32℃ 20℃
június 7. Róbert, Robertina, Arianna, Fülöp, Roberta
Zöldség-Gyümölcs

Innovatív, jövőtudatos csomagolóanyag a zöldség-gyümölcs szektorban

DS Smith Packaging Hungary

Hosszabb ideig maradnak frissek a zöldségek és gyümölcsök egy innovatív, jövőtudatos, körforgásos gazdaságba tökéletesen illeszkedő csomagolóanyagnak köszönhetően.

A mikrohullámú papírlemez alapanyag használata a kis kiszerelésű zöldség, gyümölcs esetében új a magyar piacon, mely lehetővé teszi a végfelhasználók számára a környezettudatos vásárlást kisebb mennyiség beszerzése esetén is. A DS Smith 100%-ban újrahasznosítható, testre szabható, kiváló áruvédelmet biztosító megoldása hamarosan megjelenik a boltok polcain.

A friss élelmiszerek éves szinten 2 040 millió tonnás globális fogyasztásának több mint 50 százalékát a zöldségek (644 millió tonna) és gyümölcsök (535 millió tonna) teszik ki. Az egy főre eső éves átlag 85 kilogramm zöldség és 71 kilogramm gyümölcs volt 2018-ban világszinten. A fogyasztás bővülése várhatóan évi mintegy 3 százalékos ütemben folytatódik, a magyarországi friss zöldség, gyümölcs piac az utóbbi 5 évben összességében megközelítőleg 7%-kal nőtt, amelyet a koronavírus-járvány is befolyásolt. A NÉBIH adatai szerint a veszélyhelyzeti időszak alatt kb. 30%-kal több zöldséget és gyümölcsöt ettünk Magyarországon, mint korábban.

A napjainkban uralkodó megatrendek, a klíma- és környezeti válság, a túlnépesedés, a digitalizáció, a pandémia, az energiakrízis, a nemzetközi ellátási láncokat fenyegető nehézségek, valamint a növekvő élelmiszerigények hatása az élet minden területén érvényesül. Ezekkel párhuzamosan a fogyasztók elvárásai is egyre sokrétűbbek az általuk vásárolt termékekre vonatkozóan. A vevők arra is igényt tartanak, hogy a cégek, szervezetek radikálisan csökkentsék a természeti világra gyakorolt hatásukat.

A globális változások okán új megközelítés szükséges a csomagolási piacon is, ami innovációs versenyre készteti a szereplőket. Úgy látjuk, hogy a még tudatosabb tervezés, a teljes ellátási láncban való gondolkodás és az alapanyagokkal való felelős gazdálkodás kulcsfontosságú. A zöldség-gyümölcs szegmensben tapasztalható csomagolási trendeket a költséghatékonyság, a fenntartható, műanyag kiváltására alkalmas alternatív megoldások keresése határozza meg. Ezekben pedig élen jár a DS Smith. Jól működő, személyre szabható papíralapú konstrukciókkal támogatjuk vevőinket

– mondja Fekete Zsolt, a DS Smith Packaging Hungary ügyvezetője.

Ma már a fogyasztói döntéseket meghatározó fő szempontok közé tartozik, hogy a lehető legkevesebb csomagolóanyagot kelljen hazavinni egy vásárlást követően, és ha lehet, azok újrahasznosíthatóak legyenek, sőt, a fenntartható megoldásokra a vevők hajlandóak többet áldozni. Egy a DS Smith megbízásából készült 2020-as felmérés szerint a fogyasztók számára a vásárlás során általában a következő 3 kérdés a legfontosabb: hazai termékről van-e szó (49%), a lehető legkevesebb csomagolást használja (43%), a csomagolás készüljön újrahasznosítható anyagokból (41%).

Körforgásos gazdaság: műanyagmentes csomagolásba kerülnek a zöldségek, gyümölcsök

Mindezt felismerve a nemzetközi vállalat jövőtudatos csomagolási szakértőként egy olyan új, kisméretű mikrohullámú karton zöldség-gyümölcs megoldást fejlesztett ki, amely képes egyszerre kreatív módon választ adni a többoldalú kihívásokra. A hullámpapír alapanyagból készülő kistálcák a hazai piacon új kategóriát teremtenek a műanyag és az úgynevezett karton megoldások alternatívájaként. A természetes alapú opció a műanyaghoz képest DS Smith – INTERNAL akár 3 nappal is tovább frissen tartja a zöldség-gyümölcs terményeket, stabilabb tartást ad a tálcáknak, miközben 100 százalékosan újrahasznosítható, ráadásul esztétikusabb, és költségben sem jelent feltétlenül nagyobb terhet.

A magyarországi kiskereskedelmi láncok gyakorlata nem egységes a zöldség-gyümölcs csomagolásokat illetően: vannak, akik 100 százalékban papír megoldást alkalmaznak, vannak, akik a többutas műanyag alternatívát preferálják, de saját csomagolóüzem működtetésére is van példa. A csomagolásokra szigorú szabályozások vonatkoznak mind a hazai, mind nemzetközi piacokon, melyek egyre inkább a fenntartható konstrukciók alkalmazását várják el. Ezért tartjuk kiemelten fontosnak, hogy a körforgásos gazdaság
kritériumai mentén dolgozzunk és fejlesszük tovább termékeinket. Ennek okán alkottuk meg ezt az új csomagolást

– teszi hozzá Fekete Zsolt.

A Körforgásos Tervezés Mérőszámai segítenek a döntéshozatalban

A DS Smith a körforgásos gazdaságra való átállásban betöltött vezető szerepét igazolják az iparágban elsőként, úttörő módon kifejlesztett Körforgásos Tervezési Alapelvek (Circular Design Principles) is, melyek célja, hogy csökkenjen a környezetszennyezés és a hulladék mennyisége, hosszabb ideig lehessen használatban tartani az alapanyagokat, ezáltal támogatva a természeti erőforrások megújulását. A Társaság ehhez kapcsolódóan megalkotta a Körforgásos Tervezés Mérőszámait (Circular Design Metrics – CDM rendszerét) is, amely nyolc mérőszámon keresztül teszi lehetővé a csomagolások
környezeti teljesítmény alapján történő mérését és összehasonlítását az újrahasznosíthatóságtól, az újrahasznosítható alapanyag-tartalmon át az ellátási láncra való optimalizálásig. Ezzel egyértelműsíthetők és azonosíthatók a körforgásos rendszerbe való illeszkedés tekintetében kínálkozó fejlesztési lehetőségek, hatékonyan támogatva azon márkákat, amelyek csomagolásukon keresztül is javítani kívánják fenntarthatósági teljesítményüket.

Ha összehasonlítunk kétféle csomagolóanyagot a CDM alapján, igazán látványossá válnak a különbségek. Egy 500 g-os kiszerelésű műanyag paprika csomagolás karbonlábnyoma 81 g és amelynek újrahasznosítása problémás, míg a papíré 47 g és 100%-ban újrahasznosítható. Az új termék bevezetése egyben a körforgásos gazdaságra való átállás felé tett további fontos lépés is, mellyel jelentős mennyiségű problémás műanyag váltható ki.

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

Brokkolihiány a klímaváltozás miatt

2025. május 28. 14:10

Az enyhe tél és a spanyol árvizek miatt idén kevesebb brokkoli és karfiol kerülhet a brit boltokba – figyelmeztetnek a termelők.

Torma: a húsvéti asztal elengedhetetlen kísérője

2025. április 20. 16:10

Magyarország a tormatermesztés egyik európai nagyhatalma. Évente mintegy 10-11 ezer tonna tormát takarítanak be közel 1250 hektárról​.

DélKerTÉSZ: klímavédelem technológiai fejlesztésekkel

2025. április 4. 11:10

A klímaváltozás hatása már közvetlenül érezhető a magyar zöldségtermesztésben, derül ki a DélKerTÉSZ 2024-es beszámolójából.

Március 25. – Magyar gyümölcs tájfajták napja

2025. március 21. 12:00

Gyümölcsoltó Boldogasszony ünnepe alkalmából a hazai őshonos gyümölcsfajták megőrzésének fontosságárára hívják fel a figyelmet.

Akár duplájára is növelhető a magyar kertészeti ágazat kibocsátása

2018. március 5. 08:16

Az évi közel 2,5 millió tonna átlagos zöldség-, gyümölcstermés akár 1 millió tonnával lenne növelhető az agrárkamara országos osztályvezetője szerint.

Itt szerezhetünk be helyi, friss, minőségi élelmiszereket Magyarországon – térképpel!

2024. február 27. 16:10

Több mint tizenhárom éve van arra lehetőségünk, hogy közösségi mezőgazdálkodásból származó friss, helyi termékekkel töltsük fel kamránkat, hűtőszekrényünket.

Kihasználatlan potenciál rejlik a hazai zöldség- és gyümölcstermesztésben

2018. október 13. 03:17

A kertészet fejlesztése érdekében a zöldség-gyümölcs ágazatban meghatározó az alapanyag-termelés és -feldolgozás hatékonyságának javítása.

Nőtt a zöldségfélék és gyümölcsök exportja

2022. augusztus 7. 08:47

Az EU27 tagállamaiba irányuló kivitel volumene 12, az onnan érkező behozatalé 7,6%-kal nagyobb lett. A termék-külkereskedelmi mérleg 140 millió euróval javult.