Terményárak
Terményárak

Terményárak: várakozás és találgatás

Terményárak: várakozás és találgatás

Agrofórum Online

November első hetében a meghatározó tényező a várakozás volt – a piacnak más nem adott új impulzust, így a csapadék-kérdés és a havi USDA becslés volt a fő kérdés.

Az időjárás továbbra sem volt kegyes az északi félteke országaihoz, változatlanul hiányzik Európa jelentős részén a csapadék. Az elmúlt két hétben Franciaország kapott 20-50 mm esőt, de a keleti régiók szinte semmit sem. Ez már az őszi vetések kelését is hátrányosan érintették, de -akárcsak itthon- vannak olyan területek, ahol a repce ki sem kelt.

E folyamat már érezteti hatását, elsősorban abban, hogy az export üteme sokkal lassabb, mint volt tavaly, másodsorban abban, hogy a párizsi jegyzések nem csökkentek. Az árfolyamok és a piaci mozgások alapján szükséges lenne az árcsökkenés, az utóbbi időben már nem csak az orosz-ukrán, hanem az USA-beli búza is versenyképesebbé vált és hasonló tendencia érezhető Dél-Amerikából is.

Európa azonban önmaga útját járja most és változatlanul a tartott árak jellemzőek.

Az USDA becslés egy és meglehetősen érthetetlen adattal lepte meg a világot – igaz nem önmaga miatt. A váratlan adat megint Kinához kapcsolódik és az elmúlt tíz év adatait kellett emiatt korrigálni. Az adat alapvetően a termelés szintjére vonatkozott és mivel kínai hivatalos adatnak tekinthető, ezért átvezették a becslésen is. A változás 150 millió tonna – ez nagyjából Kína éves kukoricatermelésének kétharmadával egyezik meg. Mondhatni előkerült a sufniból plusz egy évnyi készlet… Ennek a globális adatokra is hatása van és hogy ez nem okozott komolyabb megrázkódtatást a világon, annak az az oka, hogy ami ott benn van, az már nem érinti a világ kereskedelmét, legalábbis egyelőre.

Már a korábbi adatok elemzésekor is figyelembe kellett venni, hogy a globális kukorica készlet adatánál Kína jobb, ha kimarad, mert a világ készletváltozása nem volt tényleges, a kereslet-kínálati helyzetre közvetlen ható tényező. Az elmúlt három év készletének alakulásában ugyanis a kínai belső készlet -eddig hitt- csökkenése játszott szerepet és a világ egyéb régióban ez nem volt jellemző.

Mondhatni ez a hír olyan volt, mint a mesebeli lány, aki a királynak vitt is ajándékot, meg nem is – kaptunk egy információt, de hogy ez hogyan hat majd, azt nem lehet kiszámítani.

Rövid távon egyértelműbbnek látszik az a folyamat, ami arra utal, hogy a tavaszi félévben a kínálat csökkenésével vagy legalábbis kisebb nyomásával lehet számolni a gabonafélék terén. Az orosz búza és az ukrán kukorica export erőteljesen folyik, a mostani ütem viszont akár idő előtti kimerülést is eredményezhet. Nem tartom valószínűnek, hogy ez a szezon végén áremelkedéssel járna, hacsak megint jön közbe az időjárás tartósan kedvezőtlenné válása. Másik irányból az amerikai-kínai vámháború mérséklődése, adott esetben megszűnése hozhat fordulatot, főként az USA-beli árakat és így a chicagói tőzsdei jegyzéseket emelve.

Kérdéses még, hogy alakul Dél-Amerika termelése, a mostani becslésben az adatok lényegében változatlanok – Argentína kukorica termése lehet kicsivel több és a szójatermés kisebb, de ezek nem változtatnak az exportálható mennyiségeken.

Ausztrália esetében is nagyjából már elkönyvelte a piac a csökkenő búzakínálatot, ebből a térségből most ismételten egy másik tényező hozhat alapvető változást és ez az El-Nino nevű meleg tengeri áramlás kialakulása, ami 2019. tavaszi-nyári időszakot befolyásolja majd. Jelenleg 80 %-os valószínűséggel számolnak a meteorológusok ennek kialakulásával – hogy Európát érinti-e majd és milyen mértékben, arra vonatkozóan még nem sokat mernek mondani.

Terményárak: felkavarodott az állóvíz – erős áresés a piacokon

2019. augusztus 16. 09:08

Vártuk az USDA augusztusi becslését, jelezték frissítik az USA vetésterületi és várható hozam adatait, de a többség nem azt kapta, mint amit várt.

A szaúd-arábiai szabályozásmódosítás miatt csökken a búza ára

2019. augusztus 10. 04:52

A búza ára 2,1 százalékkal vékánként 498,25 dollárcentre csökkent annak hatására, hogy Szaúd-Arábia könnyít a búzaimport szabályozásán.

Csökkentek a mezőgazdasági termékek árai

2019. július 31. 09:36

A búza a kukorica és a szója ára is csökkent. A kukorica kurzusa 0,9 százalékkal ment lejjebb, egy véka 412 dollárcentbe került.

Veszélybe kerülhet a Bayer idei profitcélja

2019. július 31. 08:45

11,5 milliárd eurós bevételre tett szert a Bayer a második negyedévben, ami hajszállal ugyan, de alulmúlja az elemzők által prognosztizált 11,57 milliárdot, és 21 százalékos növekedést jelent az egy évvel korábbi értékhez képest.

Megszólalt a vészcsengő – Európai együttműködés a szárrozsda ellen

2019. április 26. 04:36

A szárrozsda ismételt fellángolása mellett a búza egy másik rozsdabetegsége is fokozódó problémát jelent. A sárgarozsdának ugyanis egy új agresszív rassza tört be a Európába.

Többrétű védelem a gabonában

2018. június 28. 07:20

Magyarországon a gabonatermesztésben hosszú távú sikert a minőségre törekvő intenzívebb technológia alkalmazásával tudunk elérni.

Nitrogén fejtrágyát a búzának és árpának… de mennyit?

2019. március 1. 11:49

Tavasszal az egyik legelső és legfontosabb szántóföldi munka a gabonák első fejtrágyázása, amit minél előbb célszerű elvégezni, amint az időjárás és a hatályos rendelkezések megengedik, valamint rá lehet menni a talajra jelentős taposási kár nélkül.

Az aszály miatt romlottak az orosz búzaexport kilátásai

2019. július 28. 12:39

Oroszország, a világ legnagyobb búzaexportőre, június végén több régióban szokatlanul forró időjárási körülmények között kezdte meg a gabonafélék betakarítását.