Terményárak
Terményárak

Leállhat a fekete-tengeri ellátás

Leállhat a fekete-tengeri ellátás

Agrofórum Online

Amerikában vegyes összkép, Európában viszont eladói túlsúly alakult ki a hét utolsó kereskedési napján a terménypiacokon.

Chicagóban a búza 1,85 százalékkal, a repce pedig 2,2 százalékkal drágult, de a kukorica 0,2 százalékkal, a szójabab pedig 1,7 százalékkal került kevesebbe, mint előző nap. Európában az előző naphoz hasonlóan a malmi búza, a kukorica és a takarmánybúza kurzusa is pluszban zárt, de a repce olcsóbb lett.

A chicagói szójabab határidős jegyzésára csaknem két százalékkal esett pénteken, miután a benchmark kontraktus közel kéthavi csúcsához ért, mivel a mezőgazdasági termelők szójabab eladásai és a dollár árfolyama is nőtt.

A határidős búza árszintje emelkedett, míg a kukorica is olcsóbb lett a hullámzó kereskedésben.

Jó árat kaptak

A szójabab egy két kereskedési napig tartó emelkedés után lett olcsóbb. A jó árak miatti értékesítések ösztönözték az amerikai és dél-amerikai gazdálkodók szójababeladásait.

„A gabona- és olajosmag-ágazat többnyire az alacsonyabb árak felé mozog, ha az erősebb dollár és a megnövekednek gazdálkodói eladások, utóbbi különösen Brazíliában volt jellemző” – írta Arlan Suderman, a StoneX fő nyersanyag-közgazdásza egy ügyféljegyzetében.

Jótékony esők

Mások a piaci nyomást annak tulajdonították, hogy jótékony esők várhatók az Egyesült Államok közép-nyugati termőövezet egyes részein a tavaszi vetés előtt.

Esőt és havazást jósoltak a hétvégén Iowában, a kukorica és szójabab egyik legnagyobb termelőjének számító államban, ahol az állam közel 20%-át rendkívüli szárazság sújtja – szerepelt a US Drought Monitor legfrissebb heti jelentésében.

„Egész télen tombol az aszály Iowában, és végre megkaptuk az esőt” – mondta Randy Place, a Hightower Report elemzője.

263 000 tonna

Eközben az Egyesült Államok Mezőgazdasági Minisztériuma (USDA) megerősítette, hogy 263 000 tonna amerikai kukorica magáneladásait Mexikóba.

Fokozódó feszültség

A búza megszilárdult a rövid fedezetek zárása mellett, miközben az európai búza határidős árai emelkedtek a fekete-tengeri ellátás megszakadása miatti újbóli aggodalmak kapcsán. Az Oroszország és Ukrajna közötti feszültség fokozódik.

A kereskedők azonban hangsúlyozták, hogy az orosz és fehérorosz szállítmányok az EU irányába kisebbek az Ukrajnából érkezőkhöz képest, és a vámok kivetése nagyrészt szimbolikus volt.

Drágulás

Európában a malmi búza 7,5 eurós plusz után 207,25 euróba, a kukorica 4,25 eurós áremelkedést követően 193,5 euróba, a repce 0,5 eurós lecsorgás hatására 448,25 euróba, a takarmánybúza pedig 5,15 angol fontos plusz után 175,7 angol fontba került tonnánként a következő határidőre.

(Kép: Pixabay)

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

Így hatott az iráni támadás a piacokra

2024. április 16. 07:40

Amerikában mínuszokat, míg Európában pluszokat hozott a hétfői kereskedési nap a terménypiacokon.

A szójabab ára havi mélypontról pattant vissza

2024. április 13. 13:10

A vevők uralták a terménypiacokat a pénteki kereskedési napon, a főbb árucikkek szinte mindegyike drágult. Európában mind a négy kiemelt agrártermék, a malmi búza, a kukorica, a repce és a takarmánybúza kurzusa is pluszban zárt.

Lehúzták az árakat a brazil és az orosz hatások

2024. április 12. 15:10

Erős eladói nyomást lehetett érzeni a csütörtöki kerekedési napon a terménypiacokon, a főbb kontraktusok közül egyedül a tengerentúli repce jelentett kivételt.

Újabb orosz csapások figyelmeztetnek a háborús kockázatokra

2024. április 11. 12:10

A tengerentúlon iránykeresés volt jellemző, míg Európában a vevők léptek rá a gázra a terménypiacokon a szerdai kereskedési napon.

Mínuszba fordultak az agárpiacok

2020. július 3. 08:04

A párizsi árutőzsdén fölénybe kerültek az eladók, a malmi búza, a kukorica és a takarmánybúza ára is csökkent.

A szójabab 2016 júniusa óta nem került ilyen sokba

2020. november 21. 11:19

A párizsi árutőzsdén a vevők domináltak, a következő határidőre a  a kukorica, a repce, a takarmánybúza és a malmi búza is többe került, mint előző nap.

Emelkedett a kukorica és a búza ára

2018. február 13. 11:50

A búzához hasonlóan a kukorica ára is nőtt a világpiacon. Az Argentínából származó termény exportára december 8. és január 12. között tonnánként öt dollárral 163 dollárra emelkedett.

Az erős kereslet hatására emelkedtek az árak

2021. január 15. 06:36

A kukorica és a búza határidős árai is felfelé mozogtak, az egyik napról a másikra bekövetkezett gyengülés után a piac az ellátási helyzetre összpontosított.