Zöldség-Gyümölcs
Zöldség-Gyümölcs

Kettős sikert arattak a málnaszedő robotok Portugáliában

Kettős sikert arattak a málnaszedő robotok Portugáliában

Agrofórum Online

Egy cambridge-i székhelyű vállalat komoly előrelépést tett a mezőgazdasági ágazatot támogató gyümölcsszüretelő robotok fejlesztésében. A Fieldwork Robotics által tervezett málnaszedő robotokat mostanra két portugáliai helyszínen is kereskedelmi forgalomba helyezték.

A négy szedőkarral felszerelt robotok sikeresen dolgoznak önállóan, az érzékelő technológiát és a megfogó-szerkezetet teljesen újratervezték a kicsúszás és a betakarítási idő csökkentése érdekében – írja a hortidaily.com.

Ennek eredményeképpen a betakarított gyümölcsök minden minőség-ellenőrzésen megfeleltek, a vállalat pedig már azon dolgozik, hogy tovább gyorsítsa a szedési folyamatot, hogy minden egyes robot óránként 2 kg gyümölcsöt tudjon betakarítani. A vállalat a termelési költségek csökkentésére irányuló törekvéseiben is eredményeket ért el, mivel a robothoz felhasznált anyagok módosításával a kiadásokat várhatóan több mint 20 százalékkal lehet csökkenteni.

A Fieldwork Robotics 2016-ban indult Dr. Martin Stoelen robotika-oktató munkájának fejlesztése és kereskedelmi hasznosítása céljából, a vállalat székhelye pedig a cambridge-i The Paddocks Business Centre-ben található.

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

Ismerje és tanulja meg a nyári zöldmetszés alapjait!

2024. július 13. 16:10

A MATE egynapos tanfolyamain szakemberek adnak gyakorlati tudást adnak a termőegyensúly fenntartását szolgáló nyári zöldmetszésről.

Mennyibe kerül a világ legdrágább dinnyéje?

2024. július 12. 08:40

Létezik egy különleges dinnyefajta, amelynek ára 250 dollártól egészen 23 ezer dollárig (8,3 millió Ft) terjedhet.

Minden eddiginél édesebb-ropogósabb salátát dobnak piacra

2024. július 9. 17:10

Crunchy, azaz roppanós az új salátafajta neve, amelyhez nagy reményeket fűznek a termesztők és kereskedők.

Önvezető és dróntechnológia járult hozzá az agrárium fejlődéséhez az egyetemi projektben

2024. július 7. 16:10

A gyümölcstermesztésben felmerülő veszélyek – például a fagykár és a jégverés – mérséklésére is sikeres megoldások születtek.

Gyümölcstermesztés 2020-ban

2020. március 27. 06:36

A legtöbb fás szárú álló kultúrában már duzzadnak a rügyek, sok helyen pedig már színesednek is. Az időjárásjelentés szerint sajnos a következő hetekben ugrásra készen kell állnunk a termés védelme érdekében, mert a tavaszi fagyok jelentős károkat okozhatnak a terméskötésben, így meghatározhatják az egész év eredményességét.

A precíziós termesztési technológiák alkalmazhatósága a gyümölcsösökben

2018. március 3. 11:24

A precíziós gazdálkodás egy váz, amelyet egyéni igényeink és lehetőségeink függvényében tölthetünk meg tartalommal.

A hosszú időtartamú gyümölcstárolás legújabb kori kihívásai

2018. június 28. 06:42

A tárolás a gyümölcstermesztés folyamatának speciális része. Egyre inkább csak a legkiválóbb minőségű, jó ízű, jó húsállományú és tetszetős küllemű gyümölcsök adhatók el. A gyümölcstárolás a rövid távú (átmeneti) és a hosszú időtartamú tárolást különbözteti meg. Hazánkban az alma és a körte azok, amelyeket nagy mennyiségben hosszú idejű tárolásra termesztünk.

Utóérő gyümölcsök

2018. augusztus 15. 06:34

Most, van a fő szezonja az utóérő gyümölcsök fogyasztásának. A tipikusan utóérő gyümölcsök a mérsékelt égövben az almatermésűek köréből kerülnek ki: az alma, a körte, a birsr és a naspolya.