Zöldség-Gyümölcs

A jordániai paprika népszerűsége növekszik, megszakadt az európai ellátás

Agrofórum Online

A hollandiai paprika-, uborka- és paradicsomimport robbanásszerűen nőtt 2023 első félévében, különösen az európai ellátási zavarok hatására.

Jordánia a holland segélyekkel támogatott fejlesztési programmal igyekszik fokozni a zöldségexportot, bár szakértők csak átmeneti megoldásként értékelik ezt a kezdeményezést.

A jordániai paprika-, uborka- és paradicsomexport erőteljes növekedést mutat, miközben Hollandia egyre jelentősebb piacnak számít. Az Eindhovens Dagblad beszámolója szerint 2023 első félévében 32,6%-kal ugrott meg az export, elsősorban Európába. A holland segélyek támogatják a jordániai zöldségek promócióját. 

Hollandiában a paprika, különösen a narancssárga, sárga és zöld színű paprikák iránt érdeklődnek, különösen az európai ellátási zavarok miatt, mint amilyen Spanyolországban is tapasztalható.

Hollandiában megosztják a tapasztalatokat, és egy 1,4 millió eurós támogatással rendelkező fejlesztési programot indítottak a jordániai export fellendítése érdekében. A szakértők azonban ezt a fejlesztést az ellátási problémák átmeneti megoldásának tekintik, ezért nem számítanak strukturális tendenciára.

Mindezek ellenére Alfons Slaman, aki 33 éve foglalkozik paprikatermesztéssel, de nemrég az energiaválság miatt fel kellett hagynia vele, arra a következtetésre jutott, hogy a kereskedelmi vállalatok mindig olyan alternatívákat keresnek a piacon, amelyek előnyösnek bizonyulnak:

„Ha a Jordániából érkező paprika most megéri, nem fognak habozni az importálással. Ezek a cégek elvégezték a maguk számításait, nem kell aggódni. Ők nagyon jók ebben.”

(Fotó: KaiPilger/Pixabay)

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

Reggeli uborkás víz? Meglepő, milyen változást hoz

2025. december 11. 08:10

Egy egyszerű ital, amelyre milliók esküsznek. Kiderült, miért issza egyre több ember az uborkás vizet. A hatás meglepőbb, mint gondolnánk.

Nem akármi termett egy váratlan termőhelyen, az íze is fantasztikus

2025. december 10. 09:10

Újabbnál újabb növényi kultúrákat kell megszoknunk szokatlan helyeken, a mediterrán térség flórája lassan az egész kontinensen elterjed.

Ezért nem mindegy, milyen aszalt gyümölcsöt eszünk

2025. december 9. 11:10

Az aszalt gyümölcs koncentrált tápanyag és cukor egyszerre. Egészséges lehet, de csak akkor, ha tényleg tudatosan választjuk és fogyasztjuk.

Merész vállalkozásba fogtak a spanyolok, de bejött, és tarolnak a piacon

2025. december 7. 16:10

Miközben mi lassan elkezdjük a „nemszeretem” téli időszakot, a spanyol szamócatermesztők érdekes, bár kissé kockázatos vállalkozásba fogtak.

A nanobuborékok javítják a gyökerek állapotát és jobb minőségű paprikát eredményeznek

2022. április 17. 09:54

A Moleaer nanobuborékos technológiája oxigén nanobuborékokkal telíti az öntözővizet, ezáltal javítva a gyökérzet egészségi állapotát.

Megmaradna télen a lakásban a kinti paprikatő átültetés után?

2024. október 14. 04:40

Még élnek, teremnek kinn a kertben a paprikatövek. Megmaradna-e, ha átültetném a kinti paprikatövet és lakásban nevelném tovább télen? Érdemes-e próbálkozni vele?

A páratartalom és szabályozása

2019. augusztus 5. 04:36

Míg a késő őszi, téli és kora tavaszi hónapokban, tehát a hajtatásban a magas, a nyári hónapokban, elsősorban szabadföldön az alacsony páratartalom jelent a zöldségtermesztésben gondot.

Az oltott paprika termesztésének sajátosságai egy kísérlet példáján

2018. október 17. 02:34

Az írásban az oltott paprika termesztésének kapcsán összegyűlt ismereteket tárja a Szerző az olvasók elé. Két fajtatípust tanulmányozott hideghajtatásban, amelyből az egyik egy fehér kúpos, a másik pedig egy kápia fajta volt. Ezeket két alanyon és sajátgyökéren vizsgálta. Az oltványokat két közegen is összehasonlította, a termesztő berendezés talaján és talajtól izoláltan, kókuszpaplanon.