Zöldség-Gyümölcs

Az Európa-szerte visszautasított avokádó feldolgozása

Agrofórum Online

Az Európa-szerte visszautasított és sérült avokádókért az importőröknek és forgalmazóknak fizető Procesavót Jose Antonio Aguilera és Sergio Perez-Borbujo mezőgazdász vállalkozók alapították, hogy ezzel megoldják saját problémáikat.

A szolgáltatásunk nagyon népszerűvé vált, mivel az avokádószezon egész évben tart a különböző országokból származó avokádóból. A szezontól függően alapvetően Hollandiából, Franciaországból, Spanyolországból és néha Ausztriából, Lengyelországból és Romániából veszünk át raklapokat. Igyekszünk minden olyan helyen jelen lenni, ahol selejtes avokádó van – mondta Antonio Aguilera, a Procesavo társalapítója.

A Procesavót sok, a frissen termesztett gyümölcsökkel foglalkozó Sifresh elnevezésű vállalkozásukon keresztül fejlesztették ki, ami a cégcsoport testvérvállalata, és amely a friss gyümölcsök termelésével, exportjával és importjával foglalkozik.

Felfigyeltünk arra, hogy milyen nagy a pazarlás ezen a piacon, a termeléstől kezdve a csomagoláson, majd a nemzetközi szállításon, az érlelésen és a fogyasztóknak történő értékesítésen át. Sajnos – mint mindenki másnak ebben a szakmában – a minőségi problémákkal nekünk is meg kellett küzdenünk, mivel a gyorsan romló áruk mindig magukban hordozzák a károk kockázatát, ha az ellátási lánc bármelyik pontja meghibásodik”

– magyarázta Antonio Aguilera, a Procesavo társalapítója.

– Miután felismerték a kialakult helyzet jelentőségét, elkezdték elemezni a lehetséges megoldásokat, és további kutatásokat végeztek a témában, hogy létrehozzák a mai Procesavót. Hónapokig tartó kutatások után sikeresen átalakították az olíva olaj kinyerésére használt meglévő technológiát az avokádó olaj kinyeréséhez, mivel a folyamat nagyon hasonló, és a termések hasonló fizikai jellemzőkkel rendelkeznek. Ráadásul az avokádóolaj a gyümölcs egészét áthatja, beleértve a héjat és a magot is. Egyszeresen telítetlen zsírsavakat tartalmaz, és magas az olajsavtartalma, ami számos egészségügyi előnnyel jár, ráadásul a füstpontja magasabb, mint a legtöbb olajé, így magas hőmérsékleten történő felhasználásra is ajánlott. Ezáltal számos előnnyel és különböző felhasználási lehetőséggel rendelkező termékké válik mind az emberi fogyasztás, mind az ipar számára – mondja Perez-Borbujo.

A Procesavónál sikerült megismerniük a gyümölcsök áramlási folyamatait, az érési időt, az évszaknak megfelelő szárazanyag százalékos arányát, a veszteséget, a minőséget, valamint azt, hogy a különböző származású és fajtájú gyümölcsök milyen mértékben életképesek az olaj kinyerésére. Széleskörű szakmai tapasztalatra is szükség van ezen a téren, mivel a folyamat összetett, és az évi több ezer tonnás kínálat eléréséhez elengedhetetlen. Ezen túlmenően a megfelelő logisztikai stratégia és a speciális gépek megléte is kulcsfontosságú. A vállalat emellett beruházott egy kompakt, könnyen szállítható és rendkívül hatékony olajkitermelő berendezés fejlesztésébe is.

A vállalat szilárdan hisz abban, hogy a körforgásos gazdálkodás jelenti a jövőt. Rájöttek, hogy az olajkitermelés melléktermékeként egy olyan nedvdús masszát hoztak létre, amely az ipar számára értéktelen. A csoport egy másik vállalatával, a The Sustainable Cereal nevű társasággal együttműködve azonban kutatásokat végeztek, és rájöttek annak magas proteintartalmára és potenciális felhasználási lehetőségeire. Ennek eredményeképpen úgy döntöttek, hogy megszárítják, feldolgozzák, és a nagyobb állatfajok takarmányozása érdekében olyan fenntartható növényi alapú fehérjévé alakítják, amely nagymértékben helyettesíti a többi drágább összetevőt. Ezzel teljessé teszik az avokádó átalakításának körforgását, és ezzel a világ egyik legvertikálisabban integrált vállalatává válnak az ágazatban.

– A Procesavo bármilyen avokádótípust felhasznál, függetlenül annak származásától, méretétől, illetve attól, hogy az exportálás vagy érlelés során megsérült-e, illetve nem megfelel-e a szükséges minőségi előírásoknak. Az avokádókat Európa-szerte a beszállítók raktáraiból gyűjtjük össze, és a feldolgozóüzemünkbe szállítjuk, ahol a hollandiai üzemünkben előkészítjük őket az olaj kinyerésére. Gyorsan reagálunk a beszállítók felé, így a számlát követő legfeljebb 48 órán belül kifizetjük nekik a sérült avokádót – összegezte Perez-Borbujo.

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

Hogy a bio tényleg bio legyen: ellenőrizzük a minősítést!

2024. október 10. 12:10

Minden biotermelőnek rendelkeznie kell hivatalos minősítést igazoló okmánnyal. Aki ezt meg tudja mutatni, annak a termékében megbízhatunk.

Ne hagyjuk a gyümölcsöt a földön!

2024. október 10. 09:40

A már emberi fogyasztásra alkalmatlan gyümölcsben található szerves anyag remekül komposztálható, de néhány állat is szívesen csemegéz belőle.

Mi is termeszthetünk pak choit, sőt, el is tehetjük télire

2024. október 6. 08:10

A pak choi vagy bordáskel egy izgalmas leveleszöldség-alternatíva, amelyet érdemes megkóstolni, sőt, a termesztése is egyszerű.

Mihez kezdjünk a megmaradt sütőtökmagokkal?

2024. október 4. 14:40

A sütőtök húsát ezerféleképpen hasznosíthatjuk, azt viszont talán kevesebben tudják, hogy a mag is fogyasztható, és extra egészséges.

Mexikó uralja az avokádópiacot

2021. február 27. 04:36

Egy év alatt 2,3 millió tonna avokádót termesztettek Mexikóban, amely első ebben a rangsorban a világon.

Hogyan gondozzuk a magról kikelt avokádót?

2023. május 9. 04:36

Magról kikelt avokádót gondozok, amely kb. 30 cm magas. Nagyon szép, egészséges, nagy levelei vannak már. Cserépben van. Hogyan gondozzam a továbbiakban?

Hogyan lehet saját avokádófánk?

2024. január 9. 09:10

Az avokádó csíráztatása régi-új „hobbi”. Hiszen mindazok, akik imádják az avokádót és kedvelik a növényeket, fájó szívvel dobják ki reggeli után az életerős avokádó magokat, amelyekből szépséges növény fejlődhetne.

Az Egyesült Államok 130 ezer tonna avokádót importált a Super Bowlra

2023. február 14. 08:03

Mexikó mintegy 130 000 tonna avokádót szállított az Egyesült Államokba az idei amerikaifutball-döntőre, amelyet vasárnap tartottak.