Zöldség-Gyümölcs
Zöldség-Gyümölcs

Kínai almalé-sűrítményt ihat Európa?

Kínai almalé-sűrítményt ihat Európa?

IEG Vu/NAK

A kínai almalésűrítmény-kibocsátás a potenciális kapacitás negyede volt az előző szezonban. A kínai almatermelés pedig visszaáll egy viszonylag normál szintre.

A Kínai Kereskedelmi Kamara nemrég közölte, hogy az ország mindössze 330 000 tonna almalé-sűrítményt termelt az előző szezonban, ami csak egy töredéke a meglévő 1,5 millió tonnás termelési kapacitásnak, és ez némileg meghaladja a korábbi becsléseket.

Kína felülvizsgálta a 2019-es almatermésének becslését is és 39 millió tonnát határozott meg, ami megegyezik az IEG Vu legutóbbi becslésével (körülbelül 40 millió tonna volt). Ez jelentős mértékben több mint 2018-ban volt, de valamivel kevesebb, mint az előző rekordtermés volt. Mindenesetre ez azt jelenti, hogy Kína növelni fogja a sűrítmény-termelését.

Kína várhatóan megszilárdítja a meglévő almalé-piacát a Távol-Keleten, Japánt is beleértve. A lengyel termelés valószínű csökkenésével Kína vélhetően almalé-sűrítményt értékesít majd Európában is, főképp bekeveréshez. Ellenben az amerikai piac továbbra is talány, hiszen jelenleg 25%-os vámot vetnek ki a kínai exportra az Egyesült Államokban.

A vámok hozzáadásával a kínai almalé-sűrítménynek hasonló ára lenne, mint a lengyelnek, de Lengyelország képtelen lesz ellátni az Egyesült Államok összes igényét, tehát az USA-nak lehet, hogy kínai termékeket is importálnia kell majd.

Mást mond a botanika a paradicsomról, mint amit az iskolában tanultunk róla

2019. július 18. 04:36

Amennyiben botanikai szempontból közelítjük meg a témát, a paradicsom valójában nem zöldség, hanem gyümölcs. Másfelől viszont, ha a konyhai felhasználás szerint próbáljuk besorolni a paradicsomot, mindenképp a zöldségek közé kell helyeznünk.

Vessen és szüreteljen párhuzamosan augusztusban

2019. július 16. 05:36

A hagymafélék mellett sok más zöldségnövényt lehet betakarítani augusztusban, például a paradicsom, a paprika, a cukkini is ebben az időszakban érik a legintenzívebben

Végre: jön a magyar görögdinnye!

2019. július 12. 11:49

A jövő hét elején már az egész országban elérhető lesz a hazai, minőségi, friss görögdinnye.

Kevesebb paradicsomtermés várható Olaszország északi részén

2019. július 10. 08:03

Az időjárás továbbra is „játszadozik” a paradicsomágazattal, a múlt héten jégeső érte a piacenzai területet, amely az egyik fő paradicsomtermesztő körzetet az Emilia-Romagna régióban.

Hamarosan amerikában termesztett rizst ehetnek a kínaiak

2018. december 30. 14:05

Kína először nyitotta meg piacát az amerikai rizs előtt, ami szakértők szerint újabb jele annak, hogy kezd enyhülni a két ország között fagyossá vált kapcsolat.

Ismét szállíthatunk kacsát és libát Kínába

2018. november 6. 07:34

Nagy István agrárminiszter a Han Changfu kínai mezőgazdasági miniszterrel való találkozót követően Sanghajban hangsúlyozta, hogy a madárinfluenza hatásainak kifutásával a Kínába irányuló baromfiexport újra növekedési pályára állhat.

Katonai és rendőri erőket mozgósítanak a sertéspestis miatt Vietnamban

2019. június 30. 06:37

A délkelet-ázsiai országban első alkalommal februárban észlelték az afrikai sertéspestis-vírust, a betegség nagyon gyorsan terjedt, és az ország 63 tartományából hamarosan 42-ben mutatták ki.

Szójapiac: az Egyesült Államok piacvezető exportőr Európában

2019. január 19. 13:29

Tavaly az USA szója eladásai Európában 243 százalékkal, míg a közel-keleti, észak-afrikai régióban 105 százalékkal emelkedtek.