Terményárak
Terményárak

Kilőtt a chicagói kukorica ára egy brazil adóterv miatt

Kilőtt a chicagói kukorica ára egy brazil adóterv miatt

Agrofórum Online

Az eladók kerültek fölénybe a terménypiacokon a csütörtöki kereskedési napon.

Chicagóban a búza 0,5 százalékkal, a szójabab 0,1 százalékkal, a repce pedig 1,7 százalékkal olcsóbb lett, a kukorica viszont 3,2 százalékkal többe került, mint előző nap. Európában a malmi búza, a kukorica és a takarmánybúza kurzusa is mínuszban zárt, de a repce drágult.

A chicagói kukorica és a szójabab támogatást kapott a brazil Lula-adminisztráció által ideiglenesen életbe léptetett új adócsomag miatt, amely a várakozások szerint évente 29 milliárd dollár új bevételt eredményez az országban.

Az adórendszer várhatóan körülbelül 20%-kal emeli a mezőgazdasági adókat Brazíliában, és sok brazil gazdálkodó megtartja gabonáját, ahelyett, hogy a világ exportpiacára adná el.

„A gazdálkodók abbahagyták a gabonaértékesítést, arra várva, hogy a Kongresszus jóváhagyja-e a javaslatot” – mondta Brian Splitt, az AgMarket.net munkatársa. Brazília elhúzódó lassulása miatt a vásárlók olyan alternatív forrásokat kereshetnek, mint az Egyesült Államok

Hét nap után

A kukoricának és a szójának sikerült lezárnia egy 7 napos sorozatot, amikor folyamatosan csökkent az ár. A kukorica ára 5,2%-ot esett ezen időszak alatt, a szójabab pedig 5,7%. Úgy tűnik, hogy az Egyesült Államok időjárási helyzete nem változott – mondta Brian Hoops, a Midwest Market Solutions munkatársa.

„Az időjárás remeknek tűnik az amerikai közép-nyugaton, így valójában nincs alapvető oka a visszapattanásnak” – mondta.

80 millió tonna

A határidős búzaügyletek nem a kukoricával mozogtak, így zsinórban hét kereskedési napon keresztül csökkent már a kurzus. Joel Karlin, az Ocean State Research munkatársa szerint a jelek szerint alábbhagyott az oroszországi búzatermelés becslései miatti aggodalom.

„Úgy tűnik, a piac megállapodott a 80 millió tonnás orosz búzatermés kapcsán” – mondta, hozzátéve, hogy a kereskedők arra számítanak, hogy a jövő heti gabonapiaci jelentés magasabb őszi búzatermést mutat majd.

Nincs aszály

Az Egyesült Államok kukoricatermelő övezetének túlnyomó többségében nincsenek aszályos területek, ami ellentétes az elmúlt néhány évben tapasztalt szélsőséges aszályos időszakokkal. Észak-Dakotában, Dél-Dakotában és Nebraskában vannak nem túl nagy területek, ahol mérsékelt az aszály.

Hasonló trendek

Európában a malmi búza 3 eurós mínusz után 251,25 euróba, a kukorica 0,75 eurós árcsökkenést követően 222,75 euróba, a repce 7 eurós plusz hatására 474,5 euróba, a takarmánybúza pedig 2,05 angol fontos mínusz után 191,45 angol fontba került tonnánként a következő határidőre.

(Kép: Pixabay)

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

A búza ára elindult felfelé, jócskán drágult az egyhavi mélypontról

2024. június 12. 12:40

Európában mind a négy kiemelt agrártermék, a malmi búza, a kukorica, a repce és a takarmánybúza kurzusa is pluszban zárt.

A búza ára nagyot zuhant a török helyzet miatt

2024. június 11. 15:40

Európában a malmi búza, a kukorica és a takarmánybúza kurzusa is mínuszban zárt, miközben a repce drágult.

Esett a búza ára, mert Törökország szünetelteti az importot

2024. június 8. 10:10

Európában mind a négy kiemelt agrártermék, a malmi búza, a kukorica, a repce és a takarmánybúza kurzusa is mínuszban zárt.

Hazavágta a búzát a kínai készletezés

2024. június 6. 21:50

Európában a malmi búza, a repce és a takarmánybúza kurzusa is mínuszban zárt, ám a kukorica drágult valamelyest szerdán.

Kukorica és napraforgó vetőmagpiac - 2020

2021. január 9. 04:36

A Kleffmann és Partner Kft. független piackutató cég, mely 1995 óta tevékenykedik Magyarországon. Kizárólag a gazdálkodóktól származó információk alapján méri fel a vetőmag-, műtrágya-, valamint növényvédőszer-piacot.

A Kukorica Profi Startertechnológiája!

2020. április 1. 11:28

A BactoFil Kukoricával történő talajoltás a növényekben rejlő genetikai potenciál kifejezésre jutását segíti, és az alkalmazott technológiai elemek hatását erősíti, támogatja. Azaz a bőtermő fajták termése növekszik, a jó kelési erélyű fajták korai növekedése felgyorsul, az intenzív fejlődésű fajták vegetatív tömege még gyorsabban gyarapszik, a kombinációban alkalmazott kezelések hatásfoka jelentősen javul.

Betakarítási kockázatokat hoz a meleg időjárás

2020. június 5. 08:03

A kukorica kurzusának jót tett, hogy a koronavírus-járvány utáni helyzetben várhatóan emelkedik az üzemanyagok és így a kukoricából előállított etanol iráni igény is.

Múló politikai bizonytalanság – erősödő jegyzések

2019. december 16. 14:17

A hazai piacon nagy a csend, az ünnepek közeledtével már nem csak az üzletkötések, de a szállítások is lassan leállnak. A szokásos két ünnep közötti időszak most még rövidebb lett, mindenki igyekszik lezárni folyamatban lévő ügyeit még a héten.