Zöldség-Gyümölcs

Ekkor a legkelendőbbek a mikrozöldek

Agrofórum Online

Egy évtizeddel ezelőtt a mikrozöldek még nem voltak túl széles körben ismertek. Inkább olyan terméknek számítottak, amelyet főként a közép- és felsőkategóriás éttermek kínáltak az étlapjaikon, de ez mostanra megváltozott.

A mikrozöldeket forgalmazó helyi termelők mellett országos láncokat ellátó termesztők, valamint számtalan üvegházas termesztő lépett piacra, különösen az utóbbi öt-hat évben.

A City Roots most pénteken költözik be az új, 75 ezer négyzetméteres létesítményébe Dél-Karolinában. A cég tulajdonosai elmondták, hogy minden energiájukat a farmon belüli napenergiával biztosítják. Mindhárman építészek, így a helyi mérnökökkel együtt dolgoztak ki egy egyedülálló geotermikus fűtési és hűtési rendszert az üvegházuk számára.

Ez a rendszer körülbelül 80 százalékkal hatékonyabb, mint az ezt megelőző, ezért bíznak benne, hogy emiatt ők lesznek az első energia-semleges és szén-dioxid-semleges létesítmény a délkeleti régióban. A mikrozöldeket továbbra is organikus talajban, ellenőrzött környezetben termeszti, így nincs szükség műtrágyákra, gombaölő szerekre.

Az input költségei alacsonyabbak, de ez környezetbarát is. A mikrozöldek mindig is magasabb árfekvésű termékek voltak, de ők, lehetőségeik szerint megpróbálják lejjebb vinni az árat, hogy mainstream termékké váljanak.

Az új létesítménybe történő költözés egy olyan időszakban történik, amikor a mikrozöldek iránti kereslet némileg megváltozik. Az éttermek keresleti görbéje eltolódik, mert a karácsony utáni időszak gyengébb. A kiskereskedelmi kereslet azonban megélénkül, mivel az új évben sok fogyasztó az évkezdet miatt szívesen kezd diétázni, és jobban odafigyel arra, hogy mi kerül a tányérjára.

Egyre nagyobb az érdeklődés a fűszernövény fajták, például a koriander és a bazsalikom iránt is. A mikrozöldek iránti kereslet Valentin-nap környékén szokott leginkább megélénkülni.

(Foto: DamianH3/Pixabay)

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

Mik azok a fototoxikus növények?

2025. február 5. 09:40

A fototoxikus növények olyan kémiai vegyületeket tartalmaznak, amelyek a bőrrel érintkezve és UV-sugárzásnak kitéve bőrirritációt okoznak.

Egész évben birs: három tipp a tartósításhoz

2025. január 27. 09:10

Az éretlen birsalma optimális körülmények között (0-2 °C) akár 3 hónapig is eltartható.

Kis madár, kis ürülék – kis élelmiszer-biztonsági kockázat

2025. január 26. 14:10

Igen, egy kutatás tényleg erről szól: élelmiszer-biztonsági szempontból nem mindegy, mekkora az ürülék, ami a termőterületre pottyan.

A luffatök akár hazánkban is megterem

2025. január 17. 13:10

A luffatök vagy szivacstök fiatalon ehető, kiszárítva pedig felhasználható a műanyag, ezért környezetszennyező mosogatószivacs helyettesítésére.

A háborús Ukrajnában kezdtek gazdálkodásba, lakásvásárlás helyett

2023. november 23. 08:10

A háború miatt Volodimir Mironenko és barátnője, Veronika Harkivból Ivano-Frankivszkba költözött. Új lakóhelyükön saját vállalkozásba kezdtek, amelyben mikrozöldeket és ehető virágokat termesztenek.