, a kukorica 1,75 eurós áremelkedést követően 197,25 euróba, a repce 2,25 eurós megugrás hatására 450,5 euróba, a takarmánybúza pedig 0,3 angol fontos plusz után 173 angol fontba került tonnánként a következő határidőre.

(Kép: Pixabay)

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

A búza ára elindult felfelé, jócskán drágult az egyhavi mélypontról

2024. június 12. 12:40

Európában mind a négy kiemelt agrártermék, a malmi búza, a kukorica, a repce és a takarmánybúza kurzusa is pluszban zárt.

A búza ára nagyot zuhant a török helyzet miatt

2024. június 11. 15:40

Európában a malmi búza, a kukorica és a takarmánybúza kurzusa is mínuszban zárt, miközben a repce drágult.

Esett a búza ára, mert Törökország szünetelteti az importot

2024. június 8. 10:10

Európában mind a négy kiemelt agrártermék, a malmi búza, a kukorica, a repce és a takarmánybúza kurzusa is mínuszban zárt.

Kilőtt a chicagói kukorica ára egy brazil adóterv miatt

2024. június 7. 11:10

Európában a malmi búza, a kukorica és a takarmánybúza kurzusa is mínuszban zárt, de a repce drágult.

Egy nap alatt 11 százalékot ralizott a malmi búza Párizsban

2022. március 1. 09:17

Aggasztja a kereskedőket, hogy Ukrajna kikötői zárva maradnak az invázió végéig, illetve Egyiptom lemondta a búzatendert a piaci turbulencia közepette, miközben Kína és ismeretlen vevők vásároltak amerikai szójababot.

Újabb hideg betörés fűti a piacokat

2023. február 1. 07:36

A búza piaca támogatásra talált, mivel az őszi búza termésének körülményei az Egyesült Államok síkságain továbbra is bizonytalanok maradtak.

Amerikában az eladók, Európában a vevők kerültek fölénybe

2023. május 20. 05:37

Európában a malmi búza, a kukorica és a takarmánybúza kurzusa is pluszban zárt, ám a repce értéke csökkent.

A kiváló búzatermés titka: elegendő tápanyag a megfelelő időben.

2021. augusztus 2. 05:38

A korszerű búzafajtákban, és hibridekben rejlő terméspotenciált, csak megfelelő termesztés technológiával lehet kihozni. Az intenzív termesztési körülmények alapja a megfelelő tápanyag-utánpótlás. Amennyiben magas hozamot és jövedelmezőséget szeretnénk elérni, akkor jól megtervezett NPK alaptrágyázásra, és megfelelő időben, illetve adagokban kijuttatott tavaszi fejtrágyázásra van szükségünk.