Zöldség-Gyümölcs
Zöldség-Gyümölcs

A természetes permetszer hetekkel meghosszabbítja a friss gyümölcsök és zöldségek élettartamát

A természetes permetszer hetekkel meghosszabbítja a friss gyümölcsök és zöldségek élettartamát

Agrofórum Online

Mindannyian jártunk már úgy, hogy miután kivettük az uborkát a hűtőből, azt láttuk, hogy az megfonnyadt, összeaszalódott és megpenészedett.

Az Egyesült Államokban a háztartások a megvásárolt élelmiszerek több mint 30 százalékát dobják ki – annak ellenére, hogy a legtöbb szupermarketben kapható gyümölcsöt és zöldséget tartósítószerrel kezelik, vagy áttetsző fóliába csomagolják.

Az izraeli startup vállalkozás, a Sufresca kidolgozott egy természetes alternatívát, amely felváltja ezt a kétféle módszert: egy olyan spray-t, amely lehetővé teszi, hogy a termények „lélegezni tudjanak” – és amely ezáltal akár hetekkel meghosszabbítja az élettartamukat.

A spray-t úgy tervezték, hogy a viaszbevonatot és a csomagolóanyagot egyaránt helyettesítse, ezáltal csökkentve az egyszer használatos csomagolóanyagokat és az élelmiszer-hulladékot.

Ehető bevonatokat fejlesztünk gyümölcsök és zöldségek számára, hogy meghosszabbítsuk azok szavatossági idejét. A két legfőbb célunk az, hogy csökkentsük a hatalmas élelmiszer-hulladék mennyiségét, valamint a műanyag használatát, ami jelenleg a legelterjedtebb módszer a friss gyümölcsök és zöldségek tartósítására

– nyilatkozta Tal Marmur Sirota, a vállalat kutatás-fejlesztési részlegének alelnöke.

A bepermetezett termékek szobahőmérsékleten napokkal, a hűtőben pedig hetekkel tovább elállnak. A természetes összetevőkből, például vízből, zsírsavakból és poliszacharidokból álló bevonat szagtalan, íztelen, és egy mikronnál is vékonyabb – vagyis a milliméter ezredrészét sem éri el.

A gyümölcsök és zöldségek gyorsan fonnyadásnak és romlásnak indulnak, de a Sufresca új bevonatának köszönhetően ezek a folyamatok lassulnak – függetlenül attól, hogy a terményt a világ másik végére szállítják, vagy éppen egy helyi vásárló konyhapultján álldogál.

A legkönnyebben úgy tudják elképzelni a mi megoldásunkat, hogy egy hálóra gondolnak: a termékek molekulái között még így is maradnak rések, ami lehetővé teszi számukra a légzést

– magyarázta Efrat Boker Ferri, társalapító és vezérigazgató. A megoldásunk minden egyes terméktípushoz hozzáigazítható.

A mi megoldásunk egyedisége abban rejlik, hogy teljes mértékben természetes. A zöldségeknél és a gyümölcsöknél egyaránt működik, az eredmények pedig jobbak, mint bármelyik versenytársunké.

A gyümölcsök a betakarítás után vesztenek a bennük lévő tápanyagokból, és a héjukon keresztül vizet is veszítenek, így lassan elfonnyadnak és kiszáradnak. Minden terméket a víztartalmától, a héjától vagy a héjától függően kissé eltérő összetevőket kell bevonni, hiszen minden gyümölcs és zöldség más-más kihívást jelent.

A paprikának például nem ugyanolyan a víztartalma, mint a paradicsomnak – hangsúlyozta Marmur Sirota, aki a startupnak a paprika bevonására szolgáló prototípus elkészítésében segédkezett.

A vállalat eddig uborkára, mangóra, avokádóra, paradicsomra, fokhagymára, hagymára és gránátalmamagra fejlesztett ki bevonatot.

A startup gondolata egy fogadásból indult. Amos Nussinovitch, a Sufresca társalapítója és a jeruzsálemi Héber Egyetem Mezőgazdasági, Élelmiszeripari és Környezetvédelmi Karának professzora ehető bevonatokat tanulmányozott. Egy kollégája fogadást kötött vele, hogy nem tudja tartósítani a paprikát – amely 90 százalékban vízből áll, így gyorsan összezsugorodik és elveszíti tápanyagtartalmát. A professzor azonban tizenöt évnyi kutatás után végül bebizonyította, hogy tévedtek.

A Sufresca hamarosan elkezdi árusítani a csomagolóüzemekben alkalmazható permetszereit – amelyeket azután lehet használni, hogy a termékeket megtisztították és antibakteriális anyagokkal kezelték.

A termék olcsóbb, mint a jelenleg használt wax, és hasonlóképpen helyettesíthető, ami azt jelenti, hogy a csomagoló üzemek a meglévő gépeikkel is kijuttathatják.

A konkurens megoldásokkal szemben, mint amilyen például az Apeel ehető bevonata, itt nincs szükség speciális felszerelésre, akár kézzel is fel lehet vinni az anyagot.

Még azok a fejlődő országok is képesek lesznek a bevonat felvitelére, ahol nincsenek csomagolóüzemek

– mondja.

Marmur Sirota szerint a termékek kisebb súllyal érkezhetnek a forgalmazókhoz, mert a szállítás során nedvességet veszítenek. Ez problémákat okozhat, ha például egy 10 kg-os paprikás láda csak 9,5 kg súlyú paprikával érkezik a kiskereskedőkhöz. Tehát ha azok a vállalatok, amelyek a csomagolóházaknak szállítják az árut, jobban tudják tartósítani a gyümölcsöket, a kiskereskedők egyre több Sufresca-termékért fognak visszajönni.

A megoldás valószínűleg az európai forgalmazóknak fog leginkább tetszeni. Tavaly Franciaország 30 gyümölcs- és zöldségfajta esetében tiltotta be a műanyag csomagolás használatát. Idén várhatóan Spanyolország is követi ezt a példát. És mivel 34 ország polgárainak átlagosan 70 százaléka akarja megszüntetni a műanyag használatát (egy több mint 23 000 felnőtt körében végzett felmérés szerint), valószínűleg még több ország csatlakozik majd ehhez a kezdeményezéshez.

Forrás: https://nocamels.com/2023/03/natural-spray-adds-weeks-to-life-of-fresh-fruit-and-veg-produce/

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

Vízgyűjtőt építettek üvegházi paradicsomok öntözésére

2024. július 15. 15:40

Dél-Lengyelországban a kedvezőtlen időjárási körülmények miatt az NPI csapata kialakított egy víztározót, amely egy paradicsomtermesztő üvegházait hivatott ellátni.

Egy uborkamag fejlődése: 81 nap 60 másodpercben

2024. július 14. 14:10

A képsorok nemcsak kezdő kertészeknek, hanem akár gyerekeknek is érdekesek és tanulságosak, sőt szórakoztatóak lehetnek.

Ismerje és tanulja meg a nyári zöldmetszés alapjait!

2024. július 13. 16:10

A MATE egynapos tanfolyamain szakemberek adnak gyakorlati tudást adnak a termőegyensúly fenntartását szolgáló nyári zöldmetszésről.

Mennyibe kerül a világ legdrágább dinnyéje?

2024. július 12. 08:40

Létezik egy különleges dinnyefajta, amelynek ára 250 dollártól egészen 23 ezer dollárig (8,3 millió Ft) terjedhet.

Idén is népszerűsítik a magyar gyümölcsöket és zöldségeket

2018. február 1. 11:30

2018-ban is terveznek meggy-, dinnye- és almakóstoltatást, illetve a zöldségnövények fogyasztásösztönzése érdekében várhatóan áruházlánci kóstoltatást is lesz.

A belföldi fejes saláta termelői ára 15 százalékkal csökkent

2018. március 25. 09:41

A Budapesti Nagybani Piacon a belföldi fejes saláta kínálata egész évben folyamatos - olvasható az Agrárgazdasági Kutató Intézet zöldségpiaci jelentésében.

Káposztafélék palántanevelése

2020. február 7. 06:38

A kevesebb, mint 1000 hektár hajtató felületről több év átlagában 18-20 ezer tonna káposztafélét takarítanak be.

Új stratégiákat követel a megváltozott piac

2022. március 25. 08:42

Az új piaci viszonyok közt a kertészeti termelőknek a tudatos költségelemzés és az intenzív gyakorlatok felé kell elmozdulni.