Zöldség-Gyümölcs

Biotermékeket termesztenek az ukrán frontvonal mellett

Agrofórum Online

A háború közepette az ukrán gazdák Harkivban kiváló minőségű zöldségeket termesztenek. Alla és Vaszilij Szvetszov a frontvonaltól mindössze 25 kilométerre fekvő Zolocsivban nyitották meg a beszédes elnevezésű „Csoda” nevű boltjukat.

Innovatív technológiával termesztett biotermékeket kínálnak a vásárlóknak, akik nemcsak a környékről, de a messzebb lévő városokból is hozzájuk utaznak az egészséges, jó minőségű élelmiszerekért.

Talaj nélkül dolgoznak

Az itt termesztett növények talaj nélkül is jól fejlődnek. A termesztők a cserepeket perlithomokkal töltik meg, uborkát és paradicsomot termesztenek bennük. A vizet és a tápanyagokat erre a célra kialakított, speciális csöveken keresztül, egy előre beprogramozott séma szerint juttatják a növényekhez.

Nincs szükség gyomirtásra, gyomirtó szerekre vagy hagyományos termesztési módszerekre. A zöldségek ennek ellenére gyönyörűek, kivételes ízzel büszkélkedhetnek és mindenféle káros anyagtól mentesek. Vaszilij számítógépes programja pontosan szabályozza a mikroelemeket, így biztosítva a növények számára az optimális arányokat.

Szezononként 30 kg zöldség egy négyzetméteren

Figyelemre méltó biztonsági intézkedés a hidrogén-peroxidos fertőtlenítés alkalmazása mind a gazdasági helyiségekben, mind az üvegházba való belépés előtt. A laboratórium egyedi berendezéseinek alkatrészei 3D-nyomtatóval készülnek. Az általuk létrehozott üvegház már egész évben képes üzemelni. Egy négyzetméteren akár 30 kilogramm zöldség is teremhet szezononként, ami három hónapig tart, ha nincs áramkimaradás. Ez az innovatív termesztési folyamat biztosítja a kiváló minőségű terményeket.

Forrás: https://www.hortidaily.com/article/9623050/ukrainian-farmers-are-offering-organic-produce-amidst-the-war/

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

Dinnye, csak hazai? Most tényleg ellenőrzik!

2025. július 2. 13:10

Nem csak az íz számít: az NKFH országos ellenőrzéssorozata garantálja, hogy a dinnye valóban hazai és szabályosan címkézett legyen.

Savanyításra tökéletes: káposztafajták Horvátországból

2025. június 9. 15:10

Kiváló íz, jó tárolhatóság és savanyíthatóság: ezek a káposztahibridek ideálisak a késő őszi termesztéshez.

Brokkolihiány a klímaváltozás miatt

2025. május 28. 14:10

Az enyhe tél és a spanyol árvizek miatt idén kevesebb brokkoli és karfiol kerülhet a brit boltokba – figyelmeztetnek a termelők.

Torma: a húsvéti asztal elengedhetetlen kísérője

2025. április 20. 16:10

Magyarország a tormatermesztés egyik európai nagyhatalma. Évente mintegy 10-11 ezer tonna tormát takarítanak be közel 1250 hektárról​.

Hal- és zöldségtermelés egyszerre - jön az intelligens akvapóniás rendszer

2021. április 24. 16:01

A halnevelés és növénytermesztés párhuzamos megvalósítása nagy kihívást jelent, megoldást hozhat a svédek intelligens vezérlőrendszere.

Kevesebb zöldség és gyümölcs termett

2020. augusztus 24. 08:03

2019-ben az előző évinél negyedével kevesebb, 63 ezer tonna meggy termett, 2012 óta a legkevesebb. A szőlő mennyisége tizedével mérséklődött.

Növények védelme a természet erejével

2018. március 6. 13:47

A Trichoderma nemzetségbe tartozó gombafajok a kórokozókkal szemben hatékony védelmet nyújtanak a növényeknek.

Télen veszélyesen magas, nyáron károsan alacsony, II. – Zöldségfélék páraigénye és a páratartalom szabályozásának lehetősége fóliák alatt

2023. október 21. 15:10

Közeledik a primőrök termesztésének ideje, a téli zöldséghajtatási szezon. Folytatva a korábban, légnedvességgel kapcsolatban megkezdett írásunkat, számba vesszük gyakorlati oldaláról az egyes zöldségnövények páraigényét és a páraszabályozás lehetőségeit, továbbá ismertetjük a rossz páraszabályozásból adódó fejlődési rendellenességeket és betegségeket.