A legújabb kutatások szerint a hűtés kulcsfontosságú tényező a leveles zöldségek E. coli-fertőzöttségének csökkentése érdekében.
Az Illinois-i Urbana-Champaign Egyetem legújabb kutatása a különböző leveles zöldségek, köztük a római és fejes saláta, a spenót, a kelkáposzta és a zöld levelű saláta, a spenót, a kelkáposzta és a salátafélék E. coli-szennyezettségét befolyásoló tényezőket vizsgálja.
A tanulmány vezető kutatója, Mengyi Dong hangsúlyozta, hogy a salátával kapcsolatos gyakori megbetegedések a kelkáposztafélék csekélyebb fogékonyságához képest gyakrabban fordulnak elő.
Az egyetem Élelmiszertani és Humán Táplálkozástudományi Tanszékén belül végzett kutatás során egészséges leveleket tettek ki az E. coli O157: H7 vírusnak, és megvizsgálták a különböző tárolási körülmények hatását.
A tanulmányból az derült ki, hogy a hőmérséklet és a levélfelület jellemzői, úgymint az érdesség és a viaszbevonat, döntő szerepet játszanak a baktériumok szaporodásában.
A salátafélékben szobahőmérsékleten vagy magasabb hőmérsékleten az E. coli gyors szaporodását mutatták ki, a hűtés azonban jelentősen csökkentette a baktériumok jelenlétét.
Ezzel szemben a káposztafélék melegebb hőmérsékleten lassabb E. coli-szaporulatot mutattak, hűtés esetén pedig nagyobb mértékű túlélési arányt.