7℃ 2℃
november 20. Jolán, Zsolt, Ödön, Bódog
Zöldség-Gyümölcs

A mohó kereskedők tönkretették a spanyol olívaolaj-piacot?

Agrofórum Online

Az olívaolaj a spanyol konyha alap és örök tartozéka. Vagy legalábbis annak tűnt, egészen mostanáig, szégyenszemre ugyanis az ibériai országban is megtörtént a trónfosztás. A napraforgóolaj egyszerűen olcsóbb alternatíva a rohamosan növekvő árak következtében.

Az olajfa csonthéjas terméséből, az olajbogyóból préseléssel előállított olívaolajat a spanyolok állítják elő a legnagyobb mennyiségben a világon, 40 százalék a piaci részesedésük.

Ők maguk is nagy fogyasztók, 107 millió litert vásároltak belőle 2024 első felében – ezzel azonban most az egészségesebb alternatívának gondolt termék jelentősen lemaradt a napraforgóolaj mögött, amelyből 179 millió litert értékesítettek ugyanebben az időszakban.

Nagy fordulat ez, hiszen tavaly még a sütéshez használt olaj 62 százaléka olívaolaj volt, és csupán 34 százaléka napraforgóolaj a spanyol mezőgazdasági minisztérium adatai szerint. Már 2023-ban is látszott ugyanakkor a baj, hiszen az esztendő első felében 18 százalékkal estek az eladásai, miközben a napraforgóolajé 25 százalékkal nőttek.

Tradíció ide vagy oda, a számok magukért beszélnek: tavaly a napraforgóolaj literje átlagban 1,86 euróba került Spanyolországban, míg az olívaolajé 6 euróba, ami 50 százalékos emelkedést jelentett a 2022-es évhez viszonyítva.

A gondot a tavaszi hőhullámok, majd a sorozatos aszályok jelentették, és ez a probléma már a második évben jelentkezik a spanyol olajfatermő vidékeken. Tavaly akár 14,5 euróig is felkúszott az extraszűz olívaolaj literenkénti ára a szupermarketekben, ez pedig sokakat leszoktatott a termékről.

A termelők éppen a kereskedőket vádolják a visszaeséssel, mondván, az áruhiányt az árak mértéktelen emelésére használták fel. Állításaik szerint a legnagyobb láncok 59 százalékot tettek rá a beszerzési árra. Idén Spanyolországban a termelés 50 százalékos visszaesésére számítanak a kedvezőtlen időjárás miatt.

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

Elképesztő hír érkezett Törökországból, „gyilkos” méretű növényeket termesztenek

2025. november 16. 16:10

Az éghajlat és a kiváló fajták miatt a törökországi Pasinler-völgyben már manapság sem ritkák a félmázsás tömegű káposzták.

Paradicsomtermesztés növény nélkül?

2025. november 12. 14:10

Holland kutatók a Wageningen Egyetem "Fruit of Knowledge" projektjében paradicsomot hoztak létre növény nélkül.

Az ördögé lett az egész éves munka, elrothad a földeken a termés, nem éri meg betakarítani

2025. november 10. 09:10

Hiába született nagy hozam és kiváló minőség az idei évben, a burgonyatermesztőknek nem érdemes betakarítaniuk a gumókat az alacsony felvásárlási ár miatt Németországban. Egyre többet küszködnek az uniós gazdák.

Kivit szüretelni tudni kell!

2025. november 4. 07:10

Nem mindegy, mikor vágjuk le a kivit: a helyes érettségmérés és a gondos szüret a minőség és a jövedelmezőség kulcsa.

Élelmiszerek népszerűsítését finanszírozza az Európai Unió

2018. október 23. 14:37

Az Európai Bizottság 172,5 millió euróval (mintegy 55,2 milliárd forint) finanszírozza az uniós agrár-élelmiszeripari termékek népszerűsítését Európában és világszerte – közölte az uniós bizottság.

Az olajbogyó-termelők egyre nehezebben állnak talpra a Gázai övezetben

2023. november 28. 16:40

A Gázában folyó háború október 7-i kezdete óta a gazdák nem dolgozhatnak a termőföldjeiken. Az olajbogyó betakarítási szezonja elkezdődött a Gázai övezet középső részén fekvő Deir al-Balahban, ám a palesztinok nem tehetnek semmit.