Terményárak
Terményárak

Terménypiac: lassú erősödés a világban, itthon még ne várjunk sokat tőle

Terménypiac: lassú erősödés a világban, itthon még ne várjunk sokat tőle

Agrofórum Online

A nemzetközi tendenciákat jó lenne követni itthon is, de egyelőre még nem érjük el azt a szintet, amivel versenyképesek lehetünk.

Az év 6. hete kicsit derűsebben telt, köszönhetően a korábbi sok eladásnak és a korábbi eladók döntésének, miszerint fedezik az eladásokat és így vásárolni kezdtek. Elsősorban megint a pénzügyi alapok tevékenysége volt meghatározó, de emellett már a tényleges fizikai piac is el tudott valamelyest mozdulni mélypontjáról.

A motiváló tényező továbbra is Dél-Amerika, de az onnan érkező hírek már kevésbé riasztóak és a héten megjelent becslés is nyugalomra int. Elemzésükben nem volt olyan tényező, ami az áremelkedésnek alapot adott volna, de ez a héten még nem éreztette hatását, arra a 7. héttől kezdődően számíthatunk.

A világban azért történnek egyéb események is és végre hosszú idő után Egyiptom nem csak orosz búzát vett, hanem romániai eredetűt is. Az árak is valamelyest magasabbak lettek, a leszállított ár 221 és 223 USD/t között volt. Az összesen 360 ezer tonnás üzlet 1/3-a volt romániai eredetű. Ezek az árak 13-15 USD/t fuvart is tartalmaznak és ha ezt figyelembe vesszük, a 12,5 % fehérjetartalmú búza világpiaci ára ma 205 és 210 USD/t között van. Tovább számolva ez magyarországi vasúti berakóhelyen vagonba rakva vagy a Dunán uszályba rakva kb. 175 – 180 USD/t-t tesz ki, ami 45.500 Ft/t körüli szintet ad, vagyis az itthoni malmi búza árak lényegesen magasabbak a maguk 48.000-50.000 Ft/t-s szintjükkel.

A kukorica ára is tudott valamelyest erősödni, a 2-3 EUR/t-s változás mögött továbbra is inkább a többi termék húzó hatása van, semmint a kereslet erősödése.

Az árszintek még mindig az alsó értékek közelében vannak és az oldalazó mozgás képe nem változott:

Az időjárási adatok alapján sem várható, hogy jelentősebb gond adódjon Európában – a hidegebb hullámok eddig még csapadékkal együtt érkeztek és a hótakaró védő hatása érvényesülni tudott és jelenleg az előrejelzések alapján is kedvező körülményekre számíthatunk.

Mindezeket figyelembe véve ha továbbra is ilyen lanyha marad az eladói érdeklődés az alacsony árak miatt, akkor jó eséllyel jelentős készletekkel fordulhatunk majd a szezon végével. Erre utalnak azok az előrejelzések is, mint például a FAO legutóbbi jelentése, ami egyszerűen úgy fogalmazott: soha nem látott készletekkel gazdálkodhatunk 2018-ban is. Másik oldalról viszont látok abban veszélyt, ha a megtermelt termény nem kerül értékesítésre, mert ez a termelők pénzügyi helyzetét gyengíti és azt el kell kerülni, hogy ez spórolásban nyilvánuljon meg.

Terményárak: felkavarodott az állóvíz – erős áresés a piacokon

2019. augusztus 16. 09:08

Vártuk az USDA augusztusi becslését, jelezték frissítik az USA vetésterületi és várható hozam adatait, de a többség nem azt kapta, mint amit várt.

A szaúd-arábiai szabályozásmódosítás miatt csökken a búza ára

2019. augusztus 10. 04:52

A búza ára 2,1 százalékkal vékánként 498,25 dollárcentre csökkent annak hatására, hogy Szaúd-Arábia könnyít a búzaimport szabályozásán.

Csökkentek a mezőgazdasági termékek árai

2019. július 31. 09:36

A búza a kukorica és a szója ára is csökkent. A kukorica kurzusa 0,9 százalékkal ment lejjebb, egy véka 412 dollárcentbe került.

Veszélybe kerülhet a Bayer idei profitcélja

2019. július 31. 08:45

11,5 milliárd eurós bevételre tett szert a Bayer a második negyedévben, ami hajszállal ugyan, de alulmúlja az elemzők által prognosztizált 11,57 milliárdot, és 21 százalékos növekedést jelent az egy évvel korábbi értékhez képest.

Búzakeményítő üzemet adtak át Visontán

2019. február 11. 11:16

A zöldmezős beruházás 33 milliárd forintba került, a kormány 6,2 milliárd forint támogatást adott hozzá, az önerő mértéke mintegy 30 millió euró volt, a többi részt hitelből fedezték.

Istenáldotta búza

2018. május 15. 12:38

Ellentmond a józan észnek, mégis szeretem a búzatermesztést. Pedig évről évre csekély haszon marad rajta.

Syngenta kalászos genetikával a világ élvonalában

2018. augusztus 1. 07:39

A Syngenta elsősorban növényvédelmi termékeiről és napraforgó genetikájáról ismert. Azonban azt kevesen tudják, hogy az elmúlt néhány év során a kalászos genetikában is a világ vezető vállalatává lépett elő.

Megjelentek az első amerikai kukoricabogár imágók

2019. július 2. 08:36

Kukoricában a kukoricamoly fertőzés a területek 100%-át érinti, egyre több a gyapottok-bagolylepke a csapdák fogási anyagában és megjelentek az első kukoricabogár imágók is.