Zöldség-Gyümölcs

A jó termés ellenére sem lesz olcsóbb a meggy

Népszava

Idén a kimagasló hozam okoz gondot a termelőknek. Akadozik a felvásárlás, egyes kereskedők nagyon alacsony árat kínálnak, így több ezer tonna gyümölcs marad a fákon - írja a Népszava.

A jó termés ellenére sem lesz olcsóbb a meggyes rétes, vagy a meggybefőtt. Az átlagos 65-70 ezer tonnás meggy termés helyett idén akár 85-90 ezer tonnát is szüretelhetnek a hazai ültetvényeken. A piacokon azonban a szezonból még hátra lévő 1-2 hétre marad a 400-600 forintos kilónkénti ár. Ennek oka egyebek mellett, hogy a piaci vagy friss meggyet csak szárral lehet szedni, és ez ma még kizárólag kézi munkával oldható meg. Márpedig a munkaerőhiány a mezőgazdaságot, ezen belül a kertészeti ágazatot sem kerülte el. Emiatt alaposan megdrágult a szüret. Ugyanakkor éppen a növekvő költségek okozzák, hogy a piaci árakat kevésbé befolyásolja a kereslet- kínálat – foglalta össze Apáti Ferenc, a FruitVeb Magyar Zöldség-Gyümölcs Szakmaközi Szervezet alelnöke.

A meggy magas kiskereskedelmi áráért az is felelős, hogy túl sok kézen megy át a gyümölcs, mire a vásárlóhoz ér, és ha mindenki ráteszi a maga hasznát, az ár már köszönőviszonyban sincs azzal, amennyiért a termelő az első kereskedőnek átadta az áruját. Jó hír csak annyi van, hogy míg korai ’Érdi bőtermő’ és részben a ’Debreceni bőtermő’ esetében is számottevő volt a minőségi kifogás, a most érő fürtös meggyek minősége már sokkal jobb.

A meggy hűtő- és konzervipari átvételi ára az elmúlt napokban tovább csökkent, és – jellemzően – már a lélektani határnak tekinthető 100 forintos kilónkénti árszint alatt van.

Szabolcsi termelők azt panaszolták a Népszavának, hogy 40-50 forintért vásárolják fel tőlük a meggyet. Ennek az lehet az oka, hogy a kistermelőktől begyűjtő felvásárlók veszik meg a meggyet, ami még egy-két kézen keresztül megy, mire a feldolgozóba ér. A feldolgozó pedig a kiskertekből származó, eltérő minőségű gyümölcsért kevesebbet is ad, mint a nagyobb, 50-100 hektáros ültetvények egyenletesebb minőségű tételeiért.

Az árak jelentős elmozdulására a következő napokban még nem számítanak, de nem zárható ki, hogy az időjárás miatt meghosszabbodott szezon utolsó napjaira kis mértékben, 10-20 százalékkal emelkednek az árak.

A szakember szerint 10-15 ezer tonna meggy maradhat a fákon a szezon végén.

A hazai feldolgozóipar 35 ezer tonnás kapacitása korlátozott mennyiséget képes csak felvenni. Hiába a jó termés, a feldolgozott gyümölcs, a befőtt, a konzerv, a lekvár, a dzsem ára sem csökken majd jelentős mértékben. Igaz, amikor tavaly a fagykár miatt magasak voltak a felvásárlási árak, akkor sem volt jelentős az áremelkedés. A kereskedelem igyekszik stabilan tartani a fogyasztói árakat. Az egyik évben csekély nyereséget, vagy veszteséget könyvel el, máskor viszont az alacsonyabb felvásárlási árak mellett nagyobb nyereséget érhet el.

Meggylének 2-5 ezer, hűtött terméknek 5-8 ezer tonnát dolgoz fel az élelmiszeripar. A német piacra 10-15 ezer tonnát szállítanak ki a magyar kereskedők. Biztos piaca 60-65 ezer tonna ipari meggynek van. A fogyasztóknak szánt friss meggy 2-6 ezer tonna évente.

Tavaly kilónként 260 forintot is megadtak a feldolgozók a meggyért, még lengyel feldolgozókhoz is került a magyar gyümölcsből, mert az április fagy a 140-150 ezer tonnás lengyel meggytermés kétharmadát elpusztította. Így 2017-ben 5-10 ezer tonna hazai meggyet vásároltak fel lengyel konzervgyárak.

Csakhogy idén ott is rekord mennyiség, 180-200 ezer tonna termett. A hazai piacot nyomja az is, hogy a májusi-júniusi esős időszakok miatt a meggy minősége a szezon elején igen gyenge volt, a gyümölcs húsa puha maradt, s emiatt a német vevők mérsékelten érdeklődtek a magyar meggy iránt.

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

Paradicsompüré kényszermunkával? Kínai lehet az olasz paradicsom

2024. december 15. 14:10

A ZDF és a BBC televíziók kutatása szerint kényszermunkával készülhet Kínában a paradicsompüré, nem Olaszországból származik.

Hogyan védjük meg a szabadföldi növényeket a fagytól?

2024. december 8. 10:10

Az éjszakai fagy nagy mértékben képes károsítani a növényeket. Minél alacsonyabb a hőmérséklet, annál nagyobb pusztítást végezhet.

Üvegházakra felvitt bevonat növelheti a termelés hatékonyságát

2024. november 30. 16:10

Az üvegházakat vonnák be azzal a rejtélyes bevonattal, amely az UV-fényt vörössé alakítja, amely jobban elősegíti a növények fejlődését.

Hihetetlen, a görögök most kezdik a szamóca betakarítását

2024. november 27. 14:40

A görög szamócatermesztők helyzete továbbra sem fenékig tejfel: a legnagyobb gondot – ahogy az előző években is – a munkaerő jelenti.

Együnk több meggyet!

2019. július 7. 11:47

A meggyfogyasztást ösztönző kampány a hétvégén Zamárdiban, a Balaton Sound Fesztiválon is tart, a fesztiválozók két napig kóstoltatják a meggyet.

Már hullanak a levelek, itt az idő a lemosó permetezésre!

2019. október 17. 11:05

Szüret után sok termesztő elfeledkezik a fák további növényvédelmi kezeléséről, és néhány hét után meglepődve tapasztalja növényein a korai lombhullást.

A magyar meggy nagy része exportra megy

2018. június 5. 07:28

A magyar meggytermelésben szinte csak hazai nemesítésű és szelekciójú fajták szerepelnek, kiváló beltartalmi értékeket produkálva.

Mi a teendő a cseresznyével és a meggyel szüret után?

2020. július 9. 06:23

Cseresznye- és meggyfám termését is leszüreteltük már. Van még a szüret után növényvédelmi teendőm velük? Mire kell ügyelni?