Terményárak
Terményárak

Lehúzták az árakat a brazil és az orosz hatások

Lehúzták az árakat a brazil és az orosz hatások

Agrofórum Online

Erős eladói nyomást lehetett érzeni a csütörtöki kerekedési napon a terménypiacokon, a főbb kontraktusok közül egyedül a tengerentúli repce jelentett kivételt.

Chicagóban a búza 1 százalékkal, a kukorica 1,3 százalékkal, a szójabab pedig 0,4 százalékkal lett olcsóbb, miközben a repce 0,2 százalékkal került többe, mint előző nap. Európában mind a négy kiemelt agrártermék, a malmi búza, a kukorica, a repce és a takarmánybúza kurzusa is mínuszban zárt.

Csökkent a chicagói kukorica árszintje csütörtökön, miután az Egyesült Államok Mezőgazdasági Minisztériuma (USDA) előrejelzése szerint az amerikai belföldi gabonakínálat csökkenni fog, és várhatóan többet fognak felhasználni etanol és takarmány előállítására.

A búza ára is csökkent, bár a fekete-tengeri régióban uralkodó feszültségek visszafogták a mínuszokat. A szójabab határidős ára is követte a trendet.

Dél-Amerika

A kereskedési nap nagy részén az USDA havi kínálati és keresleti jelentésére összpontosítottak, mert az szilárdan tartotta előrejelzéseit Dél-Amerika bő kukorica- és szójababtermelésére vonatkozóan.

Az ügynökség továbbra is más képet festett a brazil betakarításról, mint a Conab növénytermesztési ügynökség. A nap elején a Conab csökkentette a szójabab és a kukorica termelési előrejelzéseit, a legnagyobb termesztő Mato Grosso állam kedvezőtlen éghajlatára hivatkozva a várható teljes szójatermelés visszaesésére és a kukorica kisebb vetésterületére hivatkozva.

146,522 millió tonna szójabab

A Conab szerint Brazília 146,522 millió tonna szójababot termel majd a 2023/24-es mezőgazdasági szezonban, és 110,964 millió tonna kukoricát takarít be. Az USDA azonban Brazília szójababtermelését 155 millió tonnára, a kukoricát pedig 124 millió tonnára tette, ami nem változott a márciusi globális keresleti és kínálati jelentéshez képest.

Argentína

Az USDA az amerikai szójabab mennyiségét a kereskedői várakozások csúcsára jelezte, ami nyomást gyakorolt a határidős árszintekre. Bár az árak hamar helyreálltak, „a szójabab drágulása nem jó jel” – mondta Jack Scoville, a The Price Futures Group piaci elemzője.

Az USDA a márciusi 56 millióról 55 millió tonnára csökkentette Argentína kukoricatermésére vonatkozó előrejelzését, ami elmarad az elemzők 55,6 milliós várakozásától.

Szabadultak a határidőktől

Európában a malmi búza 3,5 eurós mínusz után 201 euróba, a kukorica 0,25 eurós árcsökkenést követően 192 euróba, a repce 1,75 eurós lejtmenet hatására 451,5 euróba, a takarmánybúza pedig 1 angol fontos mínusz után 170 angol fontba került tonnánként a következő határidőre.

(Kép: Pixabay)

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

Hol vannak a kínaiak a terménypiacon?

2024. május 25. 09:10

Európában a malmi búza, a kukorica és a takarmánybúza kurzusa is pluszban zárt, a repce viszont olcsóbb lett.

Újra drágult a búza

2024. május 24. 13:10

Európában a malmi búza, a kukorica és a takarmánybúza kurzusa is mínuszban zárt, miközben a repce drágult.

A szójabab a kínai vásárlásokról szóló pletykák miatt drágult

2024. május 23. 11:10

Európában a malmi búza és a repce drágult, a kukorica és a takarmánybúza kurzusa viszont közben mínuszban zárt.

Júliusi csúcsra lökte a búza árát a csökkenő orosz termésbecslés

2024. május 22. 10:10

Európában a malmi búza tovább drágult, ugyanakkor a kukorica, a repce és a takarmánybúza kurzusa mínuszban zárt.

Kilőtt a búza ára a fekete-tengeri aggodalmak miatt

2022. szeptember 21. 06:36

Európában mind a négy kiemelt agrártermék, a malmi búza, a kukorica, a repce és a takarmánybúza kurzusa is pluszban zárt.

Valamit titkol Kína a búzaterméséről, furcsa felvásárlásba kezdett

2023. november 8. 09:10

Hivatalosan kiemelkedő búzatermésről szólnak a kínai híradások, ám az ázsiai szuperhatalom mégis jelentős terményfelvásárlásba kezdett. Mi állhat a háttérben?

Az amerikai szárazság miatt drágult a búza

2023. április 11. 08:36

Vegyes hangulatban indult a kereskedés a chicagói árutőzsdén a terményekkel.

A dél-amerikai esőzések miatt drágul megint a szójabab

2020. január 8. 10:02

A szójabab kurzusa a tonnánkénti 347 dolláros szinthez közelített a chicagói árutőzsdén.