Zöldség-Gyümölcs

Lengyelország a világ hatodik legnagyobb áfonyatermelője

Agrofórum Online

A világ legnagyobb áfonyatermesztő országa az Egyesült Államok, majd Kanada és Peru következik a rangsorban. Európából Spanyolország áll a legjobb, negyedik helyen. A régióból Lengyelország hatodik helye érdemel figyelmet. Magyarországon 2019-ben 40 tonnás volt az áfonyatermés, a lengyel adat 0,1 százaléka.

Az Egyesült Államok 309 ezer tonnás áfonyaterméssel világelső. Kanada 176 ezer tonnás adata a második helyre volt elegendő. A perui 142 ezer tonnás termés pedig a harmadik helyre juttatta a dél-amerikai országot – derült ki az Egyesült Nemzetek Szervezetének Élelmezésügyi és Mezőgazdasági Szervezete, a FAO 2019-es évre vonatkozó adataiból, amelyek alapján a Maps of Countries Instagram-oldal készített infografikát.

TOP10 áfonyatermelő ország (tonna)

Utánuk, a negyedik helyen Spanyolország következik 53 ezer tonnával, majd Mexikó 49 ezer tonnával. A közép-kelet-európai régióból Lengyelország fért be a TOP 10-be, a 34,7 ezer tonna a hatodik helyre volt elég. Ez is több mint duplája a német termésnek, amely 15 ezer tonna. Hollandia 11 ezer tonnával nyolcadik, Portugália szintén 11 ezer tonnával kilencedik. A tízes mezőnyt Ausztrália zárja 6 ezer tonnával.

Magyarországon 2019-ben a FAO adatai szerint 40 tonna áfonyát termesztettek, az egy évvel korábbi 30 tonnát követően. Az ezt megelőző években nem szerepel hazai adat a FAO honlapján.

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

Fermentálás otthon: egészséges savanyúság lilakáposztából

2025. december 20. 07:10

A lilakáposzta fermentálása egyszerű, természetes eljárás, amely javítja a beltartalmat és hónapokra biztosítja az eltarthatóságot.

Reggeli uborkás víz? Meglepő, milyen változást hoz

2025. december 11. 08:10

Egy egyszerű ital, amelyre milliók esküsznek. Kiderült, miért issza egyre több ember az uborkás vizet. A hatás meglepőbb, mint gondolnánk.

Nem akármi termett egy váratlan termőhelyen, az íze is fantasztikus

2025. december 10. 09:10

Újabbnál újabb növényi kultúrákat kell megszoknunk szokatlan helyeken, a mediterrán térség flórája lassan az egész kontinensen elterjed.

Ezért nem mindegy, milyen aszalt gyümölcsöt eszünk

2025. december 9. 11:10

Az aszalt gyümölcs koncentrált tápanyag és cukor egyszerre. Egészséges lehet, de csak akkor, ha tényleg tudatosan választjuk és fogyasztjuk.

Maradtak a gondok: éhezés és klímaváltozás – Mit tehetünk az élelmiszerproblémák megoldása érdekében?

2018. december 1. 03:33

A mezőgazdaságot általában és az élelmiszer-biztonságot jelentősen veszélyezteti a szélsőséges időjárási események gyakoribbá válása és az emberi tevékenység miatt erősödő klímaváltozás más következményei.

Víz: stratégiai erőforrás és a fenntarthatóság kulcsa

2023. július 4. 05:36

Nagy István hangsúlyozta, Magyarország a felszíni vizekből történő öntözést részesíti előnyben, ezzel csökkentve a felszín alatti vízkészletek túlzott igénybevételét.

Hathavi csúcsra ugrottak a világpiaci élelmiszerárak

2020. szeptember 4. 10:02

Augusztusban különösen a cukor árindexe emelkedett, 6,7 százalékkal 81,1 pontra, elsősorban az EU-ban és a világ második legnagyobb cukorexportáló országában, Thaiföldön uralkodó kedvezőtlen időjárási feltételek miatt.

Növényevésre fel!

2022. június 23. 10:38

Ha a Föld összes fogyasztója áttérne a növényi alapú étrendre, sokkala nagyob mennyiségű növényi táplálék válna elérhetővé.