4℃ -2℃
február 4. Ráhel, Csenge, Veronika, András
Zöldség-Gyümölcs

Az Európa-szerte visszautasított avokádó feldolgozása

Agrofórum Online

Az Európa-szerte visszautasított és sérült avokádókért az importőröknek és forgalmazóknak fizető Procesavót Jose Antonio Aguilera és Sergio Perez-Borbujo mezőgazdász vállalkozók alapították, hogy ezzel megoldják saját problémáikat.

A szolgáltatásunk nagyon népszerűvé vált, mivel az avokádószezon egész évben tart a különböző országokból származó avokádóból. A szezontól függően alapvetően Hollandiából, Franciaországból, Spanyolországból és néha Ausztriából, Lengyelországból és Romániából veszünk át raklapokat. Igyekszünk minden olyan helyen jelen lenni, ahol selejtes avokádó van – mondta Antonio Aguilera, a Procesavo társalapítója.

A Procesavót sok, a frissen termesztett gyümölcsökkel foglalkozó Sifresh elnevezésű vállalkozásukon keresztül fejlesztették ki, ami a cégcsoport testvérvállalata, és amely a friss gyümölcsök termelésével, exportjával és importjával foglalkozik.

Felfigyeltünk arra, hogy milyen nagy a pazarlás ezen a piacon, a termeléstől kezdve a csomagoláson, majd a nemzetközi szállításon, az érlelésen és a fogyasztóknak történő értékesítésen át. Sajnos – mint mindenki másnak ebben a szakmában – a minőségi problémákkal nekünk is meg kellett küzdenünk, mivel a gyorsan romló áruk mindig magukban hordozzák a károk kockázatát, ha az ellátási lánc bármelyik pontja meghibásodik”

– magyarázta Antonio Aguilera, a Procesavo társalapítója.

– Miután felismerték a kialakult helyzet jelentőségét, elkezdték elemezni a lehetséges megoldásokat, és további kutatásokat végeztek a témában, hogy létrehozzák a mai Procesavót. Hónapokig tartó kutatások után sikeresen átalakították az olíva olaj kinyerésére használt meglévő technológiát az avokádó olaj kinyeréséhez, mivel a folyamat nagyon hasonló, és a termések hasonló fizikai jellemzőkkel rendelkeznek. Ráadásul az avokádóolaj a gyümölcs egészét áthatja, beleértve a héjat és a magot is. Egyszeresen telítetlen zsírsavakat tartalmaz, és magas az olajsavtartalma, ami számos egészségügyi előnnyel jár, ráadásul a füstpontja magasabb, mint a legtöbb olajé, így magas hőmérsékleten történő felhasználásra is ajánlott. Ezáltal számos előnnyel és különböző felhasználási lehetőséggel rendelkező termékké válik mind az emberi fogyasztás, mind az ipar számára – mondja Perez-Borbujo.

A Procesavónál sikerült megismerniük a gyümölcsök áramlási folyamatait, az érési időt, az évszaknak megfelelő szárazanyag százalékos arányát, a veszteséget, a minőséget, valamint azt, hogy a különböző származású és fajtájú gyümölcsök milyen mértékben életképesek az olaj kinyerésére. Széleskörű szakmai tapasztalatra is szükség van ezen a téren, mivel a folyamat összetett, és az évi több ezer tonnás kínálat eléréséhez elengedhetetlen. Ezen túlmenően a megfelelő logisztikai stratégia és a speciális gépek megléte is kulcsfontosságú. A vállalat emellett beruházott egy kompakt, könnyen szállítható és rendkívül hatékony olajkitermelő berendezés fejlesztésébe is.

A vállalat szilárdan hisz abban, hogy a körforgásos gazdálkodás jelenti a jövőt. Rájöttek, hogy az olajkitermelés melléktermékeként egy olyan nedvdús masszát hoztak létre, amely az ipar számára értéktelen. A csoport egy másik vállalatával, a The Sustainable Cereal nevű társasággal együttműködve azonban kutatásokat végeztek, és rájöttek annak magas proteintartalmára és potenciális felhasználási lehetőségeire. Ennek eredményeképpen úgy döntöttek, hogy megszárítják, feldolgozzák, és a nagyobb állatfajok takarmányozása érdekében olyan fenntartható növényi alapú fehérjévé alakítják, amely nagymértékben helyettesíti a többi drágább összetevőt. Ezzel teljessé teszik az avokádó átalakításának körforgását, és ezzel a világ egyik legvertikálisabban integrált vállalatává válnak az ágazatban.

– A Procesavo bármilyen avokádótípust felhasznál, függetlenül annak származásától, méretétől, illetve attól, hogy az exportálás vagy érlelés során megsérült-e, illetve nem megfelel-e a szükséges minőségi előírásoknak. Az avokádókat Európa-szerte a beszállítók raktáraiból gyűjtjük össze, és a feldolgozóüzemünkbe szállítjuk, ahol a hollandiai üzemünkben előkészítjük őket az olaj kinyerésére. Gyorsan reagálunk a beszállítók felé, így a számlát követő legfeljebb 48 órán belül kifizetjük nekik a sérült avokádót – összegezte Perez-Borbujo.

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

Egész évben birs: három tipp a tartósításhoz

2025. január 27. 09:10

Az éretlen birsalma optimális körülmények között (0-2 °C) akár 3 hónapig is eltartható.

Kis madár, kis ürülék – kis élelmiszer-biztonsági kockázat

2025. január 26. 14:10

Igen, egy kutatás tényleg erről szól: élelmiszer-biztonsági szempontból nem mindegy, mekkora az ürülék, ami a termőterületre pottyan.

A luffatök akár hazánkban is megterem

2025. január 17. 13:10

A luffatök vagy szivacstök fiatalon ehető, kiszárítva pedig felhasználható a műanyag, ezért környezetszennyező mosogatószivacs helyettesítésére.

Gyümölcstermesztés: a korai virágzás és a késői fagyok kombinációja jelenti a legnagyobb veszélyt

2025. január 14. 11:10

A gyümölcstermesztés a melegebb éghajlat miatt magasabb területekre tolódik, azonban ezek a területek is ki vannak téve a késői fagyok veszélyének.

Fog valaha teremni a magról nevelt avokádó?

2023. január 25. 04:38

Milyen igényei vannak a magról nevelt avokádónak? Fog valaha teremni?

Mexikó uralja az avokádópiacot

2021. február 27. 04:36

Egy év alatt 2,3 millió tonna avokádót termesztettek Mexikóban, amely első ebben a rangsorban a világon.

Az Egyesült Államok 130 ezer tonna avokádót importált a Super Bowlra

2023. február 14. 08:03

Mexikó mintegy 130 000 tonna avokádót szállított az Egyesült Államokba az idei amerikaifutball-döntőre, amelyet vasárnap tartottak.

Hogyan lehet saját avokádófánk?

2024. január 9. 09:10

Az avokádó csíráztatása régi-új „hobbi”. Hiszen mindazok, akik imádják az avokádót és kedvelik a növényeket, fájó szívvel dobják ki reggeli után az életerős avokádó magokat, amelyekből szépséges növény fejlődhetne.