Zöldség-Gyümölcs

A szarvasgombát sem kímélte az aszály

Agrofórum Online

A Magyar Szarvasgombász Szövetség Szent László Szarvasgomba Lovagrendje 2018. november 24-én tartotta a XIII. Ünnepi Évadzáró rendezvényét, amelynek helyszíne a budafoki István Pince volt. A szakmai előadások előtt a 2014-ben elhunyt Dr. Boda László intarziás képeiből és szentképeiből összeállított kamarakiállítás megnyitója zajlott.

A PPKE Hittudományi Kar nyugalmazott erkölcsteológia-professzorának, a torinói lepel elismert vezető kutatójának gazdag életútjába nyerhettünk bepillantást a bemutatott műveken keresztül. Ezt követően pálinkabemutató volt. A szarvasgombaágyon készült különlegességek mellett, a romkocsmák kedvelt italát a zöldséges komposztpálinkát, valamint a parlagfűpálinkát is megkóstolhatták az érdeklődők.

Dr. Bratek Zoltán a Szent László Szarvasgomba Lovagrend nagymestere foglalta össze az elmúlt év fontosabb szarvasgombászati eseményeit és számolt be a szezon jellegzetességeiről. A jászsági nyári szarvasgomba idén bekerült a földrajzi árujelző oltalmat elnyert termékek közé, a Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Értéktárba már korábban felvették. A jászsági nyári szarvasgomba 2016-ban megkapta a Hagyományok-Ízek-Régiók (HÍR) védjegy használati jogát is.

Dr. Bratek Zoltán a Szent László Szarvasgomba Lovagrend nagymestere

Az idei szarvasgomba szezon – az előzőekhez hasonlóan – a jászszentandrási római katolikus templomban tartott szarvasgomba szentmisével vette kezdetét. Mivel e település a szarvasgomba fővárosa – Európa egyik legnagyobb nyári szarvasgomba termővidéke található a környéken – a Magyar Szarvasgomba-termesztés Napja elnevezésű, évente megrendezett szakmai rendezvényre is itt került sor idén. Aki tudását tovább szerette volna bővíteni, nem kellett tovább utaznia, hiszen az Első Magyar Triflász Emléktár, a Szarvasgomba Múzeum is Jászszentandráson található.

A triflász hagyományok feltámasztása, a keresztény értékek megőrzése és megújítása, továbbá Szent László szellemi hagyatékának ápolása mellett a Szent László Szarvasgomba Lovagrend célkitűzései között szerepel a szarvasgomba gasztronómiájának felújítása is. Ez utóbbit szolgálja a nyaranta megrendezett szabadtéri sütő-főző verseny. Az év eseményeinek zárása pedig a mostani Ünnepi Évadzáró rendezvény. A Lovagrend 2018-as krónikájához tartozik az is, hogy idén hat új lovag avatására került sor.

Az aszály miatt idén kis méretű gombák teremtek

Az idei szarvasgomba szezonra is rányomta bélyegét a hektikus időjárás. A tavaszi szárazság túl hosszú volt, ez nagy mértékben gátolta a micéliumok fejlődését, így a nyári szarvasgomba idény nagyon gyenge volt, 2018-ban csupán az előző évinek a fele termett. A homoki szarvasgomba gyűjtők július közepén jó eredményekről számoltak be, de az ezt követő száraz, forró periódus után teljesen eltűnt ez a faj is. Az isztriai szarvasgombából a szezon kezdetén sok volt, de a minőséggel gondok akadtak.

A 2018-as szezont jellemző beszámolót követően az októberben elhunyt lovagtársra, prof. Szentiványi Péterre emlékezett a Szent László Szarvasgomba Lovagrend. A héjas gyümölcsűek nemesítése területén világhírnévre szert tett professzort 2013-ban avatták lovaggá. Nevéhez fűződik 10 dió-, 6 szelídgesztenye- és 1 mogyorófajta állami elismerése. Tudományos alapokra helyezte a hazai dió és szelídgesztenye-termesztést, és egyúttal megalapozta e gyümölcsfajok jövedelmező árutermesztését.

Az erős, jellegzetes aromájú isztriai szarvasgomba

A minőségvédelem rendszere Olaszországban

A Bolognai Egyetemről érkezett előadó, Eleonora Del Cavallo betekintést nyújtott az olaszországi szarvasgomba termesztést érintő legfontosabb kérdésekbe. Prezentációjának középpontjában a minőségi szarvasgomba fajok kereskedelmének védelme állt. Mint elmondta, az olasz gasztronómiában fontos szerepe van a szarvasgombának. Éppen ezért a minőség ellenőrzése, a hamisítás elleni küzdelem egyre jelentősebbé válik. 1985 decembere óta törvény szabályozza Olaszországban, hogy mely szarvasgomba fajok termeszthetők, és melyek adhatók el.

Eleonora Del Cavallo a Bolognai Egyetemről érkezett

A szedés, a keresés engedélyköteles, amelynek megszerzéséhez vizsgát kell tenni, valamint vizsgáztatott kereső kutyával rendelkezni kell. A szedéshez egy meghatározott speciális eszköz használata is előírás. A legértékesebb faj Olaszországban a Tuber magnatum, az albai (piedmonti) fehér szarvasgomba. A minőségi áru előállítása érdekében a termesztés során minőségbiztosítási előírásoknak, minőségellenőrzéseknek kell megfelelni. Két intézmény végzi a mikorrhizált csemeték vizsgálatát, és adja ki a minőségi tanúsítványt. Az előírás szerint a Tuber fajok (pl. T. melanosporum, T. aestivum, T. brumale, T. magnatum) részarányának meg kell haladni a 30%-ot, a konkurens fajok pedig nem érhetik el a 15%-ot. A gyökérzeten talált fajok között nem fordulhat elő Olaszországban nem honos szarvasgomba faj. A mintát a gyökérzet nyolc pontjáról gyűjtik, majd a szarvasgomba faji azonosításához ITS (Internal Transcribed Spacer – belső átíródó elválasztó szakasz) régió szekvenciák meghatározását és qPCR vizsgálatot végeznek. E molekuláris vizsgálatokkal pontos képet kapnak a gyökérzeten előforduló fajokról. Az eredmények a tudomány, a kutatás számára is igen értékesek, mert faj alatti kategóriák, szarvasgomba biotípusok azonosítására is alkalmasak. Ezek az ismeretek később a gyakorlat számára is hasznosíthatóvá válhatnak, a nemesítés alapjait jelenthetik.

A nagyspórás szarvasgomba hazánkban is gyakori

Olaszországban is egyre nagyobb problémát okoz a szarvasgomba hamisítása. A felelősség a kereskedőket terheli abban a tekintetben, hogy pontos ismeretekkel rendelkezzenek, és ne lehessen őket becsapni – hangsúlyozta az előadó.

*

Az Ünnepi Évadzárón került sor a 2018-as triflász díjak átadására. A Hollós László Emlékérmet Palicz Sándor vehette át a magyar szarvasgomba-gasztronómia megújításáért, míg a Szemere László Emlékéremmel Garai Tibor hazai ültetvényes szarvasgomba-termesztés megvalósítása érdekében végzett útkereső tevékenységét ismerte el a Magyar Szarvasgombász Szövetség. A rendezvény és a 2018-as szezon végül szarvasgombás finomságok kóstolásával és baráti beszélgetéssel zárult.

Garai Tibor átveszi a Szemere László Emlékéremet

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

Paradicsompüré kényszermunkával? Kínai lehet az olasz paradicsom

2024. december 15. 14:10

A ZDF és a BBC televíziók kutatása szerint kényszermunkával készülhet Kínában a paradicsompüré, nem Olaszországból származik.

Hogyan védjük meg a szabadföldi növényeket a fagytól?

2024. december 8. 10:10

Az éjszakai fagy nagy mértékben képes károsítani a növényeket. Minél alacsonyabb a hőmérséklet, annál nagyobb pusztítást végezhet.

Üvegházakra felvitt bevonat növelheti a termelés hatékonyságát

2024. november 30. 16:10

Az üvegházakat vonnák be azzal a rejtélyes bevonattal, amely az UV-fényt vörössé alakítja, amely jobban elősegíti a növények fejlődését.

Hihetetlen, a görögök most kezdik a szamóca betakarítását

2024. november 27. 14:40

A görög szamócatermesztők helyzete továbbra sem fenékig tejfel: a legnagyobb gondot – ahogy az előző években is – a munkaerő jelenti.

Szarvasgomba célú erdőtelepítés

2019. december 9. 07:12

Termeszthető a szarvasgomba? Hogyan? Mennyi bevételt lehet ebből realizálni? Jelenleg pályázat is fut rá! Érdemes belefogni? Ezekről beszélgettünk a Szarvasgomba-termesztők Országos Egyesületének elnökével, Ulrich Józseffel, az első erre a célra telepített erdőben.

Olcsóbban veszik át idén a szarvasgombát

2018. október 5. 07:48

Míg tavaly a nyári szarvasgomba felvásárlási ára évtizedek óta nem látott magasságokba szökött, és az 500 eurós kilónkénti ár sem volt ritka a szezon folyamán, idén a nagy olasz kínálat miatt a gombaár 140 eurónál nem ment feljebb.

Töltsük meg a kosarunkat ősszel a természet kincseivel!

2024. október 26. 05:40

A természet ősszel is rejt kincseket, melyek egy része a konyhaasztalra is kerülhet.

Sötét jövő előtt áll a szarvasgomba-termesztés

2018. november 29. 04:36

A skóciai Stirling Egyetem kutatása szerint hamarosan vége a szép időknek, és a klímaváltozás miatt a jól jövedelmező szarvasgomba-termesztés, mint iparág eltűnhet a század végére.