Zöldség-Gyümölcs
Zöldség-Gyümölcs

Lengyelország a világ hatodik legnagyobb áfonyatermelője

Lengyelország a világ hatodik legnagyobb áfonyatermelője

Agrofórum Online

A világ legnagyobb áfonyatermesztő országa az Egyesült Államok, majd Kanada és Peru következik a rangsorban. Európából Spanyolország áll a legjobb, negyedik helyen. A régióból Lengyelország hatodik helye érdemel figyelmet. Magyarországon 2019-ben 40 tonnás volt az áfonyatermés, a lengyel adat 0,1 százaléka.

Az Egyesült Államok 309 ezer tonnás áfonyaterméssel világelső. Kanada 176 ezer tonnás adata a második helyre volt elegendő. A perui 142 ezer tonnás termés pedig a harmadik helyre juttatta a dél-amerikai országot – derült ki az Egyesült Nemzetek Szervezetének Élelmezésügyi és Mezőgazdasági Szervezete, a FAO 2019-es évre vonatkozó adataiból, amelyek alapján a Maps of Countries Instagram-oldal készített infografikát.

TOP10 áfonyatermelő ország (tonna)

Utánuk, a negyedik helyen Spanyolország következik 53 ezer tonnával, majd Mexikó 49 ezer tonnával. A közép-kelet-európai régióból Lengyelország fért be a TOP 10-be, a 34,7 ezer tonna a hatodik helyre volt elég. Ez is több mint duplája a német termésnek, amely 15 ezer tonna. Hollandia 11 ezer tonnával nyolcadik, Portugália szintén 11 ezer tonnával kilencedik. A tízes mezőnyt Ausztrália zárja 6 ezer tonnával.

Magyarországon 2019-ben a FAO adatai szerint 40 tonna áfonyát termesztettek, az egy évvel korábbi 30 tonnát követően. Az ezt megelőző években nem szerepel hazai adat a FAO honlapján.

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

Szélsőséges időjárás csökkenti a kínai licsitermést

2024. május 25. 16:10

Kína legjelentősebb licsitermesztő régiójában a jégeső súlyosan károsította a licsifákat. A termésmennyiség emiatt jelentős mértékben csökken.

Létezik olyan eper, amilyet valószínűleg még nem evett

2024. május 24. 11:10

Az eper több faja őshonos Európában, mégis Amerika felfedezésére volt szükség ahhoz, hogy a nemesítésnek köszönhetően igazán vonzó ízűvé váljon.

Milyen lesz az idei görögdinnye?

2024. május 24. 07:10

A görögdinnye az egyik legnagyobb fény- és vízigényű zöldségfaj, amely megfelelő gondozás mellett bőséges termést hozhat.

Földieper: évek óta változatlan árat fizetnek a kereskedők a termesztőknek

2024. május 14. 11:10

A felvásárlási árak 3-4 éve változatlanok, az epret továbbra is nagy mennyiségben 1500 forintért veszik a kereskedők.

Továbbra is támogatja hazánk a FAO célkitűzéseit

2019. november 27. 17:17

Magyarország célja, hogy a fejlődő országokban, így az afrikai kontinensen is helybe, oda vigye a segítséget az agráriumban, ahol szükség van rá.

Tízéves csúcson a globális élelmiszerárak

2021. október 10. 06:36

A fő gabonafélék közül a búza lesz a középpontban az elkövetkező hetekben, mivel a keresletet a gyorsan emelkedő árakhoz kell viszonyítani.

Rehabilitálhatják a vörös húsokat, a tojást és a tejet, már nem tekintenek rájuk „szívgyilkosként”?

2023. július 20. 14:40

Az élelmezési célú állattenyésztést gyakran az éghajlatváltozás és a környezetszennyezés egyik fő okozójaként tartják számon, sőt, egyes társadalmi körökben ezt a fajta állattenyésztést kegyetlennek és szükségtelennek tartják.

Az Egyesült Államok rendelkezik a legnagyobb lóállománnyal

2021. április 28. 05:03

A Föld országai közül az Egyesült Államokban található a legtöbb ló, őket Mexikó és Brazília követi ezen a listán a dobogón.