Terményárak
Terményárak

Megállíthatatlan a búza drágulása

Megállíthatatlan a búza drágulása

Agrofórum Online

A búza 2,1 százalékkal drágult, miközben a kukorica és a szójabab ára csökkent a chicagói árutőzsdén a hét első kereskedési napján.

Hétfőn zárva tartottak az Egyesült Államok tőzsdéi a Martin Luther King nap miatti szünnap kapcsán. Ez nemcsak a részvény- és kötvénypiacra, hanem az árutőzsdére is vonatkozott. Kedden vegyes hangulatban indult meg a kereskedés Chicagóban.

A búza ára az elemzők szerint alapvetően azért növekedett látványosan, mert a rivális exportőrök piaci magatartása felfelé hajtotta a kurzust. A tonnánkénti mennyiségre átszámított ár a 213,52 dolláros szintig ugrott fel. Ezen a szinten utoljára 2015 júniusában kereskedtek a gabonával.

Az orosz búzaexportban tapasztalható árak a legmagasabb szintet érték el július óta. Ezt az egyre növekvő egyiptomi igények és az Oroszországban felmerült exportkvóta bevezetésének lehetősége okozta.

A kukorica árjegyzése 0,5, a szójababé 1,2 százalékkal csökkent. Itt a magyarázat a hetek óta halogatott, már-már klasszikus helyzet, mely szerint a Peking és Washington közötti kereskedelmi megállapodás első szakaszának aláírása után még mindig nem hozták nyilvánosságra, hogy Kína pontosan mennyi agrárterméket vásárol majd a jövőben az Egyesült Államoktól.

A kereskedők és a mezőgazdasági termelők szorosan figyelemmel kísérik a kínai igények változásával kapcsolatos híreket. A két fél közötti megállapodás célja a feszültségek csökkentése a majdnem két évig tartó vámháborút követően. A megegyezés keretében Kína ígéretet tett arra, hogy legalább további 12,5 milliárd dollár értékű amerikai mezőgazdasági termékkel vásárol többet 2020-ban, a 2017-es 24 milliárd dollárnyihoz képest. Az ígéretek szerint 2021-ben a 2017-es szintet legalább 19,5 milliárd dollárnyival fejelik majd meg. Ezek megoszlása azonban még nem ismert, ami bizonytalanságot okoz a piacon.

„A kínai szállítások miatti korábbi kurzusemelkedések egyelőre túllicitálásnak bizonyultak” – mondta Brian Hoops, a Midwest Market Solutions árupiaci cég elnöke.

 

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

Emelkedett a búza határidős jegyzésára a gabonapiaci jelentés előtt

2024. július 12. 07:10

Európában a malmi búza, a kukorica és a takarmánybúza kurzusa is pluszban zárt, de a repce itt olcsóbb lett.

A búza ára tovább esett a jó termés miatt

2024. július 11. 07:10

Európában a malmi búza, a repce és a takarmánybúza kurzusa is csökkent, ugyanakkor a kukorica pluszban zárt.

A szójabab nem volt ilyen olcsó 2020 novembere óta

2024. július 10. 07:10

Európában a malmi búza, a kukorica és a takarmánybúza kurzusa is pluszban zárt, ám a repce értéke csökkent.

A kukoricatermelők örülhetnek a hurrikánnak

2024. július 9. 07:10

Európában a malmi búza, a kukorica és a repce kurzusa is mínuszban zárt, miközben a takarmánybúza stagnált.

Amerika a legnagyobb szójabab-beszállító Európában

2018. szeptember 21. 09:03

A bizottságot vezető Jean-Claude Juncker a Donald Trump amerikai elnökkel való július 25-i tárgyalásán ígéretet tett arra, hogy növelni fogják az amerikai szójabab európai behozatalát.

Orosz és ukrán búzát vásárolt Egyiptom a legutóbbi tenderen

2020. augusztus 6. 05:37

A párizsi árutőzsdén nem volt túl jó a hangulat, csak a takarmánybúza ára ment feljebb, a repce, a kukorica és a malmi búza árjegyzése ezzel szemben csökkent a következő határidőre.

Három napos drágulás után korrigál a szójabab ára

2020. június 16. 08:04

A párizsi árutőzsdén határozottan az eladók uralták a piacot. A malmi búza árjegyzése 2,25 euróval a tonnánkénti 181,25 eurós szintre csökkent a következő határidőre.

Tanácskozás a kukorica-, a napraforgó- és a szójatermesztés kockázatairól

2019. szeptember 5. 10:21

A kukorica-, a napraforgó- és a szójatermesztés kockázatait elemezték a Debreceni Egyetem agrárkarán a Növénytudományi Intézet szeptember 4-ei tanácskozásán.