Terményárak
Terményárak

Kilőtték a rakétákat: kilőtt a búza ára is

Kilőtték a rakétákat: kilőtt a búza ára is

Agrofórum Online

A tengerentúlon és Európában is látványos áremelkedésekkel kezdődött a heti kereskedés a terménypiacokon.

Chicagóban a búza 4 százalékkal, a kukorica 1,6 százalékkal, a szójabab 1 százalékkal, a repce pedig 0,2 százalékkal került többe, mint előző nap. Európában is mind a négy kiemelt agrártermék, a malmi búza, a kukorica, a repce és a takarmánybúza kurzusa is pluszban zárt.

A gabonakereskedők reagáltak az ukrán kikötőváros, Odessza elleni hétvégi orosz támadásra, amely megrongálta a kikötői infrastruktúrát. Ez leginkább a búzára vonatkozott.

„A búza határozottan kezdi a hetet, mivel folyamatosan fennáll az orosz-ukrán háborús kockázat” – mondta Doug Bergman, az RCM Alternatives elemzője. A búza további lendületet kapott a kereskedési nap későbbi szakaszában az Egyesült Államok, Európa és Oroszország időjárási aggályai miatt.

Export

Az Egyesült Államok kukoricaexportja nőtt az április 18-án végződött héten, az Egyesült Államok Mezőgazdasági Minisztériuma (USDA) hétfőn közzétett legfrissebb heti jelentése szerint.

Az USDA szerint a kukoricaexport összesen 1,62 millió tonnát tett ki a héten, szemben az előző héten bejelentett 1,35 millió tonnával. A szójabab exportja 435 256 tonnára csökkent az előző héten bejelentett 446 570 tonnáról, a búza pedig 450 275 tonnára esett vissza a korábbi 620 139 tonnáról.

Mexikó volt a vezető célország az amerikai kukoricánál, összesen 619 410 tonna sárga kukoricát, valamint 4 890 tonna fehér kukoricát exportálnak oda.

Szárazság

„Az Egyesült Államokban a középső alföldi vidéken tapasztalható szárazság várhatóan hatással lesz búzatermelésére” – mondta Joel Karlin, az Ocean State Research munkatársa. Karlin hozzátette, hogy a kereskedők arra számítanak, hogy a heti jelentés az őszi búza termésbesorolásának csökkenését mutatja, bár várhatóan így is magasabban maradnak a tavalyi rendkívül alacsony szinthez képest.

Végjáték

A brazíliai betakarítás utolsó szakaszai, valamint az argentin termésekkel kapcsolatos problémák a kukorica és a szójabab támogatásának forrását jelentették – az időjárási problémák továbbra is felütik a fejüket.

„Az előrejelzések szerint Észak-Brazília egyes részein szárazság várható, ami alátámasztja a kukorica értékeit, mivel ott árthat a hozamoknak” – mondta Brian Hoops, a Midwest Market Solutions munkatársa. Ezek a problémák mindhárom növénynél elősegítették az áremelkedést.

Európa is drágult

Európában a malmi búza 9 eurós plusz után 215,5 euróba, a kukorica 4,75 eurós áremelkedést követően 206,5 euróba, a repce 7,5 eurós megugrás hatására 456,5 euróba, a takarmánybúza pedig 7,85 angol fontos plusz után 180,95 angol fontba került tonnánként a következő határidőre.

(Kép: Pixabay)

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

A kukoricakészletek a vártnál jobban csökkentek

2024. július 13. 07:10

Európában mind a négy kiemelt agrártermék, a malmi búza, a kukorica, a repce és a takarmánybúza kurzusa is mínuszban zárt.

Emelkedett a búza határidős jegyzésára a gabonapiaci jelentés előtt

2024. július 12. 07:10

Európában a malmi búza, a kukorica és a takarmánybúza kurzusa is pluszban zárt, de a repce itt olcsóbb lett.

A búza ára tovább esett a jó termés miatt

2024. július 11. 07:10

Európában a malmi búza, a repce és a takarmánybúza kurzusa is csökkent, ugyanakkor a kukorica pluszban zárt.

A szójabab nem volt ilyen olcsó 2020 novembere óta

2024. július 10. 07:10

Európában a malmi búza, a kukorica és a takarmánybúza kurzusa is pluszban zárt, ám a repce értéke csökkent.

Enyhe zavart okozott a hónap végi átpozicionálás

2023. november 30. 11:10

Lendületesen emelkedtek az árak a terménypiacokon a szerdai kereskedés során. Chicagóban a búza 2,5 százalékkal, a kukorica 0,6 százalékkal, a szójabab 0,1 százalékkal, a repce pedig 0,8 százalékkal drágult. Európában mind a négy kiemelt agrártermék, a malmi búza, a kukorica, a repce és a takarmánybúza kurzusa is pluszban zárt.

Szovjet rekordot döntött meg a kínai kukoricavásárlás

2021. január 30. 07:57

Párizsban kicsit vegyesebb volt a kép, a repce és a kukorica áremelkedése mellett a takarmánybúza ára stagnált, míg a malmi búzáé csökkent.

Az időjárás és az ukrán hírek mozgatták a terménypiacokat

2023. június 6. 06:36

Chicagóban vegyes, míg Európában optimista hangulatban kezdődött a hét terménypiacokon. Amerikában a búza 0,9 százalékkal, a repce pedig 1 százalékkal drágult.

Hét hetes csúcsról fordult le a kukorica ára

2023. június 14. 06:36

A búzapiac kilábalt a május végi két és fél éves mélypontról, amihez hozzájárult az európai száraz időjárás és a háború sújtotta Ukrajnából érkező kínálati bizonytalanság.