Zöldség-Gyümölcs

A hűtőszekrény használata csökkenti a leveles zöldségek E. coli-fertőzöttségét

Agrofórum Online

A legújabb kutatások szerint a hűtés kulcsfontosságú tényező a leveles zöldségek E. coli-fertőzöttségének csökkentése érdekében.

Az Illinois-i Urbana-Champaign Egyetem legújabb kutatása a különböző leveles zöldségek, köztük a római és fejes saláta, a spenót, a kelkáposzta és a zöld levelű saláta, a spenót, a kelkáposzta és a salátafélék E. coli-szennyezettségét befolyásoló tényezőket vizsgálja.

A tanulmány vezető kutatója, Mengyi Dong hangsúlyozta, hogy a salátával kapcsolatos gyakori megbetegedések a kelkáposztafélék csekélyebb fogékonyságához képest gyakrabban fordulnak elő.

Az egyetem Élelmiszertani és Humán Táplálkozástudományi Tanszékén belül végzett kutatás során egészséges leveleket tettek ki az E. coli O157: H7 vírusnak, és megvizsgálták a különböző tárolási körülmények hatását.

A tanulmányból az derült ki, hogy a hőmérséklet és a levélfelület jellemzői, úgymint az érdesség és a viaszbevonat, döntő szerepet játszanak a baktériumok szaporodásában.

A salátafélékben szobahőmérsékleten vagy magasabb hőmérsékleten az E. coli gyors szaporodását mutatták ki, a hűtés azonban jelentősen csökkentette a baktériumok jelenlétét.

Ezzel szemben a káposztafélék melegebb hőmérsékleten lassabb E. coli-szaporulatot mutattak, hűtés esetén pedig nagyobb mértékű túlélési arányt.

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

Egész évben birs: három tipp a tartósításhoz

2025. január 27. 09:10

Az éretlen birsalma optimális körülmények között (0-2 °C) akár 3 hónapig is eltartható.

Kis madár, kis ürülék – kis élelmiszer-biztonsági kockázat

2025. január 26. 14:10

Igen, egy kutatás tényleg erről szól: élelmiszer-biztonsági szempontból nem mindegy, mekkora az ürülék, ami a termőterületre pottyan.

A luffatök akár hazánkban is megterem

2025. január 17. 13:10

A luffatök vagy szivacstök fiatalon ehető, kiszárítva pedig felhasználható a műanyag, ezért környezetszennyező mosogatószivacs helyettesítésére.

Gyümölcstermesztés: a korai virágzás és a késői fagyok kombinációja jelenti a legnagyobb veszélyt

2025. január 14. 11:10

A gyümölcstermesztés a melegebb éghajlat miatt magasabb területekre tolódik, azonban ezek a területek is ki vannak téve a késői fagyok veszélyének.

Hogyan távolítsuk el a kellemetlen szagokat a hűtőnkből?

2024. augusztus 23. 07:10

Ha nincs bolti szagtalanítónk, használjunk szódabikarbónát vagy citromlevet, esetleg kávébabot (egy csészében be kell tenni egy éjszakára a hűtőbe).

Élelmiszer-tárolás okosan II. – Mennyi ideig tárolhatjuk az ételeket a hűtőszekrényben?

2023. január 21. 05:37

Bármennyire is kényelmes megoldás az élelmiszerek és ételek hűtőszekrényben történő tárolása, bizony ügyelnünk kell arra, hogy a megfelelő módon tároljuk a betevőt, és ne lépjük túl azt az időt, amin belül az étel még biztonságosan elfogyasztható. Lássuk, milyen ételeket és mennyi ideig ajánlott tárolni a hűtőszekrényben!