Zöldség-Gyümölcs
Zöldség-Gyümölcs

A szokottnál hamarabb kezdték el a sütőtök betakarítását

A szokottnál hamarabb kezdték el a sütőtök betakarítását

Agrofórum Online

A sütőtök szereti a meleget – ezért a száraz nyárnak kevés hatása van a terméshozamra. A tök betakarítása Németország déli részén körülbelül egy héttel korábban kezdődik a szokásosnál.

A száraz nyár ellenére átlagos termésre számít a Bajor Gazdák Egyesülete – csak a sütőtök mérete lehetne valamivel kisebb. Sok más zöldségfajtával ellentétben a sütőtök szereti a meleget – hangoztatta Franz Wöhrl, a gazdaszövetség munkatársa. A tök jó talajon ezért viszonylag takarékos, és „valamivel jobban eltűri” a szárazságot. Ennek ellenére idén túl száraz volt az időjárás sütőtöknek – mondta Wöhrl. A megfelelő méretű, jó minőségű tök betakarítása érdekében további öntözésre volt szükség.

Az időjárás „kihívás” volt – mondta Michael Koch kertészeti szakértő, a bonni székhelyű Agrarmarkt Informations-Gesellschaft (AMI) munkatársa. Ha az év hátralévő részében ilyen száraz marad, az még mindig valamivel az átlag alatti termésekben mutatkozhat meg. A szakemberek szerint a melegnek megvan az az előnye, hogy kevesebb betegség volt a növényeken, és alig kellett növényvédőszert használni. Wöhrl, aki a Bajor Szántóföldi Zöldségtermelők és Zöldséggazdálkodók Szövetségének is elnökségi tagja, attól tart, hogy a dísztök korán beérik a forró napok miatt. – Reméljük, kibírják Halloweenig, azaz október végéig. Ilyenkor az ünnep része, hogy sokan töklámpást faragnak a dísztökökből nemcsak az Egyesült Államokban és Nyugat-Európában, hanem számos országban, így hazánkban is.

Németország-szerte Bajorország „egy lépéssel előrébb jár” a töktermesztés terén, ahogy Koch kertészeti szakértő felhívta rá a figyelmet. Körülbelül 1040 hektárral Bajorország rendelkezik a legnagyobb termőterülettel, ezt szorosan követi Észak-Rajna-Vesztfália 969 hektárral – számolt be a német proplanta mezőgazdasági szakportál. Koch szerint messze a leggyakrabban termesztett sütőtök a Hokkaido tök. Az elkészítési lehetőségek sokfélesége miatt ez a fajta a kiskereskedelemben és a fogyasztók körében is népszerűnek számít.

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

Uborka termesztése kezdőknek

2024. június 13. 08:40

Amatőr kertészeknek is sikerélményt és bőséges termést ad az uborka, ha ezeket az egyszerű tanácsokat betartják.

Gyümölcstisztítás szódabikarbónás vízzel

2024. június 12. 07:10

Az egyik legnépszerűbb trend követői szerint nem elég csapvízzel lemosni a boltokban és a piacokon kapható zöldségeket és gyümölcsöket.

Egészségesebb a bio zöldség-gyümölcs, mint a nem bio?

2024. június 11. 07:10

Egy magyar kutatás éppen erre, a biotermékek egészséges mivoltának kérdésére kereste – és meg is adta – a választ.

Az üvegházak egyre nagyobb területet fednek le a Földön

2024. június 6. 13:10

Az üvegházi termesztés globálisan nő, mutatták ki egy tanulmányban. A trendnek számos előnye van, de a negatív hatásaira kevesebb figyelem irányul.

Emelkedik ősszel az áramár, és a télen tovább drágulhat Németországban

2023. szeptember 10. 11:10

Nincs még túl a nehezén Európa, az elektromos áram árának emelkedése várható ősszel Németországban – áll az Agrarheute mezőgazdasági szaklap elemzésében. Kérdés, hogy a kontinens többi országát elkerüli-e a drágulás ezen a téren.

Csapnivaló lesz a sörárpatermés, ársokkra készülhetnek a német sörivók

2023. július 7. 09:10

A sör ára a németeknél – némi túlzással – olyan, mint nálunk a kenyéré. Ebből a szempontból pedig most igen rossz hírrel szolgáltak számukra.

Újraindulhatott a német sertéshús exportja a sertéspestis után

2023. május 26. 07:36

Újraindítja a német sertéshús behozatalát Dél-Korea, miután több mint két évre felfüggesztette azt az afrikai sertéspestis miatt.

800 liter növényvédő szer szivárgott ki a pótkocsiból

2022. május 14. 09:16

Németországban súlyos baleset történt egy traktorszerelvénnyel.