Zöldség-Gyümölcs

Bőven lesz hazai uborka

Agrofórum Online

A várakozások szerint közel 18 ezer tonna lesz idén a hazai hajtatott uborka mennyisége, amely elég lesz a belső fogyasztás kiszolgálásához.

Mára jelentősen nőtt az éves uborkafogyasztás Nyugat-Európában, ahol a kígyóuborka értékesítése átlagosan 2-2,2 kilogramm körül alakul fejenként. A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara piaci felmérése szerint ez az érték alig múlja felül a hazai adatokat, hiszen kígyóuborkából a magyarok 1,6-1,8 kilogrammot fogyasztanak évente. Az európai tendenciáknak megfelelően a magyar fogyasztás is dinamikusan növekszik, a fogyasztók egész évben igénylik a friss uborkát. Az uborkánál nagyon fontos a frissesség, ezért az import uborkával szemben a hazainak lényeges előnyei vannak.

A friss uborka fogyasztásának európai növekedése a 2011-es E. coli (kólibaktérium) járvány után indult be ismét, hiszen akkor gyakorlatilag lehetetlen volt friss uborkát értékesíteni Nyugat-Európában. Ennek a 2012-es évre is volt még némi kihatása, de szezonra a piac visszaállt az eredeti szintre. Ez annak is köszönhető, hogy a fogyasztók magatartása az általánosan elutasítóból a tudatos termékkeresőre váltott, amikor egyre több információ állt rendelkezésre az E. coli kitörésének okairól.

Magyarországon a hajtatott uborka termesztése évek óta 100 hektár körül mozog, ebből 60-70 hektár a kígyóuborka, amit 30-40 hektáron folyó salátauborka termesztés egészít ki. Igaz, hogy ez a terület már nem számít jelentősnek a húsz évvel korábbi 500 hektáros uborkahajtató kertészethez képest, de az mindenképpen említésre méltó, hogy a működő kertészetek technológiai szempontból világszínvonalúak, szinte csak a profik foglalkoznak uborkahajtatással, a kis üzemek és kistermelői kertészetek gyakorlatilag teljesen eltűntek. A hazai saláta- és kígyóuborka termés összesített mennyisége 15-18 ezer tonna között van, idén várhatóan megközelíti a felső értéket, amely a magyar fogyasztók kiszolgálását lehetővé teszi. A téli időszakban nehéz gazdaságosan termelni, ez főleg a Spanyolországból érkező konkurens olcsó import áru miatt van.

Az uborkahajtatásra jellemző, hogy az értékesítés döntően integráció nélkül történik. Ezért nem ritka, hogy a nyári-őszi szezonban az áruházláncok polcain import áruval találkozik a vásárló. Az uborkára jellemző, hogy gyorsan fordul termőre, gyors megtérülést eredményez, ugyanakkor termesztéstechnológiai szempontból igen kényes növényfaj. Sok kórokozója és kártevője van, a rövid termesztési időintervallum alatt pedig általában nem alkalmazható gazdaságosan az integrált biológiai növényvédelem. Szedési időszakban nagy a munkaerőigénye is. Ahhoz, hogy megfelelő hozamot, és ezzel árbevételt érjenek el a gazdák, 2-3 naponként szedni kell a gyorsan 3-400 grammosra hízó terméseket. Még mindig sok olyan termelő van, aki csak második növényként hajtat uborkát, ami főleg nyári-őszi termesztésben fordul elő.

Magyarországon a konzervuborkát az elmúlt években jellemzően kordonos művelésben termesztették. A termőterület 5-600 hektár között ingadozik, az éves termésmennyiség 13-14 ezer tonna. A termesztés sikerességét nagymértékben befolyásolja a szedéskor rendelkezésre álló munkaerő mennyisége és minősége. Magyarországon Szabolcs-Szatmár-Bereg megye a legnagyobb konzervuborka termelő körzet, ahol több településen is önkormányzati segítségnyújtás mellett folyik a termelés, többnyire háztáji jellegű kertekben.

(NAK)

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

Dinnye, csak hazai? Most tényleg ellenőrzik!

2025. július 2. 13:10

Nem csak az íz számít: az NKFH országos ellenőrzéssorozata garantálja, hogy a dinnye valóban hazai és szabályosan címkézett legyen.

Savanyításra tökéletes: káposztafajták Horvátországból

2025. június 9. 15:10

Kiváló íz, jó tárolhatóság és savanyíthatóság: ezek a káposztahibridek ideálisak a késő őszi termesztéshez.

Brokkolihiány a klímaváltozás miatt

2025. május 28. 14:10

Az enyhe tél és a spanyol árvizek miatt idén kevesebb brokkoli és karfiol kerülhet a brit boltokba – figyelmeztetnek a termelők.

Torma: a húsvéti asztal elengedhetetlen kísérője

2025. április 20. 16:10

Magyarország a tormatermesztés egyik európai nagyhatalma. Évente mintegy 10-11 ezer tonna tormát takarítanak be közel 1250 hektárról​.

NAK: előtérbe kell helyezni a magyar sertéshúst

2020. szeptember 19. 08:39

A magyar piac egyensúlya megőrzésének lehetséges lépéseit vitatták meg sertéságazati szereplők a NAK által szervezett csütörtöki eseményen.

Megvan, kit választott új elnöknek a NAK a lemondott Győrffy Balázs helyére

2024. szeptember 13. 13:13

A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) 2024. szeptember 13-án tartotta meg az erről döntő országos küldöttgyűlését.

A marhahús-fogyasztás növeléséért kampányol a kamara

2018. március 7. 12:48

A magyarországi fogyasztás fejenként és évente 2,0-2,5 kilogramm a marha- és a borjúhúsból, ami az egészségileg indokolt mennyiség és az uniós 6-8 kilogrammos átlag csupán harmada.

Ökoképzést indít a Debreceni Egyetem

2023. május 26. 11:39

Az ökológia gazdálkodást támogató alapképzést indít a Debreceni Egyetem Mezőgazdaság-, Élelmiszertudományi és Környezetgazdálkodási Kara.