Zöldség-Gyümölcs

A gránátalma 10 titka

Agrofórum Online

Kevesen ismerik és még kevesebben vásárolják meg a gránátalmát nyersen. Mert bár préselve isteni színe és íze van, senki sem akar bajlódni ennek a furcsa gyümölcsnek a kicsit sem szokványos héjával és magjaival. Pedig, ha tudnák, mi mindent tud ez a gyümölcs, másként néznének rá!

Mit tudunk róla? 

A gránátalma (Punica granatum) a mirtuszvirágúak (Myrtales) rendjébe tartozó nemzetség egyik faja. Nyugat- és Közép-Ázsiától a Földközi-tenger térségén át Közép-Európáig sok helyen (Magyarországon is) megtalálható.

A gyümölcs nevének eredete a latin granum (mag), illetve az abból képzett granatus (magvas) melléknévből ered, és sokak szerint annak idején Ádám és Éva ilyen almát szakított az Éden kertjének fájáról, s talán nem is „hagyományos”, hanem gránátalma volt a tiltott gyümölcs. Akárhogy is, ma a világ egyik legnépszerűbb gyümölcse a gránátalma, amelynek mély burgundi vörös levét szőnyegek, szövetek és fonalak színezésére használják.

A gránátalma többnyire cserje, vagy kisebb termetű fa, amely 3-5 m magasra nő és akár több száz évig is élhet. Gyümölcse 10 cm átmérőjű kerekded, kissé szív alakú sokmagvú, rekeszes bogyótermés, amelynek gyümölcshúsa lédús, ízletes, flavonoidokban és vitaminokban (kiváltképp K- és C-vitaminban) gazdag. 

Most azonban lássuk a gránátalma 10 titkát, amelyeket nem biztos, hogy mindenki ismer!

1.) A gránátalma ehető részei – más gyümölcsökkel ellentétben – a keserű fehér hártyás rekeszek között található lédús magok. A rubinvörös húsban lévő ropogós magok tele vannak rendkívül egészséges élelmi rostokkal.

2.) A gránátalma ízletes magjait szórjuk salátákba, desszertekbe és húsételekbe, vagy keverjük zabos joghurtba, müzlibe, vagy smoothie variációkba, hogy ne csupán finom, de egészséges és különleges küllemű ételeket fogyasszunk.

3.) A gránátalma hűtőszekrényben akár 2 hónapig, hűvös, sötét helyen pedig 1 hónapig is friss marad.

4.) Az alacsony zsírtartalmú gránátalma ízletes, bűntudatmentes nassolnivaló, szóval fogyaszthatjuk bátran, akár diéták alatt is.

5.) Az ókori Perzsiából származó gránátalma az egyik legrégebbi ismert, termesztett gyümölcs, amely a Bibliában, a Koránban és az egyiptomi mitológiában is szerepel.

6.) A gránátalmalé a gránátalma levéből és cukorból készült sűrű, sötétvörös édes szörp / ivólé, amelyet italok és desszertek ízesítésére használnak.

7.) A frissen préselt gránátalmalevet akár egy hónapig is lefagyasztva tarthatjuk (akár jégkockatartóban), hogy később finom frissítőket, limonádékat, turmixokat készítsünk belőle.

8.) Már egy fél gránátalma fedezi a napi ajánlott C-vitamin-bevitel 40 százalékát.

9.) A szívbarát kálium ajánlott napi bevitelének legalább 10 százaléka származhat akár csak egy fél gránátalmából. Ez segíthet a vérnyomás csökkentésében és a stroke kockázatának mérséklésében.

10.) Ha a gránátalmát nem kesztyűben pucolja meg, napokra rózsaszín maradhat a keze a gyümölcs erős vörös színe miatt. Vásárláskor mindig ügyeljen arra, hogy olyan gyümölcsöt válasszon, amelyet nehéznek érez – az biztosan tele lesz lédús magokkal. 

(Fotó: megspl/Pixabay)

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

Paradicsompüré kényszermunkával? Kínai lehet az olasz paradicsom

2024. december 15. 14:10

A ZDF és a BBC televíziók kutatása szerint kényszermunkával készülhet Kínában a paradicsompüré, nem Olaszországból származik.

Hogyan védjük meg a szabadföldi növényeket a fagytól?

2024. december 8. 10:10

Az éjszakai fagy nagy mértékben képes károsítani a növényeket. Minél alacsonyabb a hőmérséklet, annál nagyobb pusztítást végezhet.

Üvegházakra felvitt bevonat növelheti a termelés hatékonyságát

2024. november 30. 16:10

Az üvegházakat vonnák be azzal a rejtélyes bevonattal, amely az UV-fényt vörössé alakítja, amely jobban elősegíti a növények fejlődését.

Hihetetlen, a görögök most kezdik a szamóca betakarítását

2024. november 27. 14:40

A görög szamócatermesztők helyzete továbbra sem fenékig tejfel: a legnagyobb gondot – ahogy az előző években is – a munkaerő jelenti.

5 ok arra, hogy miért válasszuk a birsalmát a kertbe

2024. április 25. 14:10

A birsalma gyűmölcs nemcsak értékes és egészséges, hanem a fája a kertet is díszíti. Összesen öt okot sorakoztatunk fel mellette.

Alternatív megoldás a műtrágya kiváltására

2023. február 1. 11:11

Az AGROmashEXPO idején nagy érdeklődés övezte az AGRITURF Zrt. szervezte „Milyen alternatív megoldásokkal lehet kiváltani a műtrágyát?” című kerekasztal beszélgetést.

Miért egészséges a fekete berkenye?

2024. augusztus 14. 14:40

A fekete berkenye ugyan amerikai faj, de Európában is elterjedt. Bogyója sokféleképpen feldolgozható és nagyon egészséges.

Van lényeges különbség a barna rizs és a fehér rizs között?

2023. november 7. 07:10

A rizs kedvelt köretnek számít a hazai mindennapokban, ám sokaknak támadhat enyhe lelkiismeret-furdalása, ha nem az egészségesebbnek gondolt barna rizst, hanem a jól megszokott fehéret választják. De valóban lényeges a különbség közöttük?