Terményárak
Terményárak

Az orosz búza exportára a globális referenciaértékkel csökkent

Az orosz búza exportára a globális referenciaértékkel csökkent

Kép: Canva

A nyári új búzatermés orosz exportárai a múlt héten csökkentek a globális referenciaértékek chicagói és párizsi csökkenése után - közölte az IKAR mezőgazdasági tanácsadó cég feljegyzésében.

Oroszország, a világ egyik legnagyobb búzaexportőre, általában június végén-július elején kezdi el a betakarítást. Növelheti a gabonaexportot az ország a 2021/22-es gazdálkodási szezonban, amely a kisebb termés ellenére július 1-jén kezdődik – közölte moszkvai mezőgazdasági minisztériuma a múlt héten.

Az új termésű orosz búza ára 12,5 százalékos fehérjetartalommal a fekete-tengeri kikötőkből a fedélzeten átadva tonnánként 260 dollárba került a múlt hét végén, ami 12 dollárral alacsonyabb, mint az előző héten – közölte az IKAR. Az ó termés ára is csökkent, a Sovecon, egy másik tanácsadó cég szerint: a búza árszintje 3 dollárral 272 dollárra esett tonnánként, az árpa – 2 dollárral és 248 dollárral tonnánként – számolt be a nemzetközi mezőgazdasági szaksajtó a brit Thomson Reuters hírügynökségre hivatkozva.

Oroszország déli és Fekete-tengeri régióinak egy részére az elmúlt héten megérkezett az esőzés, bár a Volga és a Sztavropol régióban továbbra is száraz marad a talaj – hívta fel a figyelmet Szovecon. A Szovecon szerint a Volga, az Ural és Szibéria régiók tavaszi búza termése károsodhat, ha egy-két héten belül nem érkeznek oda esők.

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

Meglódult a kukorica, kéthetes csúcsra drágult

2024. június 14. 09:40

Európában a malmi búza, a kukorica és a takarmánybúza kurzusa is olcsóbb lett, miközben a repce pluszban zárt.

Megint olcsóbb lett a búza, jojózik az ára, most a nagyobb amerikai export miatt

2024. június 13. 09:40

Európában mind a négy kiemelt agrártermék, a malmi búza, a kukorica, a repce és a takarmánybúza kurzusa is mínuszban zárt.

A búza ára elindult felfelé, jócskán drágult az egyhavi mélypontról

2024. június 12. 12:40

Európában mind a négy kiemelt agrártermék, a malmi búza, a kukorica, a repce és a takarmánybúza kurzusa is pluszban zárt.

A búza ára nagyot zuhant a török helyzet miatt

2024. június 11. 15:40

Európában a malmi búza, a kukorica és a takarmánybúza kurzusa is mínuszban zárt, miközben a repce drágult.

42 millió tonna közelében az ukrán gabonabetakarítás

2022. december 4. 07:37

A kijevi kormányzat tájékoztatása szerint Ukrajnában idén körülbelül 51 millió tonna gabonát takaríthatnak be.

Az év eleji terménypiaci kilátások

2022. február 2. 13:20

A 2021-es év terménykereskedelmi szempontból sok meglepetést, változatosságot tartogatott a magyar gazdák számára. Az év elején, még az ó termésű árak folyamatos emelkedése és az élénk kereslet jellemezte a piacot, a készletek szinte teljesen eltűntek, az export szárnyalt, a hazai feldolgozóipar is elszívta a számára szükséges alapanyagokat. Az ó termésű kukorica a szezon végére – a fizikai készletek hiánya miatt – 90.000 Ft/t árszint fölé is emelkedett, míg tavaszra 75.000 Ft/t búza ár alakult ki. Az olajmagvak árai még ennél is nagyobbat nőttek, a napraforgó tonnánkénti ára meghaladta a 200.000 forintot. A magas ó termésű árszint és az átmenő készletek hiánya előre vetítette, hogy a betakarítás alatt feszült piac alakulhat ki.

Szinte minden drágult a terménypiacokon

2024. január 24. 07:40

Optimista hangulat uralkodott a keddi kereskedési napon a terménypiacokon. Európában a malmi búza, a kukorica, a repce drágult, ám a takarmánybúza kurzusa mínuszban zárt.

Elégedett babonások, bőtermő újdonságok

2020. október 14. 08:21

A legtöbb Babona búzát termelő babonás az időjárás viszontagságai ellenére idén sem csalódott a Babonában. Évek óta stabilan terem és tartja versenyképességét a malmi minőségű búzák között.