Terményárak
Terményárak

Világszerte kilőttek a terményárak az orosz fagyok miatt

Világszerte kilőttek a terményárak az orosz fagyok miatt

Agrofórum Online

Határozott áremelkedésekkel zárult a hét a terménypiacokon. Chicagóban a búza 3,7 százalékkal, a kukorica 2,5 százalékkal, a szójabab 0,9 százalékkal, a repce pedig 4,9 százalékkal került többe, mint előző nap. Európában mind a négy kiemelt agrártermék, a malmi búza, a kukorica, a repce és a takarmánybúza kurzusa is pluszban zárt.

Az oroszországi gabonatermesztő régióiban a bőségesnek várt búzatermését károsító fagyok miatt a határidős árak egész nap emelkedtek. A kedvezőtlen időjárásra reagálva a SovEcon mezőgazdasági kutatócég 3,4 millió tonnával csökkentette a 2024-es orosz búzatermelésre vonatkozó kilátásait, így becslése 89,6 millió tonnára esett vissza.

Az ügynökség szerint a közelmúltban tapasztalható fagyok súlyosbították az oroszországi termésproblémákat, bár a héten elszenvedett fagyokat ez a legfrissebb előrejelzés még nem veszi figyelembe.

Rekordok jöhetnek

Az Egyesült Államok Mezőgazdasági Minisztériuma (USDA) legfrissebb havi keresleti és kínálati jelentése szerint a szójabab és a kukorica termése is rekordszintet érhet el az Egyesült Államokban. Ez nem tántorította el a kereskedőket attól, hogy olyan határidős ügyleteket vásároljanak, amelyek a hét nagy részét eséssel töltötték.

Magasabb fogyasztás

A kukorica ára is megemelkedett azután, hogy az amerikai kukorica fogyasztására vonatkozó várakozásokat felfelé módosították. A megnövekedett export volt az egyik tényező, amely növelte a felhasználást. A kereskedők azt mondják, hogy bőséges kukoricakínálat áll rendelkezésre a kereslet növekedésének fedezésére.

„Az amerikai kukorica mérlege jó állapotban van” – mondta Jake Hanley, a Teucrium Trading munkatársa.

Továbblépés

Sok gabonakereskedő a brazil Conab növénytermesztési ügynökség következő, kedden esedékes keresleti és kínálati jelentésére helyezi a hangsúlyt.

A szűkösebb ellátásban reménykedő kereskedők arra számítanak, hogy egy amerikai jelentés jelentős mértékben csökkenti a várható termelést Brazíliában és Argentínában az időjárási problémák miatt, és remélik, hogy a keddi Conab-jelentés ezt alá is támasztja. Daniel Flynn, a Price Futures Group munkatársa szerint, ez a jelentés határozza majd meg a 2024-es termésszezon alaphangulatát.

Drágulás

Európában a malmi búza 4,75 eurós plusz után 249,5 euróba, a kukorica 5 eurós áremelkedést követően 207,75 euróba, a repce 6,25 eurós megugrás hatására 482 euróba, a takarmánybúza pedig 2,4 angol fontos plusz után 192,9 angol fontba került tonnánként a következő határidőre.

(Kép: Pixabay)

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

A kukoricakészletek a vártnál jobban csökkentek

2024. július 13. 07:10

Európában mind a négy kiemelt agrártermék, a malmi búza, a kukorica, a repce és a takarmánybúza kurzusa is mínuszban zárt.

Emelkedett a búza határidős jegyzésára a gabonapiaci jelentés előtt

2024. július 12. 07:10

Európában a malmi búza, a kukorica és a takarmánybúza kurzusa is pluszban zárt, de a repce itt olcsóbb lett.

A búza ára tovább esett a jó termés miatt

2024. július 11. 07:10

Európában a malmi búza, a repce és a takarmánybúza kurzusa is csökkent, ugyanakkor a kukorica pluszban zárt.

A szójabab nem volt ilyen olcsó 2020 novembere óta

2024. július 10. 07:10

Európában a malmi búza, a kukorica és a takarmánybúza kurzusa is pluszban zárt, ám a repce értéke csökkent.

Lefordult az egy hónapos csúcsról a búza ára

2023. március 31. 08:03

A búza kurzusa enyhült, mivel a kereskedők figyelemmel kísérték a fejleményeket Oroszországban, amely a világ legnagyobb élelmiszer-gabona-exportőre.

Jó búzatermésre számítanak Franciaországban

2021. július 16. 04:47

A búza készletek 2021/22 végén várhatóan elérik a 3,7 millió tonnát, ami csaknem 39%-os növekedést jelent a 2020/21-es 2,7 millióhoz képest.

Tizenegy százalékkal drágult a malmi búza egy hét alatt Párizsban

2021. augusztus 16. 04:47

A malmi búza 10,9 százalékkal, a kukorica 3,9 százalékkal, a repce 4,5 százalékkal, a takarmánybúza pedig 4,7 százalékkal lett drágább.

A vártnál nagyobb lehet az amerikai szójababtermés

2024. május 10. 10:10

Európában a malmi búza és a takarmánybúza kurzusa is pluszban zárt, ám a kukorica és a repce olcsóbb lett.