Zöldség-Gyümölcs

A gránátalma 10 titka

Agrofórum Online

Kevesen ismerik és még kevesebben vásárolják meg a gránátalmát nyersen. Mert bár préselve isteni színe és íze van, senki sem akar bajlódni ennek a furcsa gyümölcsnek a kicsit sem szokványos héjával és magjaival. Pedig, ha tudnák, mi mindent tud ez a gyümölcs, másként néznének rá!

Mit tudunk róla? 

A gránátalma (Punica granatum) a mirtuszvirágúak (Myrtales) rendjébe tartozó nemzetség egyik faja. Nyugat- és Közép-Ázsiától a Földközi-tenger térségén át Közép-Európáig sok helyen (Magyarországon is) megtalálható.

A gyümölcs nevének eredete a latin granum (mag), illetve az abból képzett granatus (magvas) melléknévből ered, és sokak szerint annak idején Ádám és Éva ilyen almát szakított az Éden kertjének fájáról, s talán nem is „hagyományos”, hanem gránátalma volt a tiltott gyümölcs. Akárhogy is, ma a világ egyik legnépszerűbb gyümölcse a gránátalma, amelynek mély burgundi vörös levét szőnyegek, szövetek és fonalak színezésére használják.

A gránátalma többnyire cserje, vagy kisebb termetű fa, amely 3-5 m magasra nő és akár több száz évig is élhet. Gyümölcse 10 cm átmérőjű kerekded, kissé szív alakú sokmagvú, rekeszes bogyótermés, amelynek gyümölcshúsa lédús, ízletes, flavonoidokban és vitaminokban (kiváltképp K- és C-vitaminban) gazdag. 

Most azonban lássuk a gránátalma 10 titkát, amelyeket nem biztos, hogy mindenki ismer!

1.) A gránátalma ehető részei – más gyümölcsökkel ellentétben – a keserű fehér hártyás rekeszek között található lédús magok. A rubinvörös húsban lévő ropogós magok tele vannak rendkívül egészséges élelmi rostokkal.

2.) A gránátalma ízletes magjait szórjuk salátákba, desszertekbe és húsételekbe, vagy keverjük zabos joghurtba, müzlibe, vagy smoothie variációkba, hogy ne csupán finom, de egészséges és különleges küllemű ételeket fogyasszunk.

3.) A gránátalma hűtőszekrényben akár 2 hónapig, hűvös, sötét helyen pedig 1 hónapig is friss marad.

4.) Az alacsony zsírtartalmú gránátalma ízletes, bűntudatmentes nassolnivaló, szóval fogyaszthatjuk bátran, akár diéták alatt is.

5.) Az ókori Perzsiából származó gránátalma az egyik legrégebbi ismert, termesztett gyümölcs, amely a Bibliában, a Koránban és az egyiptomi mitológiában is szerepel.

6.) A gránátalmalé a gránátalma levéből és cukorból készült sűrű, sötétvörös édes szörp / ivólé, amelyet italok és desszertek ízesítésére használnak.

7.) A frissen préselt gránátalmalevet akár egy hónapig is lefagyasztva tarthatjuk (akár jégkockatartóban), hogy később finom frissítőket, limonádékat, turmixokat készítsünk belőle.

8.) Már egy fél gránátalma fedezi a napi ajánlott C-vitamin-bevitel 40 százalékát.

9.) A szívbarát kálium ajánlott napi bevitelének legalább 10 százaléka származhat akár csak egy fél gránátalmából. Ez segíthet a vérnyomás csökkentésében és a stroke kockázatának mérséklésében.

10.) Ha a gránátalmát nem kesztyűben pucolja meg, napokra rózsaszín maradhat a keze a gyümölcs erős vörös színe miatt. Vásárláskor mindig ügyeljen arra, hogy olyan gyümölcsöt válasszon, amelyet nehéznek érez – az biztosan tele lesz lédús magokkal. 

(Fotó: megspl/Pixabay)

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

Lehet-e nyersen enni a birset? Itt a válasz!

2025. október 16. 14:10

Fanyar, de értékes: a birs nyersen is ehető, ha tudjuk, mikor és hogyan érdemes megkóstolni.

Krumpliról bátran váltott, és ezzel keres nagy pénzt egy gazda

2025. október 15. 13:10

A klímaváltozás komoly kihívást jelent minden mezőgazdasági termelőnek, bátor ötletekkel azonban lehet fordítani a szerencsén.

Megőrült a szamóca: virágzik októberben!

2025. október 9. 11:10

A szamóca októberi virágzása ma már nem ritkaság – de vajon miért „bolondul meg” a növény, és hogyan kezeljük helyesen ezt a helyzetet?

Bogyós gyümölcsök ősszel – ezeket érdemes termeszteni

2025. október 6. 11:10

Sokan nem tudják, de a bogyós gyümölcsök ősszel is teremnek. Mutatjuk, mely fajokból szüretelhetünk ilyenkor, és mire kell figyelni a termesztésük során.

A 10 legdrágább gyümölcs a világon

2023. augusztus 17. 07:10

A gyümölcsök kulcsfontosságú szerepet töltenek be az egészséges táplálkozásban, mivel az emberi szervezet számára igencsak fontos tápanyagokat (vitaminokat, ásványi anyagokat és rostokat) tartalmaznak. A gyümölcsök formája, mérete és íze ma már rendkívül széles palettán mozog, mégis van néhány fajta, amelynek ára – szó szerint – az arany árával vetekedik. Összeállításunkban bemutatjuk a világ 10 legdrágább gyümölcsét.

Sokoldalúan egészséges, és most szedhető: a bodza

2024. május 15. 09:10

A feketebodza virágából frissítő üdítőt és szörpöt készíthetünk vagy tésztabundában kisüthetjük, ráadásul igen hasznos gyógynövény is.

A hazai vadhúsból készült ételek nemcsak ízletesek, de még egészségesek is

2022. december 4. 06:38

Az Agrárminisztérium kiemelt feladatának tekinti, hogy vadhúsból készült termékek kerülhessenek a magyar családok asztalára.

A mogyoróvaj egészséges, de akad egy nagyobb probléma vele

2024. június 15. 14:10

A mogyoróvaj tele van fehérjével és vitaminokkal, amelyek valóban jót tesznek a szervezetünknek. Mégis, több okból is érdemes óvatosan kezelni.