6℃ 4℃
december 12. Gabriella, Johanna, Franciska
Zöldség-Gyümölcs

Dinnyenapot tartanak szombaton Ópusztaszeren

MTI

Dinnyenapot rendeznek szombaton az Ópusztaszeri Nemzeti Történeti Emlékparkban, a vendégek kóstolhatnak a gyümölcsből, és nem hiányzik majd a dinnyeevőverseny sem a programok közül.

Kodácz Csengele, az intézmény marketingvezetője az MTI-nek elmondta, szombatra öt mázsa görögdinnye és fél mázsa sárgadinnye érkezik az emlékparkba a Dél-Alföldről.

A vendégeket délelőtt a Por zenekar és az Üllési Fonó Táncegyüttes műsora köszönti a skanzen szegedi tanyájánál, ahol dinnyeszobrász-bemutatót is tartanak Rácz Lajos séffel, a látogatók kóstolhatnak a gyümölcsből, a dinnyemalommal pedig próbára tehetik ügyességüket is. A kemencében hagyományos édességeket és kalácsot sütnek, Nyári Zsuzsa, a Fűszervilág blog szerzője a gabonák egészségre gyakorolt hatásáról, Lajkó Levente pedig a fenntartható háztáji gazdálkodásról tart előadást.

A szeged-alsóvárosi portán ökojátszóház fogadja a gyerekeket, az olvasókörnél a cséplőgép működését, a szentes-dónáti szélmalomban pedig a gabonafélék feldolgozásában egykor meghatározó szerkezetet és történetét ismerhetik meg az érdeklődők.

A legbátrabbak azt is kipróbálhatják, mennyi dinnyét tudnak megenni fél óra alatt.

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

Reggeli uborkás víz? Meglepő, milyen változást hoz

2025. december 11. 08:10

Egy egyszerű ital, amelyre milliók esküsznek. Kiderült, miért issza egyre több ember az uborkás vizet. A hatás meglepőbb, mint gondolnánk.

Nem akármi termett egy váratlan termőhelyen, az íze is fantasztikus

2025. december 10. 09:10

Újabbnál újabb növényi kultúrákat kell megszoknunk szokatlan helyeken, a mediterrán térség flórája lassan az egész kontinensen elterjed.

Ezért nem mindegy, milyen aszalt gyümölcsöt eszünk

2025. december 9. 11:10

Az aszalt gyümölcs koncentrált tápanyag és cukor egyszerre. Egészséges lehet, de csak akkor, ha tényleg tudatosan választjuk és fogyasztjuk.

Merész vállalkozásba fogtak a spanyolok, de bejött, és tarolnak a piacon

2025. december 7. 16:10

Miközben mi lassan elkezdjük a „nemszeretem” téli időszakot, a spanyol szamócatermesztők érdekes, bár kissé kockázatos vállalkozásba fogtak.

Dinnyeszezon: már júniusban kezdődik!

2018. június 13. 09:23

A tavaszi meleg hatására minden termék érésének kezdete két héttel korábbra került, így a dinnyénél is már június végén teljes lesz a magyar görögdinnye kínálat.

Honnan tudhatjuk, hogy érett-e a görögdinnye?

2021. július 23. 09:49

A görögdinnye érési időszaka a virágok megtermékenyítésétől számítva hazánkban kb. 30-35 nap múlva kezdődik el. Fő szedési időszaka, szabadföldi körülmények között termesztve, július elejétől általában szeptemberig tart.

A dinnyét nem teszi tönkre Lőrinc napja, félrevezető a hiedelem

2023. augusztus 13. 13:10

Túljutottunk augusztus 10-én, amikor sok magyar abbahagyja a dinnyefogyasztást, mégpedig egy régi, bár tévesen értelmezett Lőrinc-napi népi hiedelem miatt. Mi az igazság?

A görögdinnyemag jótékony egészségügyi hatásai

2024. augusztus 16. 16:10

A cikket elolvasva többé Ön sem dobja ki a görögdinnye magját, hiszen rendkívül egészséges és jó ízű nassolnivaló készülhet belőle.