Terményárak
Terményárak

Terménypiac: lassú erősödés a világban, itthon még ne várjunk sokat tőle

Terménypiac: lassú erősödés a világban, itthon még ne várjunk sokat tőle

Agrofórum Online

A nemzetközi tendenciákat jó lenne követni itthon is, de egyelőre még nem érjük el azt a szintet, amivel versenyképesek lehetünk.

Az év 6. hete kicsit derűsebben telt, köszönhetően a korábbi sok eladásnak és a korábbi eladók döntésének, miszerint fedezik az eladásokat és így vásárolni kezdtek. Elsősorban megint a pénzügyi alapok tevékenysége volt meghatározó, de emellett már a tényleges fizikai piac is el tudott valamelyest mozdulni mélypontjáról.

A motiváló tényező továbbra is Dél-Amerika, de az onnan érkező hírek már kevésbé riasztóak és a héten megjelent becslés is nyugalomra int. Elemzésükben nem volt olyan tényező, ami az áremelkedésnek alapot adott volna, de ez a héten még nem éreztette hatását, arra a 7. héttől kezdődően számíthatunk.

A világban azért történnek egyéb események is és végre hosszú idő után Egyiptom nem csak orosz búzát vett, hanem romániai eredetűt is. Az árak is valamelyest magasabbak lettek, a leszállított ár 221 és 223 USD/t között volt. Az összesen 360 ezer tonnás üzlet 1/3-a volt romániai eredetű. Ezek az árak 13-15 USD/t fuvart is tartalmaznak és ha ezt figyelembe vesszük, a 12,5 % fehérjetartalmú búza világpiaci ára ma 205 és 210 USD/t között van. Tovább számolva ez magyarországi vasúti berakóhelyen vagonba rakva vagy a Dunán uszályba rakva kb. 175 – 180 USD/t-t tesz ki, ami 45.500 Ft/t körüli szintet ad, vagyis az itthoni malmi búza árak lényegesen magasabbak a maguk 48.000-50.000 Ft/t-s szintjükkel.

A kukorica ára is tudott valamelyest erősödni, a 2-3 EUR/t-s változás mögött továbbra is inkább a többi termék húzó hatása van, semmint a kereslet erősödése.

Az árszintek még mindig az alsó értékek közelében vannak és az oldalazó mozgás képe nem változott:

Az időjárási adatok alapján sem várható, hogy jelentősebb gond adódjon Európában – a hidegebb hullámok eddig még csapadékkal együtt érkeztek és a hótakaró védő hatása érvényesülni tudott és jelenleg az előrejelzések alapján is kedvező körülményekre számíthatunk.

Mindezeket figyelembe véve ha továbbra is ilyen lanyha marad az eladói érdeklődés az alacsony árak miatt, akkor jó eséllyel jelentős készletekkel fordulhatunk majd a szezon végével. Erre utalnak azok az előrejelzések is, mint például a FAO legutóbbi jelentése, ami egyszerűen úgy fogalmazott: soha nem látott készletekkel gazdálkodhatunk 2018-ban is. Másik oldalról viszont látok abban veszélyt, ha a megtermelt termény nem kerül értékesítésre, mert ez a termelők pénzügyi helyzetét gyengíti és azt el kell kerülni, hogy ez spórolásban nyilvánuljon meg.

Drágulhat a szójabab: aláírhatták az első megállapodást Kínával

2019. december 13. 14:02

Cserébe Kína agrártermékeket vásárol majd az Egyesült Államokból. A Bloomberg forrásai szerint felmerült az is, hogy csökkentik a már kivetett vámokat, ám erre most várhatóan nem kerül sor.

Pluszban a fontosabb agrártermékek

2019. december 13. 13:08

A szójabab 0,6, a kukorica 1,7, a búza pedig 2,2 százalékkal drágult a chicagói árutőzsdén. Mindháromnál a friss exportkereslettel magyarázható a drágulás.

Megállt a szójabab ralija az árutőzsdén

2019. december 12. 08:47

Bár az elmúlt napokban sokat drágult a szójabab a Peking és Washington közötti enyhülő hangulatú kommunikációban, de a sertéspiac miatti kínai belföldi változások még nem mérhetőek fel egészen pontosan.

Megállíthatatlanul drágul a szójabab

2019. december 11. 13:33

A kukorica is drágult, a kurzus 0,2 százalékkal a 148 dolláros tonnánkénti szintet közelítette meg, ami a november közepi szintnek felel meg.

Egy hónapos mélyponton a szója ára

2019. november 13. 10:17

Enyhe, 0,1 százalékos csökkenést követően 916,75 dollárcentre süllyedt a szójabab vékánkénti ára. Ez jó egy hónapos mélypontot jelent a termény kurzusában.

Hat hónapos csúcsra ugrott a búza ára

2019. november 30. 12:25

A búza globális termelését fenyegető veszélyek miatt fél éves csúcsra robbant a búza ára.

Kedvez az időjárás az őszi vetéseknek, azonban egyre intenzívebb a mezei pocok fertőzés

2018. október 9. 09:33

A korábbi kedvezően alacsony mezei pocok fertőzés erősödése figyelhető meg szinte minden tájegységben.

Lendületben a francia búzaexport

2019. május 7. 11:25

A FranceAgriMer becslései szerint a 2018/2019-es szezont záró június végéig 9,7 millió tonna búzát szállít Franciaország az Európi Unión kívüli vevőinek.