Zöldség-Gyümölcs

Bőven lesz hazai uborka

Agrofórum Online

A várakozások szerint közel 18 ezer tonna lesz idén a hazai hajtatott uborka mennyisége, amely elég lesz a belső fogyasztás kiszolgálásához.

Mára jelentősen nőtt az éves uborkafogyasztás Nyugat-Európában, ahol a kígyóuborka értékesítése átlagosan 2-2,2 kilogramm körül alakul fejenként. A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara piaci felmérése szerint ez az érték alig múlja felül a hazai adatokat, hiszen kígyóuborkából a magyarok 1,6-1,8 kilogrammot fogyasztanak évente. Az európai tendenciáknak megfelelően a magyar fogyasztás is dinamikusan növekszik, a fogyasztók egész évben igénylik a friss uborkát. Az uborkánál nagyon fontos a frissesség, ezért az import uborkával szemben a hazainak lényeges előnyei vannak.

A friss uborka fogyasztásának európai növekedése a 2011-es E. coli (kólibaktérium) járvány után indult be ismét, hiszen akkor gyakorlatilag lehetetlen volt friss uborkát értékesíteni Nyugat-Európában. Ennek a 2012-es évre is volt még némi kihatása, de szezonra a piac visszaállt az eredeti szintre. Ez annak is köszönhető, hogy a fogyasztók magatartása az általánosan elutasítóból a tudatos termékkeresőre váltott, amikor egyre több információ állt rendelkezésre az E. coli kitörésének okairól.

Magyarországon a hajtatott uborka termesztése évek óta 100 hektár körül mozog, ebből 60-70 hektár a kígyóuborka, amit 30-40 hektáron folyó salátauborka termesztés egészít ki. Igaz, hogy ez a terület már nem számít jelentősnek a húsz évvel korábbi 500 hektáros uborkahajtató kertészethez képest, de az mindenképpen említésre méltó, hogy a működő kertészetek technológiai szempontból világszínvonalúak, szinte csak a profik foglalkoznak uborkahajtatással, a kis üzemek és kistermelői kertészetek gyakorlatilag teljesen eltűntek. A hazai saláta- és kígyóuborka termés összesített mennyisége 15-18 ezer tonna között van, idén várhatóan megközelíti a felső értéket, amely a magyar fogyasztók kiszolgálását lehetővé teszi. A téli időszakban nehéz gazdaságosan termelni, ez főleg a Spanyolországból érkező konkurens olcsó import áru miatt van.

Az uborkahajtatásra jellemző, hogy az értékesítés döntően integráció nélkül történik. Ezért nem ritka, hogy a nyári-őszi szezonban az áruházláncok polcain import áruval találkozik a vásárló. Az uborkára jellemző, hogy gyorsan fordul termőre, gyors megtérülést eredményez, ugyanakkor termesztéstechnológiai szempontból igen kényes növényfaj. Sok kórokozója és kártevője van, a rövid termesztési időintervallum alatt pedig általában nem alkalmazható gazdaságosan az integrált biológiai növényvédelem. Szedési időszakban nagy a munkaerőigénye is. Ahhoz, hogy megfelelő hozamot, és ezzel árbevételt érjenek el a gazdák, 2-3 naponként szedni kell a gyorsan 3-400 grammosra hízó terméseket. Még mindig sok olyan termelő van, aki csak második növényként hajtat uborkát, ami főleg nyári-őszi termesztésben fordul elő.

Magyarországon a konzervuborkát az elmúlt években jellemzően kordonos művelésben termesztették. A termőterület 5-600 hektár között ingadozik, az éves termésmennyiség 13-14 ezer tonna. A termesztés sikerességét nagymértékben befolyásolja a szedéskor rendelkezésre álló munkaerő mennyisége és minősége. Magyarországon Szabolcs-Szatmár-Bereg megye a legnagyobb konzervuborka termelő körzet, ahol több településen is önkormányzati segítségnyújtás mellett folyik a termelés, többnyire háztáji jellegű kertekben.

(NAK)

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

Brutális hozam, kemény bogyók, kevesebb növényvédelem – a Kara® szamóca komolyan felkavarta a piacot

2025. december 28. 07:10

A Kara® új klubfajta magas hozamával, ellenállóságával és hosszú eltarthatóságával hívja fel magára a figyelmet.

Ha sokat vettünk karácsonyra, nem kell kidobni – így menthető meg a kelbimbó

2025. december 26. 07:10

Karácsony után maradt kelbimbó? A fagyasztás segít megőrizni az ízt és a vitaminokat akár egy évig.

A magaságyással egy dolgot mindenképpen meg kell tenni télen, szánjuk rá az időt

2025. december 25. 09:10

A legtöbben magukra hagyják télen a magaságyást, pedig ezzel a talajéletnek igen sokat árthatnak, és a következő szezonban szinte borítékolható a gyengébb termés.

Fermentálás otthon: egészséges savanyúság lilakáposztából

2025. december 20. 07:10

A lilakáposzta fermentálása egyszerű, természetes eljárás, amely javítja a beltartalmat és hónapokra biztosítja az eltarthatóságot.

Kína a magyar agrárium fontos exportpiaca lehet

2021. június 22. 09:40

Győrffy Balázs, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara elnöke Várfi Péter kuangcsoui (kantoni) főkonzult fogadta 2021. június 21-én, aki hamarosan megkezdi szolgálatát Kínában. A megbeszélésen a magyar-kínai agrárkapcsolatok előmozdításáról is szó esett; Kína a minőségi magyar agrártermékek egyik legfontosabb exportpiaca lehet a jövőben.

NAK TechLab inkubációs program - támogató környezet startup vállalkozásoknak

2019. december 6. 10:39

A fő cél, hogy az agrárszektor felfedezze, megismerje és alkalmazni kezdje azokat az innovatív megoldásokat, melyek alapjaiban és hosszú távon képesek megújítani a hazai mezőgazdaság és élelmiszeripar működését.

Idén sem maradhatott el a dinnyeháború - ki a kapzsi?

2019. augusztus 8. 12:51

A Lidl Magyarország a hazai dinnyeszezon közepén felelőtlen, árletörő akciót hirdetett, és a dinnyét olcsó, vevőcsalogató reklámeszköznek tekinti - írja közleményében a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara. A Lidlnek más a véleménye, és a gazdálkodók közül is sokan másképp látják a helyzetet.

Hatékonyabb az átszervezett falugazdász-hálózat

2018. november 12. 11:16

Az adminisztrációs terhek enyhítésén és szakmai tájékoztatáson túl közel ezermilliárd forintra rúg az az összeg, amihez az elmúlt években a gazdálkodók a falugazdász-hálózaton keresztül hozzájutottak.