Terményárak
Terményárak

Milyen lesz a termés a heves áradások után az orosz földeken?

Milyen lesz a termés a heves áradások után az orosz földeken?

Agrofórum Online

Az orosz mezőgazdasági vállalatok munkáját nem zavarták jelentősen a több régióban lezúduló heves áradások – mondta Dmitrij Patrusev moszkvai mezőgazdasági miniszter, enyhítve a termés esetleges pusztulásával kapcsolatos félelmeket.

A tavaszi vetésterület megközelíti az 5 millió hektárt, valamivel jobb ütemben haladnak a munkával a gazdálkodók, mint tavaly – tette hozzá a szakminiszter. Oroszország a 2023-as rekord 147 millió tonna gabona után 2024-ben várja a második legnagyobb termést.

Az idei megművelt terület 300 ezer hektárral 84,5 millió hektárra nő – tette hozzá Dmitrij Patrusev januárban. Összesen 20 millió hektárra kerültek őszi vetésű növények.

125 000 embernek kellett elköltöznie

Észak-Kazahsztán és Oroszország Urál-vidéke a történelmi feljegyzések óta a legsúlyosabb árvizeivel küzd, mivel az olvadékvizek felduzzasztották a világ hetedik leghosszabb folyórendszerének mellékfolyóit, és több mint 125 000 ember kényszerült elhagyni otthonát.

A moszkvai mezőgazdasági minisztérium közölte, hogy szükségállapotot hirdettek ki Orenburg, Altaj, Kurgan és Tyumen régiókban. A Volga folyó szamarai vidékét is nagy kiterjedésű árvizek fenyegetik – áll a közleményben.

Iparági szakértők szerint a károk mértékét csak a vizek apadása után lehet felmérni.

A szállítási költségek fékezik a ralit

A közelmúltban az orosz búza exportára stabilizálódott egy egész havi emelkedése után, mivel a kikötőkből érkező szállítmányok késése magasabb fuvarköltségekhez vezetett.

A 12,5%-os fehérjetartalmú orosz búza ára a fedélzeten átadva, úgynevezett FOB-szállítással, amikor az eladó saját költségén juttatja el a kikötőbe a termést, májusra tonnánként 210 dollár volt.

Növényegészségügy

„Problémák vannak a növény-egészségügyi bizonyítványok kiállításával egyeseknél, ami a hajók és a teherszállítók kockázatértékelésének növekedéséhez vezetett. Ez megállította a FOB-áraink emelkedését” – tette közzé az IKAR agrárcég.

A Sovecon mezőgazdasági tanácsadó cég ugyanilyen osztályba sorolt búzája tonnánként 210 és 212 dollár között mozgott, többheti növekedés után.

Kép: Pixabay

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

Meglódult a kukorica, kéthetes csúcsra drágult

2024. június 14. 09:40

Európában a malmi búza, a kukorica és a takarmánybúza kurzusa is olcsóbb lett, miközben a repce pluszban zárt.

Megint olcsóbb lett a búza, jojózik az ára, most a nagyobb amerikai export miatt

2024. június 13. 09:40

Európában mind a négy kiemelt agrártermék, a malmi búza, a kukorica, a repce és a takarmánybúza kurzusa is mínuszban zárt.

A búza ára elindult felfelé, jócskán drágult az egyhavi mélypontról

2024. június 12. 12:40

Európában mind a négy kiemelt agrártermék, a malmi búza, a kukorica, a repce és a takarmánybúza kurzusa is pluszban zárt.

A búza ára nagyot zuhant a török helyzet miatt

2024. június 11. 15:40

Európában a malmi búza, a kukorica és a takarmánybúza kurzusa is mínuszban zárt, miközben a repce drágult.

Jövő hét elején padlózhatnak le a terménypiacok

2024. február 24. 09:10

Mínuszokkal ért véget a hét a terménypiacokon. Chicagóban a búza 1,6 százalékkal, a kukorica 1,5 százalékkal, a szójabab 1 százalékkal, a repce pedig 0,6 százalékkal került kevesebbe, mint előző nap. Európában a malmi búza, a kukorica és a repce kurzusa is mínuszban zárt, a takarmánybúza ára stagnált.

Ukrán ,,egyenleg" az őszről

2023. január 3. 10:42

Szeptember vége, és az egyrészről Ukrajna, Törökország valamint ENSZ, másrészről Oroszország, Törökország és az ENSZ közötti úgynevezett ,,gabonamegállapodás” kezdete között több mint két hónap telt el.

Tovább emelkedett az orosz búza exportára a múlt héten

2024. április 11. 09:10

Az exportált orosz búza ára a múlt héten ismét emelkedett, az elemzők megint enyhén leminősítették a márciusi exportbecsléseiket.

Dél-Oroszországban magas hozamokkal kezdik meg a betakarítást

2022. június 23. 07:36

Idén nyáron várhatóan nagy gabonatermést és esetleg rekordmagas búzatermést takarítanak be az országban.