Zöldség-Gyümölcs

A hűtőszekrény használata csökkenti a leveles zöldségek E. coli-fertőzöttségét

Agrofórum Online

A legújabb kutatások szerint a hűtés kulcsfontosságú tényező a leveles zöldségek E. coli-fertőzöttségének csökkentése érdekében.

Az Illinois-i Urbana-Champaign Egyetem legújabb kutatása a különböző leveles zöldségek, köztük a római és fejes saláta, a spenót, a kelkáposzta és a zöld levelű saláta, a spenót, a kelkáposzta és a salátafélék E. coli-szennyezettségét befolyásoló tényezőket vizsgálja.

A tanulmány vezető kutatója, Mengyi Dong hangsúlyozta, hogy a salátával kapcsolatos gyakori megbetegedések a kelkáposztafélék csekélyebb fogékonyságához képest gyakrabban fordulnak elő.

Az egyetem Élelmiszertani és Humán Táplálkozástudományi Tanszékén belül végzett kutatás során egészséges leveleket tettek ki az E. coli O157: H7 vírusnak, és megvizsgálták a különböző tárolási körülmények hatását.

A tanulmányból az derült ki, hogy a hőmérséklet és a levélfelület jellemzői, úgymint az érdesség és a viaszbevonat, döntő szerepet játszanak a baktériumok szaporodásában.

A salátafélékben szobahőmérsékleten vagy magasabb hőmérsékleten az E. coli gyors szaporodását mutatták ki, a hűtés azonban jelentősen csökkentette a baktériumok jelenlétét.

Ezzel szemben a káposztafélék melegebb hőmérsékleten lassabb E. coli-szaporulatot mutattak, hűtés esetén pedig nagyobb mértékű túlélési arányt.

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

Bevállalja? Biztostű a paradicsom gyorsabb éréséért

2025. szeptember 13. 13:10

A „biztostűs” érlelés sokakat izgat – de mit mond a tudomány az etilénről, a sebzésről és a fertőzésveszélyről?

DélKerTÉSZ: Új életet kaphatnak a „tökéletlen” zöldségek

2025. szeptember 12. 12:10

Szentesen a küllemhibás paprika-paradicsom sem vész kárba: a DélKerTÉSZ fermentálással, savanyítással teszi piacképessé.

Kökény gyűjtése: miért várjuk meg a fagyokat?

2025. szeptember 11. 14:10

Miért kell a kökénynél megvárni az első hideget? A válasz a gyümölcs biológiájában és a hagyományos feldolgozásban rejlik.

Almahéj: mossuk, hámozzuk vagy együk meg bátran?

2025. szeptember 9. 16:10

Az alma héja értékes tápanyagokat tartalmaz, de a növényvédőszer-maradványok miatt sokan tartanak tőle. Megnéztük, mit mondanak a kutatások.