26℃ 13℃
június 9. Félix, Előd, Annamária, Annabella
Zöldség-Gyümölcs

A gránátalma 10 titka

Agrofórum Online

Kevesen ismerik és még kevesebben vásárolják meg a gránátalmát nyersen. Mert bár préselve isteni színe és íze van, senki sem akar bajlódni ennek a furcsa gyümölcsnek a kicsit sem szokványos héjával és magjaival. Pedig, ha tudnák, mi mindent tud ez a gyümölcs, másként néznének rá!

Mit tudunk róla? 

A gránátalma (Punica granatum) a mirtuszvirágúak (Myrtales) rendjébe tartozó nemzetség egyik faja. Nyugat- és Közép-Ázsiától a Földközi-tenger térségén át Közép-Európáig sok helyen (Magyarországon is) megtalálható.

A gyümölcs nevének eredete a latin granum (mag), illetve az abból képzett granatus (magvas) melléknévből ered, és sokak szerint annak idején Ádám és Éva ilyen almát szakított az Éden kertjének fájáról, s talán nem is „hagyományos”, hanem gránátalma volt a tiltott gyümölcs. Akárhogy is, ma a világ egyik legnépszerűbb gyümölcse a gránátalma, amelynek mély burgundi vörös levét szőnyegek, szövetek és fonalak színezésére használják.

A gránátalma többnyire cserje, vagy kisebb termetű fa, amely 3-5 m magasra nő és akár több száz évig is élhet. Gyümölcse 10 cm átmérőjű kerekded, kissé szív alakú sokmagvú, rekeszes bogyótermés, amelynek gyümölcshúsa lédús, ízletes, flavonoidokban és vitaminokban (kiváltképp K- és C-vitaminban) gazdag. 

Most azonban lássuk a gránátalma 10 titkát, amelyeket nem biztos, hogy mindenki ismer!

1.) A gránátalma ehető részei – más gyümölcsökkel ellentétben – a keserű fehér hártyás rekeszek között található lédús magok. A rubinvörös húsban lévő ropogós magok tele vannak rendkívül egészséges élelmi rostokkal.

2.) A gránátalma ízletes magjait szórjuk salátákba, desszertekbe és húsételekbe, vagy keverjük zabos joghurtba, müzlibe, vagy smoothie variációkba, hogy ne csupán finom, de egészséges és különleges küllemű ételeket fogyasszunk.

3.) A gránátalma hűtőszekrényben akár 2 hónapig, hűvös, sötét helyen pedig 1 hónapig is friss marad.

4.) Az alacsony zsírtartalmú gránátalma ízletes, bűntudatmentes nassolnivaló, szóval fogyaszthatjuk bátran, akár diéták alatt is.

5.) Az ókori Perzsiából származó gránátalma az egyik legrégebbi ismert, termesztett gyümölcs, amely a Bibliában, a Koránban és az egyiptomi mitológiában is szerepel.

6.) A gránátalmalé a gránátalma levéből és cukorból készült sűrű, sötétvörös édes szörp / ivólé, amelyet italok és desszertek ízesítésére használnak.

7.) A frissen préselt gránátalmalevet akár egy hónapig is lefagyasztva tarthatjuk (akár jégkockatartóban), hogy később finom frissítőket, limonádékat, turmixokat készítsünk belőle.

8.) Már egy fél gránátalma fedezi a napi ajánlott C-vitamin-bevitel 40 százalékát.

9.) A szívbarát kálium ajánlott napi bevitelének legalább 10 százaléka származhat akár csak egy fél gránátalmából. Ez segíthet a vérnyomás csökkentésében és a stroke kockázatának mérséklésében.

10.) Ha a gránátalmát nem kesztyűben pucolja meg, napokra rózsaszín maradhat a keze a gyümölcs erős vörös színe miatt. Vásárláskor mindig ügyeljen arra, hogy olyan gyümölcsöt válasszon, amelyet nehéznek érez – az biztosan tele lesz lédús magokkal. 

(Fotó: megspl/Pixabay)

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

Savanyításra tökéletes: káposztafajták Horvátországból

2025. június 9. 15:10

Kiváló íz, jó tárolhatóság és savanyíthatóság: ezek a káposztahibridek ideálisak a késő őszi termesztéshez.

Brokkolihiány a klímaváltozás miatt

2025. május 28. 14:10

Az enyhe tél és a spanyol árvizek miatt idén kevesebb brokkoli és karfiol kerülhet a brit boltokba – figyelmeztetnek a termelők.

Torma: a húsvéti asztal elengedhetetlen kísérője

2025. április 20. 16:10

Magyarország a tormatermesztés egyik európai nagyhatalma. Évente mintegy 10-11 ezer tonna tormát takarítanak be közel 1250 hektárról​.

DélKerTÉSZ: klímavédelem technológiai fejlesztésekkel

2025. április 4. 11:10

A klímaváltozás hatása már közvetlenül érezhető a magyar zöldségtermesztésben, derül ki a DélKerTÉSZ 2024-es beszámolójából.

Biotermesztés: Nincs más út!

2018. október 29. 10:03

Az általunk fogyasztott élelmiszerek úgynevezett E-anyagokkal, tartósítószerekkel vannak tele, azaz egészségtelenül táplálkozunk, amelyet megtetézünk az agyon cukrozott üdítőitalok fogyasztásával is. A biotermesztés, illetve a bioélelmiszerek fogyasztása egyenlő az egészséges táplálkozással.

Van lényeges különbség a barna rizs és a fehér rizs között?

2023. november 7. 07:10

A rizs kedvelt köretnek számít a hazai mindennapokban, ám sokaknak támadhat enyhe lelkiismeret-furdalása, ha nem az egészségesebbnek gondolt barna rizst, hanem a jól megszokott fehéret választják. De valóban lényeges a különbség közöttük?

Így készül az immunerősítő ital homoktövisből!

2023. április 7. 09:36

A homoktövis egy széles körben ismert kiváló immunerősítő, melynek extrán magas C-vitamin-tartalma hívta fel magára a figyelmet.

A hazai vadhúsból készült ételek nemcsak ízletesek, de még egészségesek is

2022. december 4. 06:38

Az Agrárminisztérium kiemelt feladatának tekinti, hogy vadhúsból készült termékek kerülhessenek a magyar családok asztalára.