Zöldség-Gyümölcs
Zöldség-Gyümölcs

Kínai almalé-sűrítményt ihat Európa?

Kínai almalé-sűrítményt ihat Európa?

IEG Vu/NAK

A kínai almalésűrítmény-kibocsátás a potenciális kapacitás negyede volt az előző szezonban. A kínai almatermelés pedig visszaáll egy viszonylag normál szintre.

A Kínai Kereskedelmi Kamara nemrég közölte, hogy az ország mindössze 330 000 tonna almalé-sűrítményt termelt az előző szezonban, ami csak egy töredéke a meglévő 1,5 millió tonnás termelési kapacitásnak, és ez némileg meghaladja a korábbi becsléseket.

Kína felülvizsgálta a 2019-es almatermésének becslését is és 39 millió tonnát határozott meg, ami megegyezik az IEG Vu legutóbbi becslésével (körülbelül 40 millió tonna volt). Ez jelentős mértékben több mint 2018-ban volt, de valamivel kevesebb, mint az előző rekordtermés volt. Mindenesetre ez azt jelenti, hogy Kína növelni fogja a sűrítmény-termelését.

Kína várhatóan megszilárdítja a meglévő almalé-piacát a Távol-Keleten, Japánt is beleértve. A lengyel termelés valószínű csökkenésével Kína vélhetően almalé-sűrítményt értékesít majd Európában is, főképp bekeveréshez. Ellenben az amerikai piac továbbra is talány, hiszen jelenleg 25%-os vámot vetnek ki a kínai exportra az Egyesült Államokban.

A vámok hozzáadásával a kínai almalé-sűrítménynek hasonló ára lenne, mint a lengyelnek, de Lengyelország képtelen lesz ellátni az Egyesült Államok összes igényét, tehát az USA-nak lehet, hogy kínai termékeket is importálnia kell majd.

Csökkent az európai almakészlet

2020. január 15. 09:02

Ez aggasztó csökkenésnek tűnhet, de a tavalyi év rendkívüli volt, hatalmas lengyelországi és olaszországi terméssel, és valójában a jelenlegi készlet magasabb, mint az elmúlt 14 év átlaga, ami 4,21 millió tonna volt.

Növekedett a chilei fagyasztott szamóca ára

2020. január 7. 10:17

Kína a negyedik legnagyobb piaca a chilei fagyasztott szamócának az Egyesült Államok, Kanada és Japán után. A belföldi magas árak Egyiptom és Chile felé irányították a kínai vevőket, így Chile megduplázta a szállítmányait.

2021: a Gyümölcsök és Zöldségek Nemzetközi Éve lesz

2020. január 7. 06:38

Az élelmiszer-biztonság nemcsak elegendő mennyiségű, hanem megfelelő összetételű táplálékot jelent, amiben nagy szerepük kellene, hogy legyen a zöldségeknek és gyümölcsöknek.

Módosult a zöldség-gyümölcs termelői szervezeteket érintő szabályozás

2020. január 3. 11:47

Megjelent a Magyar Államkincstár 55./2019. (XII.23.) számú közleménye a TÉSZ-ek és társulásaik operatív programjának éves és részleges kifizetése iránti kérelmek, valamint az operatív programok keretében megvalósított piacról történő árukivonás, be nem takarítás műveletek támogatása iránti kérelmek benyújtásáról.

Sokat esett a búza ára

2019. december 7. 05:38

A búza jegyzésára 0,7 százalékkal a tonnánkénti 191,2 dollárnak megfelelő szintig csökkent Chicagóban. A termék kurzusa négy hónapja nem zuhant annyit egy hét alatt, mint most.

Katonai és rendőri erőket mozgósítanak a sertéspestis miatt Vietnamban

2019. június 30. 06:37

A délkelet-ázsiai országban első alkalommal februárban észlelték az afrikai sertéspestis-vírust, a betegség nagyon gyorsan terjedt, és az ország 63 tartományából hamarosan 42-ben mutatták ki.

Teljesen automatizálnák a kínai mezőgazdaságot

2019. január 31. 12:03

Az automatizálásra való áttérés kulcsfontosságú a mezőgazdasági ágazatban, hiszen Kínában is gond az öregedő vidéki munkaerő.

Hamarosan amerikában termesztett rizst ehetnek a kínaiak

2018. december 30. 14:05

Kína először nyitotta meg piacát az amerikai rizs előtt, ami szakértők szerint újabb jele annak, hogy kezd enyhülni a két ország között fagyossá vált kapcsolat.