Terményárak
Terményárak

Bezuhant a kukorica ára az időjárási aggodalmak miatt

Bezuhant a kukorica ára az időjárási aggodalmak miatt

Agrofórum Online

Alapos árzuhanással ért véget a hét a terménypiacokon. A pénteki mínuszok a legtöbb esetben a heti ármozgásokat is átbillentették a negatív tartományba.

Chicagóban a búza 1,3 százalékkal, a kukorica 2,2 százalékkal, a szójabab 1 százalékkal, a repce pedig 0,8 százalékkal került kevesebbe, mint előző nap. Európában mind a négy kiemelt agrártermék, a malmi búza, a kukorica, a repce és a takarmánybúza kurzusa is mínuszban zárt.

A kukorica ára zuhanni kezdett, mivel a piacok az Egyesült Államok fő termelőrégióiban a meleg és száraz körülményekhez miatt aggódnak. Az előrejelzések azonban eltérő irányokat mutatnak.

„A piac az elmúlt napokban ingadoztak, miközben a kereskedők megpróbálják felmérni, melyik előrejelzés a helyes” – közölte az AgResource egy jelentésében. A cég szerint mostantól a gabonapiacok számára az anyatermészet vált kulcsfontosságúvá, növelve ezzel a volatilitás kockázatát.

Forró és száraz

Az időjárási kilátások aggodalomra adnak okot, „új közép-amerikai időjárási mintázat alakult ki, ami júliusban is folytatódhat” – szerepelt az AgResource elemzésében.

La Niña hatás

A La Niña közeledése és az El Niño vége az időjárási viszonyok eltérő hatásait okozhatják az Egyesült Államokban – mondta Terry Reilly, a Marex munkatársa.

A hatás „a kritikus augusztusi fejlődési időszakban a szójabab esetében érezhető a legerősebben”. Dél-Amerikában a rossz előrejelzések Argentínára és Dél-Brazíliára hatással lehetnek a beültetett területekre, tette hozzá Reilly.

Kevésbé párolog

La Niña idején a Csendes-óceán egyenlítői részén a felszínközeli tengervíz nyugat felé mozog. Amerika nyugati partjainál a távozó meleg víz helyére a mélyből hűvösebb víztömeg áramlik fel, ami kevésbé párolog, így ott szárazabb, aszályosabb időszak következik.

Kukorica és etanol

Brazília történelmileg szinte az összes etanolt cukornádból készítette. A márciusban indult szezonban azonban 338 millió liter üzemanyagot állított elő kukorica felhasználásával. Az ország cukor- és etanolkereskedelmi csoportja, az Unica adatai szerint ez 29%-os növekedés az egy évvel korábbihoz képest.

Május utolsó felében az éves növekedés 50%-os volt, a kukorica Brazília teljes etanoltermelésének 16%-át tette ki az Unica szerint. A kukorica-etanol növekedése ellenére Brazília teljes üzemanyag-termelése 0,2%-kal 2,12 milliárd literre csökkent május második felében az egy évvel korábbihoz képest.

Európai trend

Európában a malmi búza 1,75 eurós mínusz után 236,75 euróba, a kukorica 1,75 eurós árcsökkenést követően 211,5 euróba, a repce 0,25 eurós lejtmenet hatására 468 euróba, a takarmánybúza pedig 1,9 angol fontos mínusz után 171,8 angol fontba került tonnánként a következő határidőre.

Heti mínuszok

A heti változást nézve Amerikában a búza 2,5 százalékkal, a kukorica és a szójabab 0,1-0,1 százalékkal, a repce pedig 0,6 százalékkal lett olcsóbb. Európában a malmi búza 2,2 százalékkal, a kukorica 3,1 százalékkal, a takarmánybúza pedig 7,1 százalékkal zuhant, csak az európai repce 0,7 százalékos drágulása tekinthető kivételnek.

(Kép: Pixabay)

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

Minőségi problémák a globális búzakészletekkel kapcsolatban

2024. július 20. 06:40

Európában a malmi búza, a kukorica és a takarmánybúza kurzusa is pluszban zárt, ám a repce olcsóbb lett.

Olcsóbb a kukorica a nagy kínálati nyomás miatt

2024. július 19. 06:40

Európában a malmi búza stagnált, a kukorica, a repce és a takarmánybúza kurzusa viszont pluszban zárt.

Megállt az orosz búza exportárának csökkenése

2024. július 18. 12:10

Az orosz búza exportárának több mint egy hónapos esése megtorpant. Az eddigi betakarítások alapján az átlagtermés emelkedett.

Drágult a búza a jobb exportértékesítések miatt

2024. július 18. 06:40

Európában a malmi búza, a kukorica és a repce is drágult, ám a takarmánybúza kurzusa mínuszban zárt.

Megállíthatatlan a búza drágulása

2020. január 22. 04:37

A búza ára az elemzők szerint alapvetően azért növekedett látványosan, mert a rivális exportőrök piaci magatartása felfelé hajtotta a kurzust. A tonnánkénti mennyiségre átszámított ár a 213,52 dolláros szintig ugrott fel.

Jelentősen csökken a kukorica vetésterülete Ukrajnában

2022. december 22. 09:17

Ukrajna kukoricatermése idén 22-23 millió tonnára csökkenhet a 2021-es 41,9 millióról, mert az orosz invázió miatt csökkent a betakarított terület nagysága.

Két hetes csúcs után csökken a szójabab ára

2020. május 29. 08:03

Európában rossz napja volt a repce befektetőinek, de a másik három gabonafajta kivétel nélkül drágult a következő határidőre.

Csúnya mínuszok az agrártőzsdéken

2021. március 11. 07:00

A tengerentúlon és Európában is csökkent a legfontosabb agártermékek árjegyzése.