Zöldség-Gyümölcs

A gyümölcstermést a fagy nem befolyásolta

Agrofórum Online

A hosszan tartó súlyos mínuszok ellenére a gyümölcsfáink termése kiválónak ígérkezik – közölte a Magyar Kertészeti Szaporítóanyag Nonprofit Zrt (MKSZN).

 

Soha nem voltak még ilyen ellenállóak a hazai gyümölcsfák a kemény téli időjárásban. Az akár mínusz 17 Celsius-fokra lehűlt keleti gazdaságokban épen maradt mind az alma, mind a meggytermés – ez derült ki az MKSZN újfehértói telephelyének vizsgálataiból. A szakemberek 8 alma- és 6 meggyfajtából szedtek le rügymintákat, amelyeket a helyi laboratóriumban értékeltek ki.

– November végétől kezdett lehűlni a levegő, és egész decemberben, januárban, sőt még februárban is folyamatos mínuszok voltak. A fák december elején mélynyugalmi állapotba vonulnak, és általában csak olyankor van probléma, ha az erős hidegben pár napra vagy hétre melegedés áll be. Ekkor ugyanis beindul a fák nedvkeringése, amely egy újabb erős mínuszban sérülékennyé teszi a rügyeket, így azok megfagyhatnak – magyarázta Szabó Tibor, az MKSZN tudományos főmunkatársa.

A szaporítóanyag-előállítással, termesztéstechnológiai módszerek kutatásával és fejlesztésével foglalkozó magyar cég munkatársai Újfehértón kétméteres magasságból, véletlenszerűen vettek mintát a rügyekből. A meggyfajták közül egyedül a Debreceni bőtermő rügyei sérültek jelentősebben, itt a leszedett minta negyede károsodott. A szakemberek szerint azonban még ez sem jelenti azt, hogy gyenge lesz a termés, hiszen rengeteg virág található egy fán és a bőséges gyümölcshozamhoz elég, ha ezeknek 15-20%-a megköt.

Az előremutató terméshozamot egyedül a májusi lehűlések veszélyeztetik, ha azonban kora tavasszal nem lesznek mínuszok, bőséges gyümölcsszüretre számíthatunk.

(MKSZN/NAK)

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

Fermentálás otthon: egészséges savanyúság lilakáposztából

2025. december 20. 07:10

A lilakáposzta fermentálása egyszerű, természetes eljárás, amely javítja a beltartalmat és hónapokra biztosítja az eltarthatóságot.

Reggeli uborkás víz? Meglepő, milyen változást hoz

2025. december 11. 08:10

Egy egyszerű ital, amelyre milliók esküsznek. Kiderült, miért issza egyre több ember az uborkás vizet. A hatás meglepőbb, mint gondolnánk.

Nem akármi termett egy váratlan termőhelyen, az íze is fantasztikus

2025. december 10. 09:10

Újabbnál újabb növényi kultúrákat kell megszoknunk szokatlan helyeken, a mediterrán térség flórája lassan az egész kontinensen elterjed.

Ezért nem mindegy, milyen aszalt gyümölcsöt eszünk

2025. december 9. 11:10

Az aszalt gyümölcs koncentrált tápanyag és cukor egyszerre. Egészséges lehet, de csak akkor, ha tényleg tudatosan választjuk és fogyasztjuk.

Jogszabályi változások a gyümölcsültetvény-telepítéssel kapcsolatban

2018. február 4. 11:48

A gyümölcsültetvények engedélyezésének feltételeit, a gyümölcsültetvény kataszter vezetésének követelményeit a termőföld védelméről szóló 2007. évi CXXIX. törvény határozza meg. A törvény 2018. január 1-i hatállyal számos ponton változott.

Élelmiszerek népszerűsítését finanszírozza az Európai Unió

2018. október 23. 14:37

Az Európai Bizottság 172,5 millió euróval (mintegy 55,2 milliárd forint) finanszírozza az uniós agrár-élelmiszeripari termékek népszerűsítését Európában és világszerte – közölte az uniós bizottság.

Roncsolásmentes gyümölcsminőség-vizsgálat

2022. július 18. 14:42

A gyümölcs vizuális tulajdonságai vajmi keveset árulnak el annak ízéről.

Eltűnhetnek az erdélyi zöldségek a piacokról?

2023. január 5. 11:41

Nehéz helyzetbe hozta az erdélyi zöldségtermesztőket a mezőgazdaságot sújtó inputanyag- és energiaárrobbanás. A gazdák és szakemberek a helyi termékek védelmét sürgetik az önkormányzatok által fenntartott piacokon.