Zöldség-Gyümölcs

Beszélgetés a dinnyetermesztés új technológiai elemeiről

Agrofórum Online

Az elmúlt év új gondokat hozott a dinnyéseknek. Erről és a továbblépés lehetőségeiről beszélgettünk Dr. Balázs Gáborral, aki a Budapesti Corvinus Egyetemen a dinnyetermesztésre „szakosodott”.

Van egy kedvelt kerti növényünk, amit a kertészek zöldségnek tartanak, étkezési szokásaink szerint viszont gyümölcsként fogyasztjuk. Nyár közepén népszerűsége szinte verhetetlen. A dinnyéről van szó, lehet az akár görög, akár sárga. Kézimunka-igényes kultúra, így kellő felület családokat tarthat el. Valamikor Hevesből vándordinnyések szóródtak szét és éltek nomád körélmények között az ország megfelelő termőtájain. Ma már helyben termelnek (főleg Békésben) és inkább a szállítást is vállalják, ha a tábla széléről nem sikerül értékesíteni.

Az ezredforduló után a változó, de összességében csökkenő jövedelmezőség miatt egyre többen felhagytak a termeléssel. Azután 2012-2013-ban mintha változni látszott volna a helyzet, javult a termelői kedv. Az elmúlt év új gondokat hozott. Erről és a továbblépés lehetőségeiről beszélgettem Dr. Balázs Gáborral, aki a Budapesti Corvinus Egyetem Kertészettudományi Kara Zöldség- és Gombatermesztési Tanszékén a dinnyetermesztésre „szakosodott”.

Hogyan lehet 2014-et dinnyés szemszögből megítélni?

A tavasszal még bizakodó termelőket év közben két tényező sújtotta. Az egyik a rendkívüli csapadékbőség, ami erős gombafertőzést okozva többlet növényvédelmet és költséget igényelt. A másik még több gondot okozott. Ez pedig a mezeiegér-invázió volt. Találtunk olyan hosszabb kerítés-menti sávot, ahol átlagosan 70-80 cm-ként voltak a járatok nyílásai. A rágáskár terméskiesést eredményezett, az esetileg engedélyezett és többször kiszórt rágcsálóirtó „hozadéka” szintén költségtöbblet, valamint szokatlan és nehézkes utánjárás lett. Így várható, hogy többen a kisebb kockázatot és nagyobb biztonságot ígérő szántóföldi növénytermesztésre állnak át. Ugyanis tudni kell, hogy 1 ha dinnye termelési költsége 1-1,5 MFt között mozog, tehát nagy a kockázat.

Bízunk abban, hogy akik értik és szeretik a dinnyetermesztést, talán generációk óta, azok nem lesznek hűtlenek ehhez kultúrához. Nekik mire hívná fel a figyelmüket?

Úgy tapasztalom, hogy a dinnyések egy részénél eladáskor jönnek a gondok. Nem határozzák meg előre a termesztési célt. Ugyanis a görögdinnyét tudatosan exportra termelőknek az ún. „dobozos”, azaz 2,5-5,5 kg közötti termést adó fajták közül kell választani. Hazai piacon az ennél nagyobb, „konténeresnek” mondott dinnyét lehet eladni. A bevált piac bevált fajtájáról nem érdemes lemondani. Ugyanakkor célszerű az új fajtákra is odafigyelni és közülük főleg alak szempontjából választva, kisebb területet beültetni. Előnyös tulajdonság a fajtaválasztás szempontjából az erős lombfelület-képződés, amire a nagy nyári melegek miatt kell egyre inkább odafigyelni. A sárgadinnyénél egyszerűbb a helyzet: szabadföldre a kantalup típusúak váltak be, míg hajtatásban a Gália változatok is megfelelőek.

Tehát a termelés a fajtakérdés tisztázásával kezdődik. De egyre többet hallani az oltott dinnyepalánták alkalmazásáról. Milyen tapasztalatokat hozott ez a módszer?

Összetett témáról van szó. Hajtatásban és monokultúrás szabadföldi termesztésben csak így kerülhető el a fuzárium-fertőzés. Sokan a koraiságot is ezzel vélik elérni, de ez időjárásfüggő. Korai kiültetésnél ugyanis, főleg túl nedves talajban, megfázhat a gyökérzet. Az állandó helyre vetés egyébként nyilvánvalóan olcsóbb és a növények is ellenállóbbak lesznek.

Az oltott palánta előállításában van-e újdonság?

Néhány éve a dinnyések még kizárólag import palántát használtak. Ma már azonban a termelők egyre többen maguk állítják azt elő. Így érték el, hogy országosan a terület felén már oltott palántát alkalmaznak.
Terjedőben van a gyökér nélküli, félszikleveles oltási módszer, az eddigi félszikleveles továbbfejlesztéseként. Az újdonság, hogy mind a tököt, mind a dinnyét a gyökeréről levágják, egy-egy sziklevelüket eltávolítják, a két növénycsonkot a vágási felületnél összeillesztik, csipeszelve rögzítik, és így tűzdelik vagy dugványozzák. Az alany alvórügyét ekkor kell eltávolítani, mert különben a szabadföldön a sokkal nehezebb vadalás elkerülhetetlen. Az oltókamrában közel 100 %-os páratartalom és magasabb hőmérséklet mellett, gyökereztető hormon nélkül is jó eredés érhető el nedves talajban.
A gyökértelen állapot az alany növekedését visszafogja, először a forradás következik be, azt követően a gyökeresedés. A növények innen enyhén fűtött palántanevelőbe kerülnek.
Feltétlenül számolni kell azzal, hogy az oltott palánta kedvező körülmények között darabosabb termést nevel. Ez export-célú termelésnél lehet hátrányos, ha a dinnye meghaladja a „dobozos” méretet. Nagyobb állománysűrűséggel ez ellensúlyozható.

Akkor már eljutottunk a tenyészterülethez.

Ezt a fajta és a termesztési cél együtt határozza meg. Oltott, nagytestű fajtánál kb. 3,5 ezer db/ha, oltott, de dobozos fajta esetében 4,0-4,3 ezer db/ha, míg saját gyökerű állománynál 7,0-8,0 ezer db/ha az ajánlott tőszám.

És az ültetési idő?

Természetesen ez időjárásfüggő. Általánosságban annyit lehet mondani, hogy az oltott palántákat április 10-15-e között célszerű kiültetni. Ugyanez az időszak ajánlott a dinnyemagok helyben vetésére. A saját gyökerű, tehát nem oltott palántákat elegendő április 20-a körül a földbe juttatni.

Mit lehet ajánlani a tápanyagszükségletre?

Itt is különbséget kell tenni a különböző termesztési módok között. Az oltott palánta kevesebb nitrogént, több káliumot igényel, különben a termés rovására túl intenzív lenne a növekedése. A szabadgyökerűeknél más a helyzet: kezdetben több nitrogént, míg az érési fázisban csak káliumot célszerű kijuttatni.

Dinnyetermő tájakon némi tarkaságot lehet látni: a termelők különböző színű fóliákat alkalmaznak. Van-e jelentősége az eltérő színeknek, és ha igen, melyik mire ajánlható?

Az áttetsző fólia alatt gyorsan melegszik a talaj, de hamarabb jönnek elő a gyomok is. Ez a szín fóliaalagút használatakor alkalmas. A növény viszonylag hamar kinő belőle, és ekkor sortakarásra még megfelelő, de 90-120 cm-es szélessége miatt mindig marad fedetlen felület két sor között. A fekete színű hatása éppen az ellenkező: a napfényt visszaveri, így a talaj nem melegszik kellően alatta. Igaz, ez a gyomok kelését is lassítja. A köztes színeket lehet ajánlani a gyakorlati tapasztalatok alapján: a zöld vagy a lila használata a legcélszerűbb.
Fóliaalagút létesítésénél biztosítani kell a szellőzést. Ez az alagútvégek rendszeres nyitásával – zárásával vagy a perforált, de drágább fólia segítségével érhető el. Lehet kockáztatni is: nem az alagút teljes hosszában, hanem csak a merevítő pálcánként földelni a fóliát, de egy erős szélvihar feltépheti és tönkre teheti azt.

Van-e még az agrotechnikában figyelmet érdemlő elem?

A talajmunkát és a növényvédelmet részben az időjárás határozza meg. Mindkettő odafigyelést, valamint az utóbbi főleg a gombabetegségek elleni szükség szerinti védekezést jelenti. A szedésnél az érettség megállapítása némi gyakorlatot igényel, és az egész betakarítás komoly logisztikai munka, a szedőlétszám és a szállítóeszköz(ök), valamint a fogadópiac biztosítására. Az érési idővel kapcsolatban megjegyzem, hogy az oltott dinnyén később jelenik meg az első termés. Ezért érdemes azt a saját gyökerűhöz viszonyítva 1-2 héttel korábban kiültetni.

Bizonyára minden olvasónk tudja, hogy egy egyetem nemcsak oktat, hanem kutat is. A dinnyetermesztéssel összefüggő ilyen jellegű munka hol folytatható?

Mindenképpen dinnyetermő tájon, mert az egyetemnek erre saját területe nincs. Ezért Békésben vannak kihelyezett kísérleteink, árutermelő gazdaságokban. Minden helyszínen 0,5 ha-t kérünk és kapunk a kísérleteink végzéséhez. A termés természetesen a gazdáké.

Beszélgetésünkből azt éreztem ki, hogy az oktatás és a kutatás mellett tevőlegesen is részt vesz a termelésben.

Valóban, mert dinnyetermesztő dinasztiából származom. Jelenleg a nagyszüleimnek segítek Dombegyházán. Ők koruknál fogva már csak 2 ha-t művelnek, de azon a területen is fele-fele arányban oltott- és szabadgyökerű görögdinnyét nevelünk.

*
Balázs Gábor találkozásunk időpontjában (2014. december) néhány héten belül kapta meg adjunktusi kinevezését és vetőmag-termesztési szakmérnöki oklevelét. Egy 30 éves fiatalembertől ez igen elismerésre méltó. Búcsúzáskor beszélgetésünket megköszönve, ehhez gratuláltam és pályafutásához sok sikert kívántam neki.

(Kurucz Miklós – Agrofórum Online)

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

Hogy a bio tényleg bio legyen: ellenőrizzük a minősítést!

2024. október 10. 12:10

Minden biotermelőnek rendelkeznie kell hivatalos minősítést igazoló okmánnyal. Aki ezt meg tudja mutatni, annak a termékében megbízhatunk.

Ne hagyjuk a gyümölcsöt a földön!

2024. október 10. 09:40

A már emberi fogyasztásra alkalmatlan gyümölcsben található szerves anyag remekül komposztálható, de néhány állat is szívesen csemegéz belőle.

Mi is termeszthetünk pak choit, sőt, el is tehetjük télire

2024. október 6. 08:10

A pak choi vagy bordáskel egy izgalmas leveleszöldség-alternatíva, amelyet érdemes megkóstolni, sőt, a termesztése is egyszerű.

Mihez kezdjünk a megmaradt sütőtökmagokkal?

2024. október 4. 14:40

A sütőtök húsát ezerféleképpen hasznosíthatjuk, azt viszont talán kevesebben tudják, hogy a mag is fogyasztható, és extra egészséges.

A jelentős vámcsökkentésből profitálnak a farmerek

2020. január 3. 04:37

Az ausztrál kereskedelmi minisztérium sajtóközleményt adott ki, melyben arra hívja fel a farmerek és exportőrök figyelmét, hogy számos exportpiacon jelentősen csökkentek a vámok január 1-től.

Miféle kukacok károsítják a málna bogyóit?

2023. július 10. 04:37

Málnabogyókban az idei 4. szedésnél néhány nappal ezelőtt apró, 2-3 mm nagyságú kukacokat találtam, előtte soha nem láttam ilyet. Egy termésben több is élt. A bogyó belseje elfolyósodott. Mik ezek a károsítók, és mit lehet tenni a málna megvédésére?

Jönnek az éjszakai fagyok – így lehet védekezni a gyümölcsösökben

2021. március 4. 09:27

Sajnos a következő időszakban országosan is fagyos, fagyveszélyes éjszakákat mutatnak az előrejelzések, viszont vannak már bimbózó, virágzó gyümölcsfajták az országban. Korai kajszik, korai cseresznye fajták már károsodhatnak a huzamosabb ideig fennálló mínuszok miatt. Ellenben vannak jól bevált technikák a fagyvédelemre, amelyekkel külön-külön vagy együttes alkalmazásukkal csökkenthető a fagykár mértéke.

Csökkentette számos zöldség és gyümölcs árát az Aldi Németországban

2023. augusztus 26. 17:10

Miközben az európai hőhullámok miatt visszaestek a zöldségek és gyümölcsök hozamai, a német Aldi diszkontlánc odahaza látványosan csökkentette jó néhány ilyen élelmiszertermék árát.