Terményárak
Terményárak

Az exportadatokra vár az agrárpiac

Az exportadatokra vár az agrárpiac

Agrofórum Online

Chicagóban 0,1 százalékkal csökkent a búza és 0,2 százalékkal a kukorica ára. A szójabab ezzel szemben 0,7 százalékkal drágult és a repce kurzusa is emelkedett, utóbbi 1,4 százalékot szedett magára. Párizsban vegyes kép alakult ki a parketten. A repce ára ugyan csökkent, de a malmi búzáé nem változott a következő határidőre, a takarmánybúza és a kukorica viszont drágult.

Az amerikai szójabab-határidők szerdán több mint két éves csúcsszintjéről emelkedtek tovább. Ez az egymást követő 12. nap, amikor drágult a szójabab, ennek magyarázata Kína folyamatos exportigénye. Hozzájárult a pluszhoz a közép-nyugati termőterületeken pusztító fagyos időjárás is, amely komoly károkat tett a növényzetben elemzők szerint.

A szójabab ára azután vett lendületet, hogy az Egyesült Államok Mezőgazdasági Minisztériuma (USDA) megerősítette a friss eladási híreket Kínának. A negyedik egymást követő munkanapon vásároltak az ázsiai országból amerikai szójababot. Az USDA legfrissebb közleménye szerint a magán exportőrök 238 ezer tonna szóját adtak el Kínának, további 132 ezer tonnát pedig ismeretlen rendeltetési helyekre.

Az elemzők arra számítanak, hogy az USDA csökkenti a 2020/21-es amerikai szójatermelésre vonatkozó becslését a pénteken esedékes havi jelentésében.

„Egy másik napra is ébredhetünk majd pénteken, amikor az újabb exportértékesítési adatokat hozzák nyilvánosságra a szójababról. Várjuk a pénteki jelentést, ami határozott irányt adhat majd a piacoknak” – mondta Brian Hoops, a Midwest Market Solutions elemzője a Thomson Reuters hírügynökségnek.

A párizsi árutőzsdén sem volt határozott iránya a kereskedésnek. A kukorica és a takarmánybúza ugyan drágább lett, de a repce kurzusa csökkent, a malmi búza ára pedig nem változott a következő határidőre. Egy tonna malmi búza így továbbra is 188,75 euróba került decemberre. Meglehetősen élénk forgalom mellett maradt egy nap előtti szinten a kurzus, összesen 21 614 üzletet kötöttek a kereskedők. A kukorica 166,75 eurós tonnánkénti ára 25 eurócentes pluszt követően alakult ki. A takarmánybúza 1,65 eurós drágulása 174,4 euró/tonnás árszintet eredményezett. A repce ára 2 euróval a 381,75 eurós értékig mérséklődött Európában.

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

Oda az ukrán kukorica harmada, Romániában is nagy a kár, ez felhajthatja az árakat

2024. július 23. 10:40

A kukorica- és napraforgóhozamok 35 százalékkal csökkenhetnek Ukrajnában a hőség és az aszály miatt az Ukrán Agrártanács szerint.

Kilőtt a kukorica és a szójabab ára a melegebb idő miatt

2024. július 23. 07:10

Európában mind a négy kiemelt agrártermék, a malmi búza, a kukorica, a repce és a takarmánybúza kurzusa is pluszban zárt.

Minőségi problémák a globális búzakészletekkel kapcsolatban

2024. július 20. 06:40

Európában a malmi búza, a kukorica és a takarmánybúza kurzusa is pluszban zárt, ám a repce olcsóbb lett.

Olcsóbb a kukorica a nagy kínálati nyomás miatt

2024. július 19. 06:40

Európában a malmi búza stagnált, a kukorica, a repce és a takarmánybúza kurzusa viszont pluszban zárt.

Nagyobb figyelmet kell fordítani az okszerű műtrágyázásra - Yara Nap konferencia, 2019

2019. január 29. 09:14

A konferencia egyik témája volt a digitális megoldások kérdése a mezőgazdaságban, különös tekintettel a tápanyagellátási technológiákra, továbbá az előadások a takarmánynövények – fókuszban a kukorica és a szója – tápanyag-gazdálkodási kérdéseit érintették, de szó volt az aktuális műtrágyapiaci trendekről is.

A közel-keleti kockázatokat árazzák a befektetők

2020. január 9. 09:02

A búzapiacon egy újabb egyiptomi beszerzési tender eredményére vártak. Annyi már kiderült, hogy amerikai ajánlatot nem fogadtak el Kairóban és az árak is emelkedhettek az egy hónappal ezelőtti aukcióhoz képest.

Jó napot zárt a párizsi gabonatőzsde

2020. május 21. 08:03

A búza kurzusa azt követően lódult meg, hogy a fekete-tengeri régióból olyan hírek érkeztek, mely szerint a terméskilátások alacsonyabbak a korábban vártnál.

Komoly aggodalmak az argentin szárazság miatt

2023. január 31. 07:36

Európában mind a négy kiemelt agrártermék, a malmi búza, a kukorica, a repce és a takarmánybúza kurzusa is pluszban zárt.