Zöldség-Gyümölcs
Zöldség-Gyümölcs

Biotermékeket termesztenek az ukrán frontvonal mellett

Biotermékeket termesztenek az ukrán frontvonal mellett

Agrofórum Online

A háború közepette az ukrán gazdák Harkivban kiváló minőségű zöldségeket termesztenek. Alla és Vaszilij Szvetszov a frontvonaltól mindössze 25 kilométerre fekvő Zolocsivban nyitották meg a beszédes elnevezésű „Csoda” nevű boltjukat.

Innovatív technológiával termesztett biotermékeket kínálnak a vásárlóknak, akik nemcsak a környékről, de a messzebb lévő városokból is hozzájuk utaznak az egészséges, jó minőségű élelmiszerekért.

Talaj nélkül dolgoznak

Az itt termesztett növények talaj nélkül is jól fejlődnek. A termesztők a cserepeket perlithomokkal töltik meg, uborkát és paradicsomot termesztenek bennük. A vizet és a tápanyagokat erre a célra kialakított, speciális csöveken keresztül, egy előre beprogramozott séma szerint juttatják a növényekhez.

Nincs szükség gyomirtásra, gyomirtó szerekre vagy hagyományos termesztési módszerekre. A zöldségek ennek ellenére gyönyörűek, kivételes ízzel büszkélkedhetnek és mindenféle káros anyagtól mentesek. Vaszilij számítógépes programja pontosan szabályozza a mikroelemeket, így biztosítva a növények számára az optimális arányokat.

Szezononként 30 kg zöldség egy négyzetméteren

Figyelemre méltó biztonsági intézkedés a hidrogén-peroxidos fertőtlenítés alkalmazása mind a gazdasági helyiségekben, mind az üvegházba való belépés előtt. A laboratórium egyedi berendezéseinek alkatrészei 3D-nyomtatóval készülnek. Az általuk létrehozott üvegház már egész évben képes üzemelni. Egy négyzetméteren akár 30 kilogramm zöldség is teremhet szezononként, ami három hónapig tart, ha nincs áramkimaradás. Ez az innovatív termesztési folyamat biztosítja a kiváló minőségű terményeket.

Forrás: https://www.hortidaily.com/article/9623050/ukrainian-farmers-are-offering-organic-produce-amidst-the-war/

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

Ismerje és tanulja meg a nyári zöldmetszés alapjait!

2024. július 13. 16:10

A MATE egynapos tanfolyamain szakemberek adnak gyakorlati tudást adnak a termőegyensúly fenntartását szolgáló nyári zöldmetszésről.

Mennyibe kerül a világ legdrágább dinnyéje?

2024. július 12. 08:40

Létezik egy különleges dinnyefajta, amelynek ára 250 dollártól egészen 23 ezer dollárig (8,3 millió Ft) terjedhet.

Minden eddiginél édesebb-ropogósabb salátát dobnak piacra

2024. július 9. 17:10

Crunchy, azaz roppanós az új salátafajta neve, amelyhez nagy reményeket fűznek a termesztők és kereskedők.

Önvezető és dróntechnológia járult hozzá az agrárium fejlődéséhez az egyetemi projektben

2024. július 7. 16:10

A gyümölcstermesztésben felmerülő veszélyek – például a fagykár és a jégverés – mérséklésére is sikeres megoldások születtek.

Fókuszban a gyakorlatorientált növényvédelmi kutatás

2018. február 6. 12:17

Az atkáktól a gyapottok-bagolylepkén és tripszeken át a mozaik vírusig. Keszthelyen gyűlt össze a növényvédős szakma.

Fogyasszunk szezonális zöldségeket és gyümölcsöket! – November

2023. november 9. 05:40

Hihetetlennek tűnhet, de még az idei szeszélyes, nyárias-ködös november is tartogat számunkra idényzöldségeket és -gyümölcsöket. Persze a “kerti asztal” messze nem olyan gazdag, mint szeptember-októberben, de azért még mindig szép számmal választhatunk a szezonális zöldségek közül.

Indítsuk az új évet méregtelenítéssel

2024. január 2. 07:10

Íme, itt a január. Gazdagabbak lettünk (jó esetben) remek ajándékokkal, meghitt családi pillanatokkal, na meg jó néhány pluszkilóval. Ez utóbbiaktól igencsak sürgősen szeretnénk megválni, de bármely gyorsan jöttek, távozni nem fognak ilyen észrevétlenül. Kezdődhet hát az újévi méregtelenítés és ezzel együtt a tudatos testmozgás is.

Kétszeresére nőtt a vöröshagyma ára, 3450 forint egy kilogramm dióbél - Zöldségpiaci jelentés

2018. november 16. 11:25

A hazai termesztésű kanadai/orange típusú sütőtök mellett a 45. héten a nagydobosi sütőtök is bekerült a felhozatalba 155 forint/kilogramm áron.