Terményárak
Terményárak

Terményárak: áremelkedés, amit nem a hiány mozgat…

Terményárak: áremelkedés, amit nem a hiány mozgat…

Agrofórum Online

A május 20-ával kezdődő hét újabb áremelkedést hozott minden terménynél és ennek oka a kiugróan sok csapadék az USA-ban.

Általános mondat, ami az USA-tól kezdve Európára és Ukrajnára is érvényes: a csapadék, ami néhol későn jött, most már túl sok és a termést két szempontból is veszélyezteti. Elsődlegesen a tavaszi vetések csúszása miatt, másodsorban a túlzottan nedves talajok miatt elmaradó növényvédelem miatt.

Az USA-ban a fő kukorica termő területeken nem tudták elvetni továbbra sem azt a kb. 1 millió hektárnyi területet, amit már korábban jeleztek, hogy még hátra van és most már abban sem lehet bízni, hogy ezt szójababbal pótolni lehet. Ezt az sem segítette, hogy Trump elnök az újabb, Kínával szembeni intézkedések kiegyenlítésére bejelentett egy 16 milliárd USD-os segélyprogramot a termelőknek, de hogy a piaci árazásokat ez ne zavarja meg, nem növényenként eltérő, hanem területalapú norma szerint. (A pontos szabályozás még nem jelent meg, de az már látható több részletben és szükség esetén kerül majd csak felhasználásra a keret.) Az első hírek még növényenként eltérő támogatási összegeket és mennyiség arányos elosztást jeleztek és ez volt, ami miatt megugrottak a jegyzések és főleg a szójáé. A kijózanodás is gyorsan jött és a finomítás korrekciót hozott.

A World Ag Weather térképe az elmúlt 30 napban lehullott csapadék és a normális csapadék mennyisége közötti viszonyt mutatja és USA középső területein a kékkel jelzett terület a szokásos csapadék 5-6-szorosát kapta, de a teljes középső terület is legalább a 2-3-szorosát:

Mindezek mellett a várható terméskilátásokat mindenütt jónak tartják az elemzések, a terméstöbblet a három fő termékből a készletek növekedését hozzák. Az adatok elemzésekor be kellett egy új fogalmat is vezetni és ez a világ adatai Kína nélkül. A tavalyi nagy korrekció a kínai adatokban, a vámháború miatti átrendeződés és az afrikai sertéspestis miatti igény-csökkenés mind a kínai importot befolyásoló tényező és ami korábban tényszerű volt, az ma már kérdőjeles: senki nem tudhatja, mikor és hogy fog átrendeződni a terménykereskedelem a világban. Ennek következménye a mostani bizonytalanság is és ahogy mi is már inkább az európai és fekete-tengeri kereslet-kínálara kell, hogy koncentráljunk, a világ egyéb régiói számára is meg kell keresni az új értékesítési piacokat.

Az árak emelkedő trendjét az is segíti, hogy a pénzügyi alapok és a spekuláció számított a kőolaj árának további emelkedésére is és emiatt az egyéb tőzsdei pozíciókat is inkább lezárták, az eddigi eladók vevők lettek, mert ezzel csökkenteni tudták kitettségüket.

Az európai piacokat is megmozgatta az amerikai áremelkedés és a kevésbé optimista becslések miatt tudtak emelkedni itt is az árak. A legbefolyásosabb hír a francia mezőgazdasági minisztérium jelzése volt, véleményük szerint továbbra is a búza és az árpa állapota nem romlott, az előbbi 79 %-a jó és kíváló, míg az árpa esetében az 75%-ot tesz ki. A kukorica 97 %-a elvetésre került és ott sincs gond sem a terméskilátásokat, sem a növények állapotát illetően.

Az árakat feltüntető grafikonon is látszik, hogy csak az ó-termésű kukorica jegyzése csökkent az elmúlt héten, e mögött a jelentős belső kínálat mellett a lényegesen olcsóbb ukrán kínálat áll.

A hazai helyzetet is jellemeztük az első mondattal, amit azzal lehet kiegészíteni, hogy az ó-termésű árakra is figyeljenek azok, akiknek még van, mert ugyan most az árak emelkedéséről hallani, de az új termésű árak még mindig több ezer forinttal vannak az ó-termés árszintje alatt. Ez alól talán az olajosmagvak jelentenek kivételt, de ott meg nincs érdemi ó-termésű kínálat, névlegesnek tartom az elhangzó összegeket.

Az új termésű piacoknál az árpa lesz az első megjelenő termék és a mostani 50-55.000,-Ft/to közötti árakhoz képest még egy megugró belföldi igény esetén sem várok 45.000,-Ft/to fölötti árat – legalábbis tartósan biztosan nem. A takarmánybúza árát is nyomhatja, ha az euro (minimum 11 % fehérje) minőségű búza iránti kereslet csökkent, az export piaci ajánlatok alapján nem várom ott sem az árak tartós és jelentősen erősödését. Az egészet felboríthatja, ha minőségi problémák jönnek majd elő – továbbra is a legmeghatározóbb piaci tényező a csapadék mennyisége, intenzitása és a meleg idő váltakozása, ami a gombabetegségeknek kedvez leginkább.

Fél százalékkal csökkent a kukorica ára

2019. október 16. 08:33

Az Egyesült Államok és Kína közötti kereskedelmi konfliktus miatti bizonytalanság sem támogatja az árak emelkedését.

Az időjárási kilátások miatt drágult a kukorica

2019. október 8. 12:38

A kukorica 0,5 százalékkal 386,88 dollárcentre drágult vékánként, de a kereskedés közben 387,62 dollárcenten is kötöttek üzletet. Az időjárás-előrejelzések szerint az Egyesült Államokban az észak-nyugati kukoricaövezetben fagy várható, ami felfelé hajtotta az árupiaci árakat.

Terményárak: az eladók fagyasztották be a piacot

2019. október 8. 09:03

Az első októberi napok a terménypiacokon további enyhe erősödést hoztak, aminek alapja a fekete-tengeri búzaárak emelkedése volt.

Négy hónap után drágult látványosan a kukorica

2019. október 4. 15:04

A kukorica ára bár 0,3 százalékkal a vékánkénti 386,88 dollárcentes szintre csökkent egy korrekció után, de az elmúlt hét 4 százalékos emelkedése a legnagyobb drágulás volt négy hónap után.

Terményárak: várakozás és találgatás

2018. november 13. 14:16

Az árfolyamok és a piaci mozgások alapján szükséges lenne az árcsökkenés, az utóbbi időben már nem csak az orosz-ukrán, hanem az USA-beli búza is versenyképesebbé vált és hasonló tendencia érezhető Dél-Amerikából is.

Az időjárási kilátások miatt drágult a kukorica

2019. október 8. 12:38

A kukorica 0,5 százalékkal 386,88 dollárcentre drágult vékánként, de a kereskedés közben 387,62 dollárcenten is kötöttek üzletet. Az időjárás-előrejelzések szerint az Egyesült Államokban az észak-nyugati kukoricaövezetben fagy várható, ami felfelé hajtotta az árupiaci árakat.

Terményárak: lanyha piac, a kukoricánál jelentős árcsökkenés valószínű.

2019. szeptember 11. 10:30

Az európai és az észak-amerikai piacokon az elmúlt hét továbbra is lanyha volt, az árak csökkenő tendenciát mutattak.

Olajozottan az olajosmag piacról

2019. március 12. 15:37

Nem nehéz előre jelezni azt, hogy az olajosmag- és szójaszektor jelentősége tovább fog-e erősödni a magyar mezőgazdaságban. Az azonban, hogy ez milyen sikerrel fog történni, sok tényező függvénye. Az egyik ilyen mindenképpen az időjárás, a második a piac, hiszen az árakban megnyilvánuló motiváció döntő tényező a fejlesztések ütemének kialakításában. A harmadik tényező a technológia további, előrejelzésünk szerint gyors fejlődése. A genetikában, a precíz technológiában rejlő lehetőségek sokat lendíthetnek a hozamokon, de ez vajon elég ahhoz, hogy versenyképes maradjon a szektor?