Zöldség-Gyümölcs

Innovatív, jövőtudatos csomagolóanyag a zöldség-gyümölcs szektorban

DS Smith Packaging Hungary

Hosszabb ideig maradnak frissek a zöldségek és gyümölcsök egy innovatív, jövőtudatos, körforgásos gazdaságba tökéletesen illeszkedő csomagolóanyagnak köszönhetően.

A mikrohullámú papírlemez alapanyag használata a kis kiszerelésű zöldség, gyümölcs esetében új a magyar piacon, mely lehetővé teszi a végfelhasználók számára a környezettudatos vásárlást kisebb mennyiség beszerzése esetén is. A DS Smith 100%-ban újrahasznosítható, testre szabható, kiváló áruvédelmet biztosító megoldása hamarosan megjelenik a boltok polcain.

A friss élelmiszerek éves szinten 2 040 millió tonnás globális fogyasztásának több mint 50 százalékát a zöldségek (644 millió tonna) és gyümölcsök (535 millió tonna) teszik ki. Az egy főre eső éves átlag 85 kilogramm zöldség és 71 kilogramm gyümölcs volt 2018-ban világszinten. A fogyasztás bővülése várhatóan évi mintegy 3 százalékos ütemben folytatódik, a magyarországi friss zöldség, gyümölcs piac az utóbbi 5 évben összességében megközelítőleg 7%-kal nőtt, amelyet a koronavírus-járvány is befolyásolt. A NÉBIH adatai szerint a veszélyhelyzeti időszak alatt kb. 30%-kal több zöldséget és gyümölcsöt ettünk Magyarországon, mint korábban.

A napjainkban uralkodó megatrendek, a klíma- és környezeti válság, a túlnépesedés, a digitalizáció, a pandémia, az energiakrízis, a nemzetközi ellátási láncokat fenyegető nehézségek, valamint a növekvő élelmiszerigények hatása az élet minden területén érvényesül. Ezekkel párhuzamosan a fogyasztók elvárásai is egyre sokrétűbbek az általuk vásárolt termékekre vonatkozóan. A vevők arra is igényt tartanak, hogy a cégek, szervezetek radikálisan csökkentsék a természeti világra gyakorolt hatásukat.

A globális változások okán új megközelítés szükséges a csomagolási piacon is, ami innovációs versenyre készteti a szereplőket. Úgy látjuk, hogy a még tudatosabb tervezés, a teljes ellátási láncban való gondolkodás és az alapanyagokkal való felelős gazdálkodás kulcsfontosságú. A zöldség-gyümölcs szegmensben tapasztalható csomagolási trendeket a költséghatékonyság, a fenntartható, műanyag kiváltására alkalmas alternatív megoldások keresése határozza meg. Ezekben pedig élen jár a DS Smith. Jól működő, személyre szabható papíralapú konstrukciókkal támogatjuk vevőinket

– mondja Fekete Zsolt, a DS Smith Packaging Hungary ügyvezetője.

Ma már a fogyasztói döntéseket meghatározó fő szempontok közé tartozik, hogy a lehető legkevesebb csomagolóanyagot kelljen hazavinni egy vásárlást követően, és ha lehet, azok újrahasznosíthatóak legyenek, sőt, a fenntartható megoldásokra a vevők hajlandóak többet áldozni. Egy a DS Smith megbízásából készült 2020-as felmérés szerint a fogyasztók számára a vásárlás során általában a következő 3 kérdés a legfontosabb: hazai termékről van-e szó (49%), a lehető legkevesebb csomagolást használja (43%), a csomagolás készüljön újrahasznosítható anyagokból (41%).

Körforgásos gazdaság: műanyagmentes csomagolásba kerülnek a zöldségek, gyümölcsök

Mindezt felismerve a nemzetközi vállalat jövőtudatos csomagolási szakértőként egy olyan új, kisméretű mikrohullámú karton zöldség-gyümölcs megoldást fejlesztett ki, amely képes egyszerre kreatív módon választ adni a többoldalú kihívásokra. A hullámpapír alapanyagból készülő kistálcák a hazai piacon új kategóriát teremtenek a műanyag és az úgynevezett karton megoldások alternatívájaként. A természetes alapú opció a műanyaghoz képest DS Smith – INTERNAL akár 3 nappal is tovább frissen tartja a zöldség-gyümölcs terményeket, stabilabb tartást ad a tálcáknak, miközben 100 százalékosan újrahasznosítható, ráadásul esztétikusabb, és költségben sem jelent feltétlenül nagyobb terhet.

A magyarországi kiskereskedelmi láncok gyakorlata nem egységes a zöldség-gyümölcs csomagolásokat illetően: vannak, akik 100 százalékban papír megoldást alkalmaznak, vannak, akik a többutas műanyag alternatívát preferálják, de saját csomagolóüzem működtetésére is van példa. A csomagolásokra szigorú szabályozások vonatkoznak mind a hazai, mind nemzetközi piacokon, melyek egyre inkább a fenntartható konstrukciók alkalmazását várják el. Ezért tartjuk kiemelten fontosnak, hogy a körforgásos gazdaság
kritériumai mentén dolgozzunk és fejlesszük tovább termékeinket. Ennek okán alkottuk meg ezt az új csomagolást

– teszi hozzá Fekete Zsolt.

A Körforgásos Tervezés Mérőszámai segítenek a döntéshozatalban

A DS Smith a körforgásos gazdaságra való átállásban betöltött vezető szerepét igazolják az iparágban elsőként, úttörő módon kifejlesztett Körforgásos Tervezési Alapelvek (Circular Design Principles) is, melyek célja, hogy csökkenjen a környezetszennyezés és a hulladék mennyisége, hosszabb ideig lehessen használatban tartani az alapanyagokat, ezáltal támogatva a természeti erőforrások megújulását. A Társaság ehhez kapcsolódóan megalkotta a Körforgásos Tervezés Mérőszámait (Circular Design Metrics – CDM rendszerét) is, amely nyolc mérőszámon keresztül teszi lehetővé a csomagolások
környezeti teljesítmény alapján történő mérését és összehasonlítását az újrahasznosíthatóságtól, az újrahasznosítható alapanyag-tartalmon át az ellátási láncra való optimalizálásig. Ezzel egyértelműsíthetők és azonosíthatók a körforgásos rendszerbe való illeszkedés tekintetében kínálkozó fejlesztési lehetőségek, hatékonyan támogatva azon márkákat, amelyek csomagolásukon keresztül is javítani kívánják fenntarthatósági teljesítményüket.

Ha összehasonlítunk kétféle csomagolóanyagot a CDM alapján, igazán látványossá válnak a különbségek. Egy 500 g-os kiszerelésű műanyag paprika csomagolás karbonlábnyoma 81 g és amelynek újrahasznosítása problémás, míg a papíré 47 g és 100%-ban újrahasznosítható. Az új termék bevezetése egyben a körforgásos gazdaságra való átállás felé tett további fontos lépés is, mellyel jelentős mennyiségű problémás műanyag váltható ki.

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

Paradicsompüré kényszermunkával? Kínai lehet az olasz paradicsom

2024. december 15. 14:10

A ZDF és a BBC televíziók kutatása szerint kényszermunkával készülhet Kínában a paradicsompüré, nem Olaszországból származik.

Hogyan védjük meg a szabadföldi növényeket a fagytól?

2024. december 8. 10:10

Az éjszakai fagy nagy mértékben képes károsítani a növényeket. Minél alacsonyabb a hőmérséklet, annál nagyobb pusztítást végezhet.

Üvegházakra felvitt bevonat növelheti a termelés hatékonyságát

2024. november 30. 16:10

Az üvegházakat vonnák be azzal a rejtélyes bevonattal, amely az UV-fényt vörössé alakítja, amely jobban elősegíti a növények fejlődését.

Hihetetlen, a görögök most kezdik a szamóca betakarítását

2024. november 27. 14:40

A görög szamócatermesztők helyzete továbbra sem fenékig tejfel: a legnagyobb gondot – ahogy az előző években is – a munkaerő jelenti.

Egészségesebb a bio zöldség-gyümölcs, mint a nem bio?

2024. június 11. 07:10

Egy magyar kutatás éppen erre, a biotermékek egészséges mivoltának kérdésére kereste – és meg is adta – a választ.

Jelöletlen zöldséget és a gyümölcsöt találtak Csongrád megyében

2018. december 27. 08:33

Megállapították, hogy a 44 rekesz, összesen 810 kilogramm zöldség és gyümölcs jelöletlen, így kockázatosnak minősítették a szállítmányt, zár alá vették, és elrendelték az áru megsemmisítését.

Meddig tartható el minőségromlás nélkül a zöldség-gyümölcs a fagyasztóban?

2023. szeptember 25. 17:10

Cikkünket mindenkinek érdemes elolvasnia, aki nézett már farkasszemet egy adag, a mélyhűtőből véletlenszerűen kibányászott fagyasztott parajjal.

A mag nélküli szőlő vizsgálata

2023. október 3. 17:10

Ma már – népszerűségét tekintve – simán felülmúlja a mag nélküli szőlő a hagyományos, magos fajtákat. Hogy miért? Mert könnyebben eszik a gyerekek, az idősek, és különben is, minek bajlódjunk a magok szétrágásával, ha bármelyik élelmiszerboltban kaphatunk mag nélküli fajtát is a szezonon belül? De mi a helyzet akkor, ha az emberek orra alá dörgöljük azt, hogy az ilyen szőlők egészen biztosan nem természetesek?